Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 07

Kaip jūsų paaukotas euras gali padėti Lietuvai iškovoti medalį pasaulio čempionate

„Pas mus priimta, kad pagalbos reikia tik vargšui. Aš manau, kad paramos reik ir talentingam“, – kaip gimė mintis vystyti platformą „Pagaminta Lietuvoje“, pasakojo jos įkūrėjas Aleksandras Nemunaitis. Platforma veikia minios finansavimo principu – kiekvienas gali užeiti ir paremti į pasaulio čempionatą besirengiantį sportininką ar lėšų kūrybai pristigusį menininką.
Rapolas Saulius
Rapolas Saulius / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ugdyti talentus

Projekto „Pagaminta Lietuvoje“ įkūrėjas pastebi, kad aukoti ir remti Lietuvos žmonės linkę, tačiau tik tuos, kuriems sekasi prastai, kuriems nutiko nelaimė. Tai, pasak A.Nemunaičio, aišku, labai gerai – tai jau puiki pradžia. Vis dėlto projekto „Pagaminta Lietuvoje“ vadovas pastebi, kad paramos reikia ne tik jiems.

„Neretai stebimės, kodėl turime tiek mažai garsių menininkų ar sportininkų, o dar labiau – kodėl jaunių varžybose sublizgusios žvaigždės vėliau kažkur pradingsta“, – svarstė A.Nemunaitis. Atsakymas pašnekovui yra puikiai žinomas. „Man daugiausia tenka bendrauti su lengvaatlečiais. Galiu pasakyti, kad turime tikrai labai perspektyvių sportininkų.

Neretai stebimės, kodėl turime tiek mažai garsių menininkų ar sportininkų, o dar labiau – kodėl jaunių varžybose sublizgusios žvaigždės vėliau kažkur pradingsta.

Jaunų žmonių, kuriems dega akys. Vis dėlto sportas nemenkai remiasi ir į finansinį aspektą. Neretai jauniems sportininkams, kad galėtų išvykti į varžybas, joms pasiruošti tenka tarp treniruočių vakarais dirbti.

O taip, suprantama, tempiama neilgai ir sprendimas mesti sportą kartais ateina natūraliai. Gaila, kad kartais taip prarandame tikrus talentus“, – kalbėjo A.Nemunaitis.

Projekto „Pagaminta Lietuvoje“ esmė, pasak pašnekovo, paprasta – kiekvienas žmogus kokia nori suma – ar keliais eurais ar daugiau – gali prisidėti prie vieno ar kito sportininko, menininko ugdymo. Pati mintis „Pagaminta Lietuvoje“ vizija A.Nemunaičiui kilo jau senokai, projektas kiek kitokia forma buvo startavęs 2007. Tada, pasak pašnekovo, orientuotasi tik į menininkus, dabar – įtraukti ir sportininkai, šiuo metu jie ir dominuoja.

Atsirenka patys

A.Nemunaitis prabrėžia, kad prie projekto „Pagaminta Lietuvoje“ dirba ne jis vienas – žmonių, norinčių vienaip ar kitaip prisidėti, daugėja, darbo yra. Numatyta, kad minios finansavimo platformoje vienu metu visuomenės paramos galės prašyti ne daugiau kaip 60 menininkų ar sportininkų.

Siųsti savo anketą ir nurodyti, kam konkrečiai nori surinkti lėšų, gali kiekvienas sportininkas ar menininkas, pasakojo A.Nemunaitis. Kol jų nėra taip daug – projektas startavo visai neseniai, tinkamus paramai kandidatus atrenka patys projekto sumanytojai, bet vėliau, pasak pašnekovo, veikiausiai atsiras ir konkretūs kriterijai.

Valstybė sportininkus finansuoja tada, kai jie jau yra šio to pasiekę, tačiau kartais pamirštame, kad norint ko nors pasiekti irgi reikia pinigų.

„Kol kas tiesiog įvertiname – kiek žmogus pasiekęs, kokie jo tikslai. Valstybė sportininkus finansuoja tada, kai jie jau yra šio to pasiekę, tačiau kartais pamirštame, kad norint ko nors pasiekti irgi reikia pinigų. Sakykime, viena ar kita stovykla, dalyvavimas turnyre gali kainuoti nuo 1000 iki kelių tūkstančių eurų.

Gal kai kam tai atrodo niekinė suma, bet kai tai ne vienkartinės išlaidos, kartais tėvams ir patiems sportininkams jau tampa sunku. O kartu su visuomenės pagalba tokią suma surinkti ir padėti sportininkui ar menininkui tobulėti tikimės labai greitai“, – apie idėją pasakojo jos iniciatorius.

Nusprendusi padėti sportininkui ar menininkui rinkti paramą „Pagaminta Lietuvoje“ į savo platformą įkelia išsamią jo anketą. Kiekvienas žmogus gali paskaityti, įvertinti pasiekimus ir tai, kam planuojamos skirti lėšos, o tada nuspręsti – paremti ar ne, o jei taip – kiek tam skirti.

Šiuo metu „Pagaminta Lietuvoje“ platformoje yra 11 anketų. Pasirinkimas, kokią veiklą ir kurį žmogų galima paremti, jau yra platus – nuo 16-mečio Ado Juškos, kurio siekis sukurti animacinį filmą, Dakaro trasą nubėgti ketinančio Aido Ardzijausko iki vasaros varžyboms besiruošiančių jaunų sportininkų.

Tarp jų tokie kaip itin perspektyvi šuolininkė su kartimi Miglė Juodeškaitė, vidutinių nuotolių čempionas Simas Bertašius, nė vienerių 60 metrų barjerinio bėgimo varžybų Lietuvoje nepralaimėjęs lengvaatletis Rapolas Saulius, šuolininkas Darius Aučyna, šuokių į tolį jaunimo čempionė Karinai Lipeckaja, talentinga trišuolininkė Diana Zagainova, bėgikė Monika Juodeškaitė ir ultramaratonininkas Marius Greblikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Ardzijauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Ardzijauskas

Viešinti sportą

Dar vienas „Pagaminta Lietuvoje“ projekto tikslas – viešinti sporto šakas, kuriose Lietuvos sportininkai iš tiesų turi labai rimtų laimėjimų. Šiuo metu A.Nemunaičio žvilgsnis labiausiai krypsta į lengvąją atletiką. „Vasarą Amsterdame vyks lengvosios atletikos čempionatas, į kurį vyks net 20 Lietuvos sportininkų. Šio čempionato transliacija kol kas nenumatyta. Natūralu, kad lengvąja atletika ne tiek žmonės ir domisi. Tai – uždaras ratas, nerodai, nesupažindini, žmonėms neįdomu. O jei pradedi rodyti, vienas kitas prisijungia ir ilgainiui jau susidaro būriai sirgalių“, – tikino A.Nemunaitis.

Tai – uždaras ratas, nerodai, nesupažindini, žmonėms neįdomu. O jei pradedi rodyti, vienas kitas prisijungia ir ilgainiui jau susidaro būriai sirgalių.

„Viešumas svarbus tuo, kad sportininkų pasiekimus gali stebėti patys lietuviai, juk sportininkai čempionatuose gina savo šalies vardą. Aišku, kuo daugiau palaikančių, tuo daugiau motyvacijos, noro. O galiausiai, tai labai svarbu paramos prasme“, – tikino „Pagaminta Lietuvoje“ iniciatorius.

Pašnekovo teigimu, įmonių, kurios galėtų paremti sportininkus, yra, tačiau jos irgi nori grąžos – matomumo. „O kaipgi jos tą grąžą gaus, jei mes nerodome nieko – net, sakykime, Lietuvos lengvosios atletikos čempionato“, – svarstė vyras.

A.Nemunaičio teigimu, tam, kad atsirastų tokie geri pavyzdžiai kaip paplūdimio tinklinis, reikia ir patiems įdėti darbo. „Juk dabar norinčių pažiūrėti, kaip žaidžia mūsų paplūdimio tinklininkės, vis daugiau. Taip atsiranda ir rėmėjų, kurie nori remti visą sporto šaką, save su ja pozicionuoti, remti transliacijas. Kaip šiuo atveju „SMScredit24“, – dėstė pašnekovas, atkreipdamas dėmesį į tai, kad „Pagaminta Lietuvoje“ orientuosis ir į sporto viešinimą.

Siūlomus remtis sportininkus, veiklas ar idėjas galite rasti spustelėję čia.

Skaidrumas – svarbu

A.Nemunaitis tikino, kad projektas „Pagaminta Lietuvoje“ absoliučiai socialinis. Nė vienas iš kolektyvo narių iš šio projekto pinigų neuždirbs. 95 proc. surinktų lėšų bus atiduodamos tam, kam visuomenė skyrė, o 5 proc. bus skiriama projekto reklamai, nes per ją lėšos ir yra surenkamos.

Į visuomenei aktualiausią klausimą – kaip bus kontroliuojami pinigų srautai, A.Nemunaitis atsakė paprastai – viskas bus įteisinta ir oficialu. Jau dabar „Pagaminta Lietuvoje“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su audito bendrove „Moore Stephens“, kuri bus atsakinga už skaidrumą. O sportininkams ar menininkams pinigai, savaime aišku, į rankas nebus perduodami – už surinktas lėšas tiesiogiai bus apmokamos stovyklos, varžybos ar kitos įvardintos tobulėjimo ir savęs realizacijos veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius