Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 01

Konservatorių debatai: pažadai neremti R.Karbauskio, laimėti būsimus rinkimus ir „nukalti“ R.Malinauską

Artėjant Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimams, trečiadienį Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje partijos nariai, kandidatuojantys į šias pareigas, susirungė debatuose.
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko rinkimų debatai
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko rinkimų debatai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, sukantis partijos vairą liberalesniu keliu, debatų metu akcentavo švietimo svarbą, „tradicionalistas“ Paulius Saudargas skatino „išsigryninti“ vertybes, Žygimantas Pavilionis pabrėžė vienybę ir pažadėjo partijos pergalę būsimuose Prezidento bei Seimo rinkimuose, o Mykolas Majauskas ragino bendrapartiečius kibti į darbus.

Į klausimą, kokias esmines klaidas partijos rinkimų štabas padarė, kad nepavyko jų laimėti, M.Majauskas atsakė, kad partija pernelyg greitai patikėjo sėkme.

„Taip pat nesugebėjome būti jautrūs“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko rinkimų debatai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko rinkimų debatai

M.Majauskas siūlo peržengti partijos ribas

„Antrajame ture mus nušlavė, nes nesame antrojo pasirinkimo partija. Rinkėjai rinkosi bet ką, tik ne mus. Tai didelė problema, ją reikia spręsti, – į tą patį klausimą sureagavo P.Saudargas. – Mes pralaimėjome ne todėl, kad buvome silpni“.

[Reikia] padaryti konkrečius darbus, kartais perlipant partines ribas.

Tuo metu G.Landsbergis išskyrė pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatus ir pavadino juos sėkmingais.

„Klausimas šiandien yra toks – ką daryti, kad mūsų kandidatas nebūtų poliarizuojamas vienmandatėje“, – teigė G.Landsbergis ir pasiūlė kandidatus, iškeltus mieste, perkelti į regionus, kaimiškąsias vietoves.

M.Majauskas siūlė partijai suteiktą visuomenės pasitikėjimą paversti realiais darbais sprendžiant socialines problemas, padedant dirbančiai šeimai.

„[Reikia] padaryti konkrečius darbus, kartais perlipant partines ribas“, – teigė jis.

G.Landsbergis: Ramūnas Karbauskis kelia beprotystę

Manau, kad mes esame opozicija R.Karbauskio keliamai beprotystei [...]. Porinkiminiame laikotarpyje mes pamatėme beprotybės akis. Mes pamatėme žmones, kurie nežinia dėl ko ateina į valdžią, nežinia, ko jie nori. Jų tikslas – savęs pademonstravimas, ir tik antrinis [tikslas] – darbai Lietuvai.

G.Landsbergis pripažino, kad nesėkmę Seimo rinkimuose lėmė klaidos: „Viena esminių – pasitikėjimas „valstiečiais“ ir Ramūnu Karbauskiu (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos primininku – aut. past.) kaip partneriu“.

Jis taip pat pritarė bendrapartiečio M.Majausko teiginiui, kad partija turi dirbti: „Kartais tas darbas yra opozicija. Opozicija yra demokratijos garantas, ir aš džiaugiuosi, kad esame principinga opozicija [...]. Manau, kad mes esame opozicija R.Karbauskio keliamai beprotystei [...]. Porinkiminiame laikotarpyje mes pamatėme beprotybės akis. Mes pamatėme žmones, kurie nežinia dėl ko ateina į valdžią, nežinia, ko jie nori. Jų tikslas – savęs pademonstravimas, ir tik antrinis [tikslas] – darbai Lietuvai.“

Jo teigimu, konservatoriai gali remti LVŽS darbuose, bet ne „kailinių ir džipų skandaluose“: „Mes galėsime kalbėti apie urėdijų reformą, kalbėsime apie universitetų jungimą – protingi darbai bus remiami, bet R.Karbauskis nebus remiamas“.

Tęsdamas tą pačią temą G.Landsbergis pažymėjo, kad LVŽS frakcijos Seime jau pasitraukė vienas jos atstovas Bronislovas Matelis. Jo teigimu, yra gandų, kad iš frakcijos gali pasitraukti ir daugiau asmenų.

Ž.Pavilionis išplėtojo G. Landsbergio teiginį apie TS-LKD frakcijos Seime opoziciją LVŽS pridurdamas, kad partija nėra opozicija R.Karbauskio rinkėjams ir paragino nenurašyti Lietuvos piliečių, kurie sukilo ir daugiausiai Seimo nario mandatų atidavė „valstiečiams-žaliesiems“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko rinkimų debatai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko rinkimų debatai

„Mes visi per daug koncentruojamės į rinkimus, – tvirtino buvęs diplomatas, o diskusijai įsibėgėjus rinkimų temą pratęsė. – Atlošiu visą Lietuvą ir laimėsim 2019 ir 2020 metų rinkimus - (tą padarysiu) nukreipdamas visą dėmesį į regionus ir į tuos neteisingai nuskurdintus žmones, kad jie pasipriešintų raudonam ar žaliam absurdui. Regionuose yra mūsų galia.“

Ar partija suklydo į koaliciją nesijungdama su LVŽS?

„Į koaliciją reikėjo jungtis, tik be socialdemokratų“, – taip į klausimą atsakė Ž.Pavilionis.

Tuo tarpu G.Landsbergis akcentavo blogą, anot jo, Lietuvos politikos elito praktiką „užsidaryti“, kuri taip pat lėmė prastus konservatorių rezultatus Vilniuje Seimo rinkimų metu.

Į koaliciją reikėjo jungtis, tik be socialdemokratų.

„Aš žinau vieną kandidatą, kuriam buvo siūlyti dalykai (ranką rodo į Ž.Pavilionį – aut. past.). Buvo stiprus palaikymas jungtis į koaliciją. Man tai panašu į prekybą postais“, – sakė jis. Ž.Pavilionis paneigė kaltinimus ir tikino jokių pasiūlymų dėl postų negavęs.

P.Saudargas į debatų moderatoriaus Edmundo Jakilaičio klausimą tiesiai neatsakė.

„2008–2012 metų koalicija padarė unikalius darbus, išgelbėjo Lietuvą nuo krizės, bet problemos, stigmos mūsų partiją lydi iki šiol“, – sakė jis. Anot P.Saudargo, sprendimas jungtis į koaliciją buvo paleistas iš partijos rankų, o dabar apie tai kalbėti per vėlu.

„Šiandien kalbos apie koaliciją būti negali. Šiandien mūsų reikalas žiūrėti į vyriausybę ir padėti [jai] daryti konkrečius darbus“, – sakė M.Majauskas.

Ž.Pavilionis – už koaliciją su LVŽS rinkėjais

Anot G.Landsbergio, konservatoriai netapo koalicijos dalimi, nes TS-LKD partija nepradėjo derybų su LVŽS – Seimo rinkimų sąrašo lyderis premjeras Saulius Skvernelis neturėjo tam įgaliojimų.

„Mes koaliciją sudaryti turime ne su valstiečiais, o su žmonėmis, už kuriuos valstiečiai balsavo“, – ta pačia tema pasisakė Ž.Pavilionis ir pažadėjo, kad kituose rinkimuose išsikelsiąs Druskininkuose ir „nukalsiąs“ miesto merą Ričardą Malinauską.

Kalbėdamas apie ideologinę partijos liniją, P.Saudargas pažymėjo, kad konservatoriai turi išsigryninti ir išvardijo, jo nuomone, esmines partijos vertybes. Tai – valstybingumas, krikščioniškumas ir Lietuvos nepriklausomybė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas

Jeigu partijos pirmininko nuomonė nesutampa su programa ir daugumos nuomone, tai nėra gerai.

„Jei tu nori būti vienu metu ir berniukas, ir mergaitė [...] – taip neišeina. Kiekvieną kartą, kai mes balsuojame Seime, kai sprendžiame valstybės klausimus, – išsigryniname. Mūsų frakcija dažnai balsuoja nevieningai, – akcentavo jis. – Jeigu partijos pirmininko nuomonė nesutampa su programa ir daugumos nuomone, tai nėra gerai.“

Anot P.Saudargo, skirtingi partijos atstovai turėtų kalbėti skirtingomis temomis, galbūt tada pavyktų partijoje vyraujančias nuomones apjungti.

P.Saudargas: „Planas Lietuvai“ – per sudėtingas

Kaip svarbiausią vertybę G.Landsbergis iškėlė švietimą: „Švietimas – klausimas numeris vienas. Tai yra Lietuvos ateities ir išlikimo klausimas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas ir Gabrielius Landsbergis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas ir Gabrielius Landsbergis

„Mes turime pažiūrėti, ko mums trūksta. Nėra Lietuvoje nei vieno žmogaus, kuris pasakytų, kad konservatoriai nemoka parašyti programos ar nemoka ekonomikos“, – teigė P. Saudargas, kurio nuomone, konservatorių sukurtas „Planas Lietuvai“ buvo per sudėtingas – visuomenei, anot jo, tiesą reikia sakyti paprastai. Planas buvo per sudėtingas, tiesą reikia mokėti pasakyti paprastai.

TS-LKD partijos pirmininko rinkimai vyks vasario 11–12 dienomis. Jei prireiks, po savaitės bus surengtas antrasis rinkimų turas.

Pripažinęs partijos pralaimėjimą antrajame Seimo rinkimų ture, dabartinis jos vadovas G. Landsbergis apie išankstinius TS-LKD partijos pirmininko rinkimus pranešė lapkričio 30-ąją, prezidiumo posėdžio metu. Jo kandidatūrą pirmininko rinkimuose iškėlė 38 partijos skyriai, P.Saudargo – 18, Ž. Pavilionio – 12, M.Majausko – 10.

Pagal partijos įstatus, pirmininką ketverių metų kadencijai tiesiogiai renka visi partijos nariai. Juo skiriamas tas kandidatas, kuris surenka daugiau nei pusę visų rinkimuose dalyvavusių partiečių balsų. Jei taip nenutinka, du daugiausiai balsų surinkę kandidatai dalyvauja antrajame rinkimų ture. Pirmininku skiriamas daugiau balsų pelnęs kandidatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius