-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 22

Turistai į Vilnių neplūsta

Vilnius šiemet per žiemos šventes nesiūlo itin daug išskirtinių pramogų, tačiau viliamasi, kad užsienio turistai sostinės neaplenks. Tiesa, ypatingų reklamos kampanijų, kurių metu kitose šalyse Vilnius pristatytų Kalėdas savo mieste, nebuvo surengta, išskyrus muges Lenkijos miestuose, kuriose dalyvavo Lietuvos amatininkai.
Vilnių kalėdiniu laikotarpiu lanko ne tik užsienio turistai, bet ir svečiai iš kitų Lietuvos miestų.
Vilnių kalėdiniu laikotarpiu lanko ne tik užsienio turistai, bet ir svečiai iš kitų Lietuvos miestų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilnių šiemet ir vėl lenkia kaimynės Latvijos sostinė Ryga, kuri jau kelerius metus iš eilės prieš šventes pristato reklamos kampaniją „Live Riga“. Tvirtinama, kad ji švenčių laikotarpiu turistų srautus į Latvijos sostinę išaugina net iki 40 proc.

Oro linijų bendrovės „AirBaltic“ viceprezidento ir generalinio direktoriaus Lietuvoje Tado Vizgirdos nuomone, daugiau iniciatyvos turėtų rodyti turizmu besirūpinančios Lietuvos institucijos. „Jos turėtų siekti glaudžiau bendradarbiauti su verslu, kuris galėtų prisidėti prie turizmo skatinimo“, – įsitikinęs T.Vizgirda.

Šventės – lyg oro gurkšnis

Vilnius tokiu turistų skaičiaus augimu kaip Ryga per Kalėdas pasigirti negali, nors viešbučių ir restoranų atstovai šią šventę vis tiek vadina gaiviu deguonies gurkšniu viduržiemį.

„Per Kalėdas turistų padaugėja, ypač iš Rusijos ir Baltarusijos. Jie atvažiuoja gruodžio pabaigoje, apie 28 dieną, ir lieka iki sausio vidurio, nes čia švenčia ir stačiatikių Kalėdas, ir vadinamuosius senuosius Naujuosius metus. Svečių antplūdį ypač pajunta kurortai, pavyzdžiui, Druskininkai laukia kelių tūkstančių svečių, Palangoje irgi paprastai pagausėja turistų. O ir Vilniuje viešbučiai, restoranai būna praktiškai užpildyti“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Anot E.Šiškauskienės, turistų būtų dar daugiau, tačiau kyla susisiekimo problemų. „Buvome susitikę su Užsienio reikalų, Susisiekimo ministerijų atstovais, kalbėjomės apie papildomų traukinių vagonų būtinybę, nes nesugebame atsivežti tiek svečių, kiek būtų norinčių atvažiuoti. Vizų reikalai tvarkomi, bet susisiekimas dar yra silpnoji pusė – nei autobusais, nei traukiniais, nei laivais pasiekti Lietuvą nėra lengva“, – apgailestavo E.Šiškauskienė.

Reklamos yra, bet mažai

Vilniaus kultūros, sporto ir turizmo departamento direktorė Kristina Ulevičiūtė teigė, kad sostinė turi sumanymų, kaip pritraukti turistų srautus per šventes, tačiau pripažino, jog itin dideliais laimėjimais kol kas pasigirti negalima. O ir prognozuoti, kiek svečių šiemet bus sulaukta, nedrįstama, nors pastarąjį pusmetį turistų Vilniuje ir daugėjo.

„Apie vilnietiškas Kalėdas skelbėme profesionaliuose turizmo leidiniuose, dalyvaudami įvairiose mugėse, ypač artimiausių kaimynų organizuojamuose renginiuose – Lenkijos miestuose Krokuvoje, Gdanske, Gdynėje. Kur tik dalyvauja lietuvių tautodailininkai, amatininkai, visur stengiamės populiarinti ir turizmą, dalyti skrajutes, įrengti nedidelius stendus“, – pasakojo K.Ulevičiūtė.

Anot jos, Vilnius, kaip ir kasmet, siūlo tradicinius renginius: eglės įžiebimą, koncertus, bet labai svarbu, kad su renginių organizatoriais bendradarbiautų viešbučių atstovai, kelionių organizatoriai. „Verslininkai turėtų reklamuoti ir patrauklius produktus, ne tik savo paslaugas, nes svečiai nevažiuoja tik dėl paveldosaugos objektų, gerų viešbučių, jie nori ir vieno kito kultūrinio produkto“, – tvirtino K.Ulevičiūtė.

Pernai Vilniaus turizmo informacijos centrai per šventinį laikotarpį sulaukė beveik 4 tūkst. lankytojų, iš jų dauguma buvo užsieniečiai. Ypač daug turistų į Vilnių buvo atvykę iš Rusijos, lankėsi nemažai lenkų, vokiečių, suomių, prancūzų. Iš viso per 2009–2010 metų žiemos sezoną šiuose centruose apsilankė per 8 300 lankytojų. 2008–2009 metų žiemą turistų buvo beveik 2 tūkst. mažiau, nors kaip tik tada Vilnius tapo Europos kultūros sostine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius