Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Turgus kratosi kasos aparatų

Į uostamiesčio turgavietes penktadienį atkeliavę pirkėjai ras ištuštėjusias prekyvietes.
Po naujųjų turgavietėse stengtasi nepasiduoti brangymečio polkai – kilo tik pavienių produktų kainos.
Po naujųjų turgavietėse stengtasi nepasiduoti brangymečio polkai – kilo tik pavienių produktų kainos. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Turgus

Į nežinomybę įstumti smulkieji prekybininkai ketina solidarizuotis su kitų šalies turgaviečių prekeiviais ir žada garsiai išreikšti pasipiktinimą dėl valdžios vykdomų reformų. Prekybininkai „15min” teigė esantys nežinomybėje: jie nežino, kiek dar didės mokesčiai, ar brangs prekybos vieta, ar teks apsistatyti kasos aparatais.

„Kasos aparatai – tikrai ne turgui. Įsivaizduokite, kaip mes atrodytume jais apsistatę. Darbas kur kas labiau pasunkėtų“, – aiškino iš Tauragės vežamais mėsos gaminiais prekiaujanti Laima.

Prekybinininkai įsitikinę, kad kasos aparatai naudingi tik jų sumanytojams. „Jei tikrai reikės juos įsigyti, turgus ištuštės – juk aparatas kainuoja ne šimtą litų. Ar kas pagalvojo, kad įsigijus tokius aparatus reikės ir buhalterius samdyti, ir dar įvairiausių sąlygų iškels – tai vėl papildomi pinigai“, – tvirtino raugintais kopūstais ir agurkais prekiaujanti Dana. Moteris baiminasi, kad užmojis pastatyti aparatus turgininkus išvytų lauk iš prekyviečių. Tačiau Žemės ūkio ministerija ramina: kasos aparatai nuo vasario bus privalomi ne visiems prekeiviams.

Prekeivių protesto akciją palaikantys Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir pramonininkų asociacijos nariai vakar parengė rezoliuciją, kurią šią savaitę ketina įteikti Seimui, Vyriausybei bei prezidentui.
„Tą, kas dabar vyksta, galima apibūdinti trumpai: smulkusis verslas žlugdomas. Todėl mes neturime išeities – tik ginti savo interesus. Mes reikalaujame sustabdyti smulkiojo verslo žlugdymo politiką. Esame pasipiktinę įvairiomis įstatymų pataisomis, pavyzdžiui, PVM, automobilių mokesčiu, verslo liudijimų naikinimu, taip pat ir ketinimu turgavietėse padaryti privalomus kasos aparatus. Jie – didžiausias absurdas“, – tvirtino Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir pramonininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė. Pasak jos, jei nebus sureaguota į rezoliuciją, vasario 3-ią Vilniuje asociacija surengs įspėjamąją visuotinę protesto akciją.

Šį penktadienį į sostinę ketina vykti dauguma uostamiesčio Senojo turgaus prekeivių. „Būtinai vyksime ir išsakysime savo nuomonę, jei reikės – pasistatysime palapines prie Seimo”, – piktinosi moterys iš mėsos skyriaus.

Pradžiugino ūkininkus

Planuojamuose piketuose neketina dalyvauti turgavietėse savo užauginta produkcija prekiaujantys ūkininkai. Pasak Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos ir Lietuvos braškių augintojų tarybos pirmininko Vido Juodsnukio, neaiški smulkiojo verslo politika kelia nerimą ir ūkininkams, tačiau naujausios žinios – jiems palankios.

„Ūkininkai tikrai nepiketuos, nes kasos aparatai jiems nebus privalomi. Dabartinė valdžia pirmą kartą atsigręžė į ūkininkus. Mano nuomone, atskirdami jų parduodamą produkciją nuo įvežtinės jie elgiasi labai gerai. Žinoma, reikia palaukti, kol siūlomos naujovės bus įvestos. Tačiau tai, kas dabar žadama, ūkininkams yra naudinga“, – įsitikinęs V.Juodsnukis.

Ūkininkams palankesnius sprendimus patvirtino Žemės ūkio ministerijos viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius. Pasak jo, nors konkretaus sprendimo dėl kasos aparatų dar nėra, planuojama, jog jie bus privalomi tik nelietuviška produkcija prekiaujantiems turgaus pardavėjams.

„Galutinis sprendimas bus priimtas vasarį. Šiuo metu vyksta derinimai su Valstybine mokesčių inspekcija, Finansų ministerija, gamintojų, ūkininkų asociacijomis. Siūlysime, kad kasos aparatai būtų privalomi nelietuviškos maisto produkcijos perpardavinėtojams. Lietuvos ūkininkams ar lietuviškos produkcijos pardavimui tai nebūtų taikoma. Taip siekiame apsaugoti Lietuvos ūkininkus nuo pernelyg didelės užsienio produktų konkurencijos“, – teigė Žemės ūkio ministerijos atstovas.

Neskuba didinti kainų

Nuo naujųjų metų padidėjus PVM, turguje maisto kainos perskaičiuotos dar ne visur. Prekeiviai tikino, kad pirkėjai dabar jautrūs bet kokiems kainų pokyčiams. „Kai kurie mėsos gaminiai jau pabrango, bet kitų kainos išliko tokios pat“, – aiškino prekeivė Laima.

Lauke bulvėmis, morkomis ir kitomis daržovėmis prekiaujanti Vaida aiškino, kad kainų didinti niekas neskuba – stengiamas išlaikyti pirkėją. Prekeiviai neslėpė suvokiantys, kad jie, siūlantys produktus už žemesnes kainas, gali atrodyti nemieli didiesiems prekybos centrams.

Senojo turgaus vadovė Ramutė Kubilienė teigė, kad planuojami pakeitimai ne visai aiškūs ir administracijai. Ji dėl to jau konsultavosi su ministerijos valdininkais, tačiau atsakymus gavo ne į visus klausimus. „Buvo pasakyta, kad aparatais galėtų pasirūpinti ir administracija. Tačiau juk tai ne svarstyklės – juk negali aparatu vieną dieną naudotis vienas prekybininkas, antrą – kitas. Tai griežtai reglamentuotas prietaisas“, – aiškino ji.

Anot R.Kubilienės, naujovėmis valdžia tarsi atsigręžia į ūkininkus, kurie iš turgaviečių ilgą laiką vienas po kito traukėsi. „Kiek ūkininkų prekiauja turguje? Galima ant pirštų suskaičiuoti. Iki šiol ūkininkams buvo tokios kartelės iškeltos, kad jie buvo sąmoningai naikinami“, – konstatavo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius