-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02

Turistas klausia – kodėl Mažosios kultūros sostinės gatvės neišvažiuojamos?

„Nusivylėme – vienas pagrindinių mažosios kultūros sostinės objektų – nepasiekiamas“, – taip kalbėjo savo kelionės įspūdžiais su „Tauragės kurjerio“ redakcija nutaręs pasidalinti Klaipėdos miesto gyventojas.
Kelias, vedantis link šio centro, pasak vyriškio, neišvažiuojamas
Kelias, vedantis link šio centro, pasak vyriškio, neišvažiuojamas / Virginijaus Jukšio nuotr.

Vyras su šeima nutarė aplankyti 2016 metų Mažąja kultūros sostine paskelbtą Pagramančio miestelį. Deja, pasiekti vieno pagrindinių Pagramančio lankytinų objektų – Pagramančio regioninio parko lankytojų centro keliauninkui nepavyko. Kelias, vedantis link šio centro, pasak vyriškio, neišvažiuojamas. 

Vietoj gatvės – pusnys 

Dar pernai paskelbta – Tauragės rajono Pagramančio miestelis tampa 2016 metų mažąja Lietuvos kultūros sostine. Tai garbingas titulas. Kita vertus, tokio titulo nusipelnęs miestelis, tiksliau, jo bendruomenė kartu su rajono savivalda lyg ir turėtų stengtis, kad kultūros sostinė taptų patrauklia ir mielai turistų lankoma vietove. „Tauragės kurjeriui“ paskambinęs klaipėdietis Antanas Eglinas pasakojo, kad aplankęs Tauragėje gyvenančius giminaičius, grįždamas su šeima namo, nutarė aplankyti įdomesnius Mažosios kultūros sostinės objektus.

„Informaciją apie vieną iš 10-ies Lietuvos mažųjų kultūros sostinių – Pagramantį – susirinkome internete. Apžiūrėję miestelį, nutarėme užsukti į Pagramančio regioninio parko direkciją ir apžiūrėti greta esančią Jūros bei Akmenos upių santaką. Deja, teko nusivilti. Pasukę iš pagrindinio kelio link Pagramančio regioninio parko lankytojų centro, itin nemaloniai nustebome. Gatvė, vedanti link vieno pagrindinių kultūros sostinės objektų, buvo sunkiai išvažiuojama. Dvaro gatvėje išmuštos tokios gilios duobės, kad ja važiuodamas rizikuoji sulaužyti automobilio važiuoklę.

Vyras su šeima nutarė aplankyti 2016 metų Mažąja kultūros sostine paskelbtą Pagramančio miestelį.

Sukandę dantis bandėme važiuoti toliau. Tačiau už poros šimtų metrų teko apsisukti ir grįžti. Kita gatvelė, kuria važiuojant galima pasiekti lankytojų centrą, buvo padengta storu sniego sluoksniu ir gatvės kontūrus buvo labai sunku įžvelgti. Keliaujančiam šiuo maršrutu pirmą kartą važiuoti tokia gatve labai rizikinga. Bijodami įklimpti pasukome atgalios, taip ir nepasiekę savo kelionės tikslo“, – pasakojo klaipėdietis.

Šeima iš uostamiesčio Pagramantį aplankė sekmadienį, vasario 21-ąją. Vyro manymu, savaitgaliais tokie objektai kaip tik turi būti pasiekiami turistams.  

Seniūnas: Dvaro gatvė išvažiuojama

Mažonų seniūnas Jonas Samoška (šios seniūnijos teritorijoje yra ir Pagramančio miestelis) sako, kad Pagramančio Dvaro gatvė išvažiuojama, o arčiau lankytojų centro esančios Savanorių ir Malūno gatvės sutvarkytos.

Ką gi, pabandėme ir mes redakcijos automobiliu pasiekti Pagramančio regioninio parko lankytojų centrą, kuriame įsikūrusi ir parko direkcija. Tikslą vargais negalais pasiekėme, tačiau antrą kartą, juolab nuosavu automobiliu, bent jau aš ten tikrai nebevažiuočiau. Kalbėsiu atvirai – Dvaro gatvė baisi. Galbūt Mažonų seniūnui tokiomis gatvėmis važinėti ir patinka, o štai Mažosios kultūros sostinės lankytojams – ne. 

Sukandę dantis bandėme važiuoti toliau. Tačiau už poros šimtų metrų teko apsisukti ir grįžti.

Pagramančio regioninio parko direktorius Vaidotas Šliogeris informuoja, kad prastos būklės Dvaro gatvę numatyta tvarkyti. Direktorius tvirtina, kad šios gatvės renovavimo projektas jau parengtas, o darbai, tikėtina, prasidės artėjant vasarai. Kad lėšos Dvaro gatvei tvarkyti būtų skirtos, rūpinosi regioninio parko direkcija, teikusi prašymą Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai.

„Projekto įgyvendinimo metu bus renovuota kone 700 metrų Dvaro gatvės atkarpa. Visiems gatvės tvarkymo darbams atlikti prašoma 97 290 eurų. Už šią sumą bus atnaujinta gatvės sankasa, parengti pagrindai, įrengta lietaus surinkimo sistema, iškasti grioviai, įrengtos nuovažos, užpiltas skaldos sluoksnis. O štai gatvės asfaltavimui lėšų, tikimasi, skirs Tauragės rajono savivaldybė“, – kalbėjo Pagramančio regioninio parko direkcijos vyriausiasis kraštotvarkininkas Sigitas Mėlinavičius.

Šeima iš uostamiesčio Pagramantį aplankė sekmadienį, vasario 21-ąją. Vyro manymu, savaitgaliais tokie objektai kaip tik turi būti pasiekiami turistams.  

Lėšas skirstys taryba 

Tauragės rajono savivaldybės Statybos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Pakalniškienė patvirtino, kad gatvių, kurias norima tvarkyti ir asfaltuoti sąrašą, Mažonų seniūnija yra pateikusi.

„Ar šios seniūnijos teritorijoje esančių Dvaro, Savanorių ir Malūno gatvių asfaltavimui šįmet tikrai bus skirtos lėšos, šiandien konkrečiai pasakyti dar negaliu. Taip pat negaliu patvirtinti, ar tikrai šios gatvės bus įtrauktos į gatvių sąrašą, kurias numatoma tvarkyti iš Kelių priežiūros programos lėšų. Šį sąrašą dar turi patvirtinti rajono savivaldybės taryba. Veikiausiai šie klausimai bus sprendžiami kovo mėnesio tarybos posėdyje“, – kalbėjo R.Pakalniškienė.

Mažonų seniūnas J.Samoška tikino su rajono savivaldybės meru Sigitu Mičiuliu ne kartą aptarinėjęs Pagramančio Dvaro, Savanorių ir Malūno gatvių asfaltavimo klausimą.

„Pažadų skirti pinigų šioms gatvėms tvarkyti buvo. Ar jie bus ištesėti, turėtume sužinoti artimiausiu metu“, – kalbėjo J.Samoška.

Deja, apgailestavimų, kad Mažosios kultūros sostinės lankytojams dėl sunkiai išvažiuojamų gatvių nepavyko pasiekti lankytinų objektų, neteko išgirsti nei iš Pagramančio regioninio parko direktoriaus, nei iš seniūno lūpų. Atvirkščiai, vyrai apie keliauninkus kalbėjo tarsi su pašaipos gaidele – „Na ir išlepę tie keliauninkai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius