Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 04

Tūkstantis šimtukininkų ir vienas keikūnas

Praėjusi brandos egzaminų sesija septyniems abiturientams buvo išskirtinė. Trys jaunuoliai gavo po keturis šimtukus, o keturi laikiusieji egzaminus buvo nubausti.
Studentai
Egzamino laikymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) džiūgauja dėl sklandžiai praėjusios brandos egzaminų sesijos: esą sukčiai nepardavinėjo užduočių klastočių, abiturientai nenusirašinėjo, o egzaminų vertinimas daugiau kaip šimte vertinimo centrų visoje Lietuvoje pasiteisino.

Itin smagu turėtų būti ir tūkstančiui jaunuolių - kas penkiasdešimtas iš daugiau kaip 48 tūkst. laikiusiųjų egzaminus gavo bent po vieną šimtuką. 20 abiturientų gavo po tris šimtukus, o trijų šaunuolių žinios per visus keturis egzaminus įvertintos 100 balų. Šią trijulę liepos 8-ąją pasveikins premjeras Andrius Kubilius.

Rimtai ruošėsi ar tiesiog sekėsi?

Vilniaus licėjaus abiturientė Vilgailė Dagytė šimtukus gavo iš lietuvių kalbos, anglų kalbos, matematikos ir fizikos egzaminų. "Padėjo mano darbštumas ir domėjimasis, geri mokytojai bei gera aplinka. Esu laiminga baigusi licėjų, nes jame mokosi motyvuoti žmonės", - LŽ sakė mergina. Nemažą įtaką jai padarė ir šeima. "Augau penkių vaikų šeimoje, visada mačiau vyresnius brolius ir seseris, kurie ruošėsi, daug dirbo ir taip pat pasiekė puikių rezultatų", - pasakojo V.Dagytė.

Vilnietė įstojo į jungtinę fizikos ir filosofijos programą vienoje Oksfordo (Jungtinė Karalystė) aukštųjų mokyklų. "Iš pradžių nė nemaniau važiuoti į Angliją. Tačiau gavus kvietimą nevažiuoti būtų keista", - pažymėjo Vilgailė. Po studijų Oksforde ji žada grįžti į tėvynę.

Panevėžio J.Balčikonio gimnazijos abiturientas Ignas Zavackis, gavęs po 100 balų iš lietuvių kalbos, matematikos, fizikos ir istorijos egzaminų, savo laimėjimais girtis nelinkęs. "Tai sėkmės dalykas. Kaip sakoma, kvailiams sekasi. Manau, esama daugybės žmonių, kurie gavo po 99 ar 98 balus, nors lygiai taip pat galėjo būti įvertinti šimtukais", - teigė panevėžietis.

Ignas dar nežino, ką studijuos. "Yra programų, kurias baigus būtų nesunku duoną pelnytis, o kitos man įdomesnės kaip žmogui ir ugdytų mane kaip asmenybę. Šiuos dalykus suderinti sunku", - svarstė I.Zavackis.

Ką studijuoti, dar neapsisprendė lietuvių kalbos, matematikos, anglų kalbos bei istorijos egzaminus šimtukais išlaikęs Antanas Vaitkus iš Vilniaus A.Kulviečio vidurinės mokyklos. Jaunuolio manymu, į sėkmingą abitūros finišą jį atvedė nuoseklumas, užsispyrimas ir tikslo siekimas.

Užkliuvo keiksmažodžiai

Apie 5 tūkst. abiturientų bent vieno egzamino neišlaikė, į jį neatvyko arba buvo apskritai nevertinti. Pavyzdžiui, laikant informacinių technologijų egzaminą, vienas kandidatas buvo išprašytas iš salės, o kito darbas - anuliuotas. "Vienas jaunuolis per šį egzaminą naudojosi telefonu. Kito vaikino informacinių technologijų darbas anuliuotas, nes jame būta necenzūrinių žodžių", - LŽ sakė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atstovas ryšiams su visuomene Arūnas Malinovskis.

Taip pat anuliuoti du gimtosios lietuvių kalbos egzamino darbai. "Taip daroma tada, kai darbuose paliekama žymų arba jie būna sugadinti. Panašiai elgiamasi po rinkimų, kai pažymėti biuleteniai vertinami kaip sugadinti", - aiškino A.Malinovskis.

Keli šimtai abiturientų į kai kuriuos egzaminus pavėlavo arba apskritai nesiteikė pasirodyti. Pavyzdžiui, laikyti istorijos egzamino neatvyko net 256 užsirašiusieji. "Pagal šiųmetę tvarką atestatui gauti užtenka išlaikyti tris egzaminus. Dauguma neatvykusiųjų mokinių skaičiavo paprastai: užsiregistravo laikyti daugiau egzaminų, o vėliau pamatė, kad paskutinių laikyti nebūtina. Dažniausiai taip daro tie, kurie nežino, ko nori, ką studijuoti", - teigė NEC atstovas.

Tvarka keisis

Kitais metais abiturientai egzaminus laikys kiek kitokiomis sąlygomis. ŠMM pranešė, jog nebelieka tų mokyklinių egzaminų, kurie atitinka valstybinio brandos egzamino reikalavimus. Prie paliktų mokyklinių muzikos, muzikologijos, dailės, geografijos bei tautinių mažumų gimtųjų kalbų egzaminų dar pridedamas technologijų brandos egzaminas. Kitąmet brandos atestatui gauti pakaks išlaikyti 2 egzaminus (privalomąjį lietuvių kalbos ir vieną pasirinktą). Tačiau norint bus galima laikyti ir šešis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius