Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 24 /12:28

Trys „valstiečiai“ siūlo kriminalizuoti privedimą darytis abortą

Trys valdančiųjų „valstiečių“ atstovai siūlo numatyti baudžiamąją atsakomybę tais atvejais, kai moteris būna priverčiama darytis abortą. Šis pasiūlymas jau susilaukė opozicijos kritikos.
Nėštumo testas
Nėštumo testas / Vida Press nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė ir parlamentarė Vida Ačienė įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisą, kad tas, kas panaudodamas psichinę prievartą privertė nėščią moterį darytis abortą, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Seimo opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokią iniciatyvą vadina artėjimu link policinės valstybės.

Dabar galiojančiame kodekse numatyta, kad tokią baudžiamąją atsakomybę užtraukia privedimas darytis neteisėtą abortą.

Projekto autorių teigimu, vieno žodžio „neteisėtas“ atsisakymas leistų kriminalizuoti privertimą nutraukti nėštumą.

Vida Press nuotr./Moteris
Vida Press nuotr./Moteris

„Lietuvos žiniasklaidoje paviešinamas ne vienas atvejis apie moterų patirtą psichinę prievartą. Smurtautojų tikslas yra priversti moterį abortuoti savo negimusį kūdikį. Tokią prievartą galima laikyti ir tam tikra smurto artimoje aplinkoje apraiška, nes dažniausiai teigiama, kad atsisakyti negimusio vaiko aborto būdu verčia nėščios moters partneris ar kiti jos artimos aplinkos asmenys, nuo kurių ji yra priklausoma“, – teigia projekto iniciatoriai.

Jų tvirtinimu, tyrimai rodo, kad 58,3 proc. moterų pasidarė abortą tam, kad patenkintų kitų asmenų interesus, 73 proc. moterų pritaria teiginiui, kad jos patyrė spaudimą dėl aborto, 28,4 proc. tikina pasidariusios abortą dėl baimės, kad priešingu atveju praras savo partnerį.

„Nekriminalizuotas nėščios moters vertimas darytis abortą veda prie ilgalaikių neigiamų pasekmių konkrečioms moterims ir visai visuomenei, todėl nėščiųjų moterų teisinė apsauga turėtų apimti ir baudžiamojo persekiojimo priemones“, – aiškinamajame rašte teigia parlamentarai.

Siūlymą netrukus sukritikavo Liberalų sąjūdžio pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen.

„Tokią iniciatyvą vertinu tik kaip dar vieną žingsnį policinės valstybės link. „Valstiečiai“ jau prisižaidė su marihuanos kriminalizavimu tiek, kad laužomi jaunų žmonių gyvenimai. Dabar jau norima kriminalizuoti ir abortus. Iš autorių argumentų matyti, kad jie nelabai svarstė, kaip tai bus nustatoma ir kokias pasekmes atneš. Lygiai taip pat, kaip ir su baudžiamąja atsakomybe dėl marihuanos.

Taip, abortai yra labai skaudus sprendimas. Bet nustokime savivaliauti šioje srityje, nepaverskime valstybės prievaizdu, kurio žmonės pradės bijoti”, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės A.Kubilienės teigimu, liberalė neteisingai interpretuoja jos rengtą pataisą.

„Labai stebina Viktorijos Čmilytės-Nielsen pasisakymas, kadangi iš tikrųjų liberalai visada pasisakydavo už lygias galimybes, moterų teises ir pan. Savo įstatymo projektu aš kalbu ne apie abortų uždraudimą, kalbu apie moters teises, apie tai, kad ji neturi patirti jokios prievartos – nei fizinės, nei psichologinės“, – BNS pabrėžė politikė.

„Mes kalbame ne apie abortus, mes kalbame apie psichologinį smurtą, kurį patiria moteris“, – pridūrė ji.

2013 metais Seime buvo registruotas Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas, draudžiantis abortus, išskyrus retas išimtis. Jis buvo pradėtas svarstyti Seime, bet kol kas į plenarinių posėdžių salę negrįžo.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga yra sakęs, kad nepritaria idėjai įteisinti abortų draudimą – pasak jo, būtina ieškoti kitų priemonių padėti krizėje atsidūrusioms moterims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius