-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 30

Turgaus prekiautojai prašys Briuselio pagalbos

Du mėnesius trunkančią bado akciją prie Seimo smulkieji verslininkai nusprendė pratęsti dar dviems mėnesiams. Badauti žadama ir prie Europos Sąjungos parlamento.
Palangos turgus.
Palangos turgus. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 2 Mitingas Verslas

Vyriausybei neišgirdus turgaus prekeivių prašymo atšaukti sprendimą įvesti kasos aparatus turguose, šie ne tik pratęsia bado akciją, bet ir po poros savaičių važiuoja į Briuselį, siekdami atkreipti Europos Sąjungos dėmesį.

„Jau greitai gausime leidimus. Ketiname surengti mitingą prie Europos Parlamento, taip pat prie Teisingumo teismo. Prašome leidimo badauti mėnesiui, tačiau manau, kad tiek laukti nereikės,“ – 15min.lt sakė Zita Sorokienė, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė.

Pasak jos, Vyriausybė elgiasi piktybiškai ir visiškai nereaguoja į jokius smulkiųjų verslininkų prašymus svarstyti kasos aparatų turguose įvedimą iš naujo.

„Bado akciją pratęsiam. Be to, važiuojam į Briuselį, nes esam labai nepatenkinti šios bado akcijos rezultatais. Vyriausybė piktybiškai su mumis nešneka, be to, sprendimas dėl kasos aparatų buvo priimtas nesuderinus absoliučiai su jokiomis institucijomis,“ – 15min.lt sakė Zita Sorokienė.

Į Briuselį po gegužės 10 dienos turėtų išvykti apie 50 vietų autobusas, badauti žada 40 turgaus prekeivių. Zitos Sorokienės teigimu, prie akcijos turėtų prisijungti ir užsienyje esantys Lietuvos verslininkai.

Tuštėja turgūs

Pasak Zitos Sorokienės, kasos aparatų įvedimas turguose visiškai žlugdo smulkiuosius verslininkus. Ji teigė, kad dėl tokio sprendimo iš turgaviečių jau pasitraukė maždaug trečdalis verslininkų.

„Šiandien daugiausia aparatų įsigijo verslininkai ir ūkininkai. Pasiduoda ir kai kurie smulkieji verslininkai – perka aparatus, nors jiems tos kompensacijos nė motais. Dalis turgaus prekeivių dėl sprendimo įvesti kasos aparatus emigruoja, kiti stoja į darbo biržą.,“ – sakė Zita Sorokienė.

Turgaviečių tuštėjimą teigė pastebėjęs ir šią savaitę prie Seimo badaujantis daržovių ir vaisių prekeivis Alvydas.

„Traukiasi ir tikrai traukiasi. Vienas atvejis – Halės turguje buvo aštuoni prekystaliai, ir ką – žmonės susikooperavo ir išvažiavo į užsienį,“ – 15min.lt sakė Alvydas.

Valstybei kainuos brangiai

Turgaus prekeivis Alvydas nuomoja dviejų kvadratinių metrų plotą turgavietėje. Prekiauja iš bazių ir ūkininkų nupirktomis daržovėmis, vaisiais, uogomis. Pasak Alvydo, tokių kaip jis turguje – daug. Visi jie, įvedus kasos aparatus, tiesiog bankrutuos.

„60-80 proc. turguje dirbančių žmonių ruošiamas bankrotas. Likę tai jau verslininkai. Jiems lengviau, jie turi daug pinigų. Jeigu aš turėsiu aparatą, man nuo to lengviau nebus, tik ištrauks iš mano kišenės tą tūkstantį litų, kurio aš neturiu. Paskui aparato priežiūra kainuos. Mano prekės gendančios, jei aparatas suges – aš parduoti nieko negalėsiu, baudą gausiu, ir prekės suges,“ – sakė Alvydas.

Alvydas teigė tikintis, kad iš kasos aparatų pasipelnys prekybos centrai, o valstybė esą praras daug žmonių, kurie, dabar nešantys jai naudą, taps išlaikytiniais. Be to, brangiau esą kainuos ir turgaviečių priežiūra.

Pasikeisdami turgaus prekeiviai prie Seimo badauja po savaitę. Alvydas badauja jau antrą kartą. „Kol žmona ar dukra dirba, aš galiu badauti. O jeigu reikia dirbti ir badauti – tai labai sunku yra,“- sakė Alvydas.

Sprendimo neatšauks

Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis teigia, kad dialogas su smulkiaisias verslininkais yra palaikomas. Vyriausybė jau esą atsakė į visus turgaus prekeivių klausimus.

„Kasos aparatų klausimas jau praeity. Mitingas yra pilietinė žmonių teisė, tačiau jokių galimybių nuvykus į Briuselį pakeisti Vyriausybės sprendimą nėra,“ – 15min.lt sakė Deividas Matulionis.

Reikalavimas turgaus prekeiviams turėti kasos aparatus įsigalioja sekmadienį. Kasos aparatus privalo naudoti asmenys, prekiaujantys maisto produktais uždarose patalpose – kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose ir t.t.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, jau yra užregistruota apie 2 tūkst. kasos aparatų, prašoma kompensuoti suma - apie 1,3 mln. litų. Smulkiesiems verslininkams jau išmokėta apie 0,5 mln. litų kompensacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius