Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 02

TS-LKD pradėjo tyrimą dėl V.Ušacko agitacijos: partijos sekretoriatui „grįžo“ nesiųsti laiškai

Konservatorių partijos sekretoriatą šiomis dienomis pasiekė kelios dešimtys laiškų su Vygaudo Ušacko agitacija. Juos partijai Lietuvos paštas grąžino kaip siuntėjui, nes laiškai nepasiekė adresato. Tačiau partijos sekretoriato darbuotojai tvirtina laiškų nesiuntę. Reaguodama į situaciją partija sudarė darbo grupę, kuri aiškinasi, kodėl V.Ušacko laiškai pažymėti partijos logotipu, o svarbiausia, ar V.Ušackas partijos narių kontaktų neperdavė kitiems, mat adresus ant vokų kažkas turėjo užrašyti. V.Ušackas jaučiasi nieko blogo nepadaręs.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Situaciją partijos viduje konservatoriai tikisi išsiaiškinti iki savaitgalį įvyksiančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidato į Lietuvos prezidentus rinkimų.

„Grįžo“ nesiųsti laiškai

Antradienį partijos vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė kreipėsi į TS-LKD Centrinę rinkimų komisiją, Priežiūros komitetą, Prezidiumą ir pranešė apie 38 sekretoriatui Lietuvos pašto grąžintus laiškus.

Jie į partijos centrinę būstinę grįžo kaip nepasiekę adresato.

A.Gedvilienė informavo, kad laiškų, kurių viduje yra V.Ušacko agitacinis kreipimasis į partijos narius, sekretoriatas neplatino ir niekuomet negavo jokio prašymo tai daryti.

Ant laiškų vietoje siuntėjo yra pavaizduotas oficialus TS-LKD logotipas, todėl, anot A.Gedvilienės, gali būti klaidinama, jog laišką platina oficialios partijos institucijos.

15min nuotr. /V.Ušacko agitacinio laiško vokas. Gavėjo adresas paslėptas
15min nuotr. /V.Ušacko agitacinio laiško vokas. Gavėjo adresas paslėptas

15min gavo vienai partijos narei siųstą V.Ušacko agitacinį laišką.

Jame į gavėją V.Ušackas kreipiasi vardu, įtikinėja kandidato rinkimuose atiduoti balsą jam, nes jo kandidatūra ir idėjos sulaukia palaikymo iš platesnių visuomenės sluoksnių, ne tik iš pasiturinčių žmonių.

„Bijau, kad jeigu dabar apsiriksime, tuo pačiu atidarysime duris į Daukanto aikštę populistų kandidatui“, – rašo V.Ušackas.

Laiškai siunčiami tik per sekretoriatą

Anot vykdomosios sekretorės, pagal įstatymus partijos narių asmens duomenis – adresus ir telefonus, turi teisę tvarkyti ir trečiosioms šalims, pavyzdžiui – Lietuvos paštui, atiduoti tik TS-LKD sekretoriatas.

„Todėl manome, kad buvo grubiai pažeistos partijos narių duomenų saugojimo taisyklės ir be partijos bei partijos narių sutikimo perduotos trečiosioms šalims. Prašome padėti sustabdyti galimą įstatymo pažeidinėjimą bei įvertinti tokį elgesį“, – kreipimesi rašo A.Gedvilienė.

Dėl šių laiškų sekretoriatas yra gavęs skundų iš partijos narių, juose nuogąstaujama dėl asmens duomenų saugumo.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Aistė Gedvilienė
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Aistė Gedvilienė

Susisiekus su partijos vykdomąja sekretore ji 15min patvirtino, kad sekretoriatui buvo „grąžintos“ kelios dešimtys laiškų.

Anot jos, partijoje laiškai siunčiami pagal nustatytą tvarką – sekretoriatas turi sutartį su įmone, ji atspausdina platinamą medžiagą ir perduoda parengtus laiškus Lietuvos paštui.

Gautus asmens duomenis – partijos narių adresus, po laiško išsiuntimo įmonė sunaikina.

Kadangi partijos kolegoms liko neaišku, kaip V.Ušackas panaudojo partijos narių kontaktus ir kas ant vokų užrašė adresatų duomenis, TS-LKD Centrinis komitetas sudarė darbo grupę, kuri pradėjo tyrimą.

„Šiuo atveju aš nežinau, kokiu būdu tai atsitiko. Man sunku komentuoti, nes mes neturime patys atsakymų“, – teigė A.Gedvilienė.

Ji pridūrė, kad minėtoji darbo grupė aiškinasi ne tik laiškų siuntimą, bet ir 15min jau aprašytus agitacinius V.Ušacko skambučius, nes įtariama, kad skambinę žmonės nėra partijos nariai.

Jei tai tiesa, V.Ušackas jautrius asmens duomenis – partijos narių telefonus, perdavė trečiajai šaliai. Tačiau įmonės „Partizanas“, talkinančios V.Ušackui, vadovas Marius Keturakis tai 15min yra griežtai paneigęs.

Kas grėstų V.Ušackui, jei bus nustatyta pažeidimų, A.Gedvilienė pasakyti negalėjo, ji teigė, jog paskutinį žodį čia tars partijos vadovybė.

A.Gedvilienė teigė neturinti žinių, kad kokius nors agitacinius laiškus būtų siuntusi V.Ušacko konkurentė šiuose rinkimuose I.Šimonytė.

Darbo grupė laukia paaiškinimų

Darbo grupei vadovaujantis partijos Priežiūros komiteto narys Alfonsas Andriuškevičius trečiadienį 15min sakė, kad klausimų šioje situacijoje kyla nemažai.

Anot jo, V.Ušackas penktadienį turėtų darbo grupei pateikti paaiškinimus, kodėl naudojo partijos logotipą, iš kur gavo partijos narių kontaktus, kam juos perdavė.

„Dėl adresų gavimo klausimai iškyla jau savaime“, – sakė A.Andriuškevičius.

Dėl adresų gavimo klausimai iškyla jau savaime, – teigė A.Andriuškevičius.

Jis patikslino, kad jeigu asmeninius partijos narių duomenis turėjo tik kiti partijos nariai, tame nėra kažko blogo, tačiau jų perdavimas trečiosioms šalims jau yra nusižengimas įstatymui.

„Mums smalsu žinoti, kaip iš tiesų yra – kas vykdė visus tuos veiksmus, ar partijos nariai, ar ne partijos. Tai labai svarbu žinoti“, – sakė jis.

Situaciją darbo grupė ketina išspręsti iki rinkimų – penktadienį.

„Jei sąmoningi įstatų, partijos tvarkos pažeidimai, tada vertinsime personaliai,“, – kalbėjo jis.

V.Ušackas: toks mūsų bendravimo būdas

V.Ušackas 15min trečiadienį teigė, kad sekretoriatas jo laiškus gavo dėl to, jog ant voko jis nenurodė savo adreso – voko apačioje tėra nurodytas jo tinklalapio adresas. Jis dėl to apgailestavo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

„Paprašėme, kad siųstų mums tiesiogiai, man tiesiogiai“, – teigė jis.

Klausiamas apie partijos įtarimus, kad jis adresatų duomenis galėjo perduoti trečiosioms šalims, V.Ušackas tikino, kad laiškus siuntė jo štabas.

Tačiau vėliau patikslino, kad dalį paslaugų siunčiant šiuos laiškus jis pirko iš įmonės, bet tiksliai iš kokios, pasakyti negalėjo: „Net nežinau per ką (siuntė – aut.), reikėtų patikslinti.“

„Aš nežinau, kas ten kuo laiko, bet tai yra mūsų bendruomenės bendravimo būdas, kuris yra taikomas, visi kandidatai siuntinėja savo laiškus, tą patį ir aš darau“, – be reikalo puolamas jaučiasi V.Ušackas.

Jo teigimu, agitacinius laiškus su partijos logotipu esą siuntinėja ir TS-LKD kandidatai į merus.

Pašnekovas pabrėžė nemanantis ką nors pažeidęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius