Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02

Turizmo projektas „Gintaro kelias“ kitąmet bus pristatytas keliuose pasaulinio lygio renginiuose

Ispanijos sostinėje Madride viešintis Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas susitiko su Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) generaliniu sekretoriumi Talebu Rifai ir aptarė Lietuvai aktualius turizmo srities klausimus – Turizmo įstatymo pakeitimus, „Gintaro kelio“ iniciatyvos populiarinimą tarptautinėje rinkoje, darniojo turizmo plėtrą. Lietuvos delegacija taip pat susitiko su Ispanijos viešbučių tinklo „Paradores“ atstovais.
Ūkio ministras Evaldas Gustas
Ūkio ministras Evaldas Gustas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Evaldas Gustas

Ūkio ministro susitikime su PTO generaliniu sekretoriumi buvo aptarti Ūkio ministerijos siūlomi Turizmo įstatymo pakeitimai, susiję su kelionių organizavimo verslo priežiūros stiprinimu. Pasak ūkio ministro E.Gusto, buvo sutarta, kad PTO skirs tarptautinį ekspertą, kuris detaliai išanalizuos Lietuvos kelionių organizavimo teisinį reguliavimą ir pateiks pasiūlymus, kaip gerinti vartotojų turistų apsaugą ir kokiomis priemonėmis stiprinti turizmo paslaugų teikėjų stebėseną ir priežiūrą.

Per vizitą Lietuvai pasiūlyta tapti PTO Darniojo turizmo komiteto nare ir aktyviai dalyvauti svarstant darniojo turizmo plėtros klausimus. Darnusis turizmas – vienas svarbiausių XXI a. turizmo sektoriaus iššūkių dėl sparčiai augančių turistų srautų, transporto, urbanizacijos plėtros ir ekologinių problemų. Darniojo turizmo svarba pabrėžiama ir Lietuvos turizmo plėtros 2014–2020 metų programoje. 

„Gintaro kelias“ – pasaulinio lygio renginiuose

Pasak ūkio ministro, su PTO generaliniu sekretoriumi buvo aptarta galimybė 2016 metais Lietuvoje organizuoti PTO Europos komisijos posėdį, per kurį bus kalbama svarbiausiais Europos turizmo sektoriaus klausimais. 2015 metais toks posėdis vyks Izraelyje.

Didelis dėmesys susitikime buvo skiriamas ir „Gintaro kelio“ iniciatyvos, kurią Lietuva su PTO parama pradėjo įgyvendinti 2012 metais, plėtojimui. Lietuva pakviesta „Gintaro kelią“ pristatyti PTO ir UNESCO organizuojamoje pirmojoje tarptautinėje konferencijoje „Turizmas ir kultūra“, kuri vyks 2015 metų vasarį Kambodžoje.

Lietuvai pasiūlyta 2015 metų rugsėjį per PTO generalinę asamblėją suorganizuoti atskirą renginį, skirtą „Gintaro keliui“ pristatyti ir populiarinti. Renginyje dalyvaus viso pasaulio turizmo bendruomenė, žiniasklaida, verslo atstovai. Taip pat 2015 metais lapkritį „Gintaro kelią“ siūloma pristatyti per ministrų susitikimą Londone vyksiančioje Pasaulinėje kelionių parodoje, kuri laikoma svarbiausia turizmo paroda pasaulyje.

Turizmui pritaikomi kalėjimai, ligoninės, vienuolynai

Per vizitą Madride ūkio ministras susitiko ir su Ispanijos viešbučių tinklo „Paradores“ atstovais. Jie pasidalijo patirtimi, kaip kultūros paveldo objektai Ispanijoje pritaikomi šiuolaikiniams turistų poreikiams, išsakė savo požiūrį į paveldo išsaugojimą ir jo modernizavimą.

Lietuvoje yra daug kultūros paveldo objektų, bet tik nedaugelis yra pritaikyti turistų poreikiams. Todėl ispanų patirtis pravers vystant šią sritį.

Ispanijos viešbučių tinklas „Paradores“ – 100 proc. valdoma valstybės įmonė, atsakinga už viešbučių tinklo plėtrą ir valdymą. Ispanijoje veikia 95 šio tinklo viešbučiai. Valstybė investuoja į kultūros paveldo objektus ir juos pritaiko turizmo reikmėms: juose veikia prabangūs viešbučiai, aukšto lygio restoranai, golfo aikštynai, konferencijų centrai. Turizmui pritaikomi įvairūs paveldo objektai – pilys, rūmai, vienuolynai, bažnyčios, senosios ligoninės, buvę kalėjimai.

Ministro vizitas Madride tęsiasi. Jo metu ūkio ministras taip pat susitiks su Ispanijos Pramonės, energetikos ir turizmo ministerijos valstybės sekretore turizmui Isabele Borrego Cortes, PTO direktoriumi – atsakinguoju sekretoriumi su šalimis narėmis Carlosu Vogeleru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius