-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 13

Turgelio ambicijos – tapti tradiciniu

Sostinės Gedimino prospekte sekmadienį šurmuliuoja pirmą kartą surengtas ir tradiciniu siekiantis tapti „Sekmadienio turgelis“. Jis praeivius vilioja ūkininkų gėrybėmis, amatininkų darbais, muzika ir žaidimais.
Gedimino prospekte šurmuliuojantis pirmą kartą surengtas „Sekmadienio turgelis“. Kol suaugusieji dairosi skanėstų ar suvenyrų, vaikai užsiiminėja kūryba.
Gedimino prospekte šurmuliuojantis pirmą kartą surengtas „Sekmadienio turgelis“. Kol suaugusieji dairosi skanėstų ar suvenyrų, vaikai užsiiminėja kūryba. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mintis įnešti šurmulio į sekmadieninį Gedimino prospektą kilo Vilniaus savivaldybei, kartu su Kaziuko mugės organizatoriais. „Minties brandinimas prasidėjo maždaug prieš metus, atgaivinus turgų Tymo kvartale. Paskui atsidarė mobilieji ūkininkų turgeliai, šiuo metu veikiantys jau septyniolikoje vietų. Iš to kilo idėja įrengti turgų ir miesto centre“, – sakė savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas. Pašnekovas pavyzdžiu minėjo Europos miestus. „Norime padaryti Vilnių europietišku miestu: juk visur savaitgaliais šurmuliuoja mugės. Tai puikus būdas išvilioti vilniečius iš miegamųjų miesto rajonų ir pakviesti juos ateiti pasižmonėti, galbūt apsipirkti į centrą“, – kalbėjo M.Skarupskas.

Prekeivių nestigo
Sekmadienį turgelis vyksta pirmą kartą ir jame prekiauja tik kelios dešimtys prekybininkų, tačiau prie mėsos, sūrio, kitų maisto prekystalių pirkėjų netrūksta. Šakių rajone užaugintais šviežiais ir keptais kukurūzais prekiaujantys Edgaras ir Benas taip pat dėmesio trūkumu nesiskundė. „Ateina ir seni, ir jauni. Vaikai, aišku, renkasi keptus kukurūzus su cukraus pudra, o suaugusieji – pikantiškus“, – vakar kalbėjo vaikinai. Jų tvirtinimu, atėję pirkėjai domėjosi, kur kukurūzai užauginti, kaip jie gaminami.

Tai puikus būdas išvilioti vilniečius iš miegamųjų miesto rajonų ir pakviesti juos ateiti pasižmonėti, galbūt apsipirkti į centrą.

 

Ekologiškame ūkyje Ukmergėje užaugintais obuoliais ir avietėmis prekiavusi Genovaitė Sakalauskienė irgi džiaugėsi: „Ir jaunos šeimos ateina, ir bobutės, einančios namo iš bažnyčios“.

Praeivius domina ir amatininkai, prekiaujantys įvairiais suvenyrais bei papuošalais. Papuošalus iš stiklo gaminanti Danguolė Matijošienė prisipažino esanti patenkinta, jog turi galimybę prekiauti Vilniuje. „Esame vilniečiai, kasmet prekiaujame Kaziuko mugėje, o šiaip važinėjam per kitų miestų amatų muges. Labai gerai, kad nuo šiol ir Vilniuje bus vieta, kur galėsime prekiauti nuolat“, – teigė D.Matijošienė. Ji prognozavo, kad mugė gali būti populiari ne tik esant geram orui. „Visame pasaulyje vyksta Kalėdinės mugės. Vilniuje to nėra, bet tikiuosi, kad šis turgelis veiks ir žiemą“, – sakė prekybininkė.

Vaikams turgelyje paruoštas „Vaikų kampelis“, kur juos mokė piešti guašu ant lapų ir netgi stiklainių, stiklinių butelių.

Taps išskirtinis
Paklaustas, kaip turgus įsilies į pagrindinį sostinės prospektą, kur įsikūrusi ne viena prabangia laikoma parduotuvė, M.Skarupskas problemos neįžvelgė. „Tai bus išskirtinis turgelis. Laikui bėgant norime padaryti vienodas gražias palapines, taip pat planuojame gaminti vienodas, tvarkingas pakuotes produktams“, – sakė M.Skarupskas. Jis atskleidė, kad iš pradžių turgų buvo planuojama rengti Rotušės aikštėje, tačiau šių planų atsisakyta, nes joje turgų sunku įrengti.

M.Skarupsko tvirtinimu, turgūs Gedimino prospekte kiekvieną sekmadienį veiks du mėnesius, o tada bus sprendžiama palikti turgų veikti per žiemą ar atgaivinti jį pavasarį. „Kiekvieną sekmadienį rengsime vis naujas pramogas – gal pavyks šviežios žuvies iš pajūrio atsivežti, gal kokias amatininkų pamokėles suorganizuoti. Galvojame kviestis įvairių kavinių šefus, kad pamokytų kulinarijos meno“, – planais dalinosi M.Skarupskas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius