Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 24

Turizmas – be proveržio

Vilniui šiemet tapus kultūros sostine turistų šturmo iki šiol taip ir nesulaukta. Tikimasi, kad užsieniečiai plūstels atšilus orams ir atsiradus tiesioginiams skrydžiams tarp Lietuvos sostinės ir kai kurių Europos miestų.
Užsienio turistai aktyviai ieško informacijos apie VEKS projektą, tačiau į Lietuvą kol kas nesiveržia.
Užsienio turistai aktyviai ieško informacijos apie VEKS projektą, tačiau į Lietuvą kol kas nesiveržia. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 „FlyLAL“

Šių metų sausį Europos kultūros sostinę aplankė 2387 turistai. „Lyginant su praėjusių metų skaičiumi, turistų padaugėjo 300-ais. Proveržio nėra, nors turistų šiek tiek daugiau. Be to, mūsų centre registruojami tik savo transportu ar autobusu atvykstantys užsieniečiai, tad skaičiai gali kisti“, – aiškino Vilniaus turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja Jurgita Stasaitytė.

Žiemą Vilniuje dažniausiai lankosi turistai iš kaimyninių šalių – Rusijos, Lenkijos ar Suomijos. Šiemet labiau pastebimas baltarusių aktyvumas.

Anot jos, nors tikslios statistikos nėra, proveržio nebuvo ir verslo turistų srityje, mat panaikinta dauguma tiesioginių skrydžių į Vilnių. „Užsienio turistai tiesioginį skrydį vertina kaip neatsiejamą kelionės dalį, todėl nenorėdami papildomų problemų persėdinėjant renkasi kitas šalis“, – teigė J.Stasaitytė.

Žiemą Vilniuje dažniausiai lankosi turistai iš kaimyninių šalių – Rusijos, Lenkijos ar Suomijos. Šiemet labiau pastebimas baltarusių aktyvumas.

„Vakariečiai keliones dažniausiai planuoja šiltajam laikotarpiui. Gauname nemažai užklausų elektroniniu paštu – kultūros sostine ir renginiais išties domimasi, todėl vasarą galima tikėtis šiokio tokio antplūdžio“, – prognozavo J.Stasaitytė.

Įprastai Vilnių vasarą per mėnesį aplanko apie 40 tūkst. užsieniečių.

Renginiai – vasarą

Kultūrininkų skaičiavimu renginiai ir reklama užsienyje į Lietuvą bei Vilnių turėjo privilioti apie 10-15 proc. papildomų lankytojų. „Deja, skrydžių bendrovės „flyLAL“ problemos ir sunki ekonominė padėtis gali lūkesčius pakoreguoti“, – apgailestavo „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) projekto atstovas Albertas Barauskas.

Tikimasi, kad turistai noriau lankysis Vilniuje vasarą – tuo laikotarpiu sukoncentruota ir didžioji dalis VEKS renginių.

„Dabar svarbiausia, kad būtų išspręstos susisiekimo ir renginių finansavimo problemos“, – tikino A.Barauskas.

Nutraukti skrydžiai

Finansinių problemų kamuojamai bendrovei „flyLAL“ sustabdžius veiklą, neliko tiesioginių skrydžių į Briuselį, Paryžių ir kitus Europos miestus. Šiuo metu Susisiekimo ministerija ir Tarptautinis Vilniaus oro uostas ieško bendrovių, galinčių atnaujinti tiesioginius skrydžius iš Vilniaus į užsienio miestus. Oro uostas naujus maršrutus atidarančioms oro bendrovėms ketina vienerius metus taikyti 50 proc. tūpimo mokesčio nuolaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius