Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 09

Tvarką pasienyje diktuoja neįgalieji

Prieš trejus metus Vyriausybė neįgaliesiems suteikė daugiau privilegijų kertant valstybės sieną. Valdžios malonė sunkmečiu atsisuko prieš ją pačią – biudžetui tai kainuoja tūkstančius litų.
Pasienis
Pasienis / LŽ nuotr.

Pasienio kontrolės punktų veiklos taisyklės buvo pakeistos 2006 metų pavasarį. Pataisos leido valstybės sieną be eilės kirsti ne tik judėjimo negalią turintiems asmenims, važiuojantiems specialiai pritaikytais automobiliais, bet ir kitiems nedarbingiems neįgaliesiems, vairuojantiems automobilius. Tokia lengvata suteikta ir sveikiesiems, savo mašinomis vežantiems sunkiausią negalią turinčius artimuosius ar neįgalius vaikus. Taip tikėtasi palengvinti keliaujančių neįgaliųjų dalią. Tačiau sunkmečiu lengvatomis pradėta piktnaudžiauti. Didžiuliai neįgaliųjų būriai, į Kaliningrado sritį traukiantys pirkti pigesnio benzino, cigarečių, ne tik sudaro papildomas eiles pasienyje, bet ir reikalauja, kad jiems nemokamai kelis kartus per metus būtų išduodami vis nauji piliečių pasai.

Privilegijuotųjų eilė

Tiek krovininių, tiek lengvųjų automobilių eilės prie labiausiai apkrautų Kybartų ir Panemunės postų jau tapo įprastu reiškiniu. Tačiau be įprastos eilės, susidaro dar viena – neįgaliųjų. Dažnai joje laukia net po 20–30 mašinų. Kol jos visos praleidžiamos į gretimą šalį, likusieji keliautojai priversti laukti. Kai kada net po 3–5 valandas.

„Mes stovime terminale ir laukiame, kol galėsime įvažiuoti į Kaliningrado sritį, o neįgalieji atvažiuoja, kiek pastovi savo eilėje ir kerta sieną. Vienas pažįstamas taip per dieną pigesnio benzino nuvažiuoja du ar tris kartus. Aš per parą vos spėju vieną kartą nuvažiuoti. Juk ir jie, ir aš važiuojame vieno ir to paties“, – nuoskaudos neslėpė dažnai į Kaliningrado sritį važinėjantis vilkaviškietis Jonas.

Neįgaliųjų vairuojami automobiliai per mėnesį sudaro apie 20 proc. visų valstybės sieną kertančių mašinų. Kai kuriomis dienomis jų būna net trečdalis. Mat kai kurie neįgalieji įsigudrina per mėnesį valstybės sieną kirsti iki 40 kartų.

Pasieniečiai ir muitininkai pabrėžia negalintys pakeisti automobilių važiavimo per sieną tvarkos. Ji apibrėžta įstatymų, o „komerciniai“ neįgalieji gerai žino savo teises. Jomis ne taip jau retai pasinaudoja ir kai kurie dėl senyvo amžiaus neįgalūs kybartiečiai. Į gretimą šalį vykstančius ir pasienyje sugaišti keletą valandų nenorinčius asmenis senukai siūlo „palydėti“ už 15 litų. Kirtę sieną jie atsiima savo užmokestį ir pėsčiomis grįžta į Lietuvą. Juk valstybes Kybartų kontrolės punkte teskiria nedidelis Lieponos upelis.

Nauji pasai – nemokamai

Nuolat važinėjant į Kaliningrado sritį dažnai tenka keisti ir lietuvišką pasą. Nelegalia komercine veikla užsiimantiems neįgaliesiems ir čia taikomos lengvatos.

Vilkaviškio, Pagėgių, Marijampolės policijos komisariatų migracijos tarnybų darbuotojai pažymi, kad pastaruoju metu išaugo nemokamai keičiamų pasų skaičius. Nesumokėjęs nei cento, jį atsiima vos ne kas dešimtas asmuo. Nemokamai pasai keičiami neįgaliesiems ir socialiai remtiniems asmenims. Kitiems už tai tenka pakloti nuo 100 iki 200 litų, atsižvelgiant į tai, ar pasą nori pasikeisti skubos tvarka, ar ne. Kai kurie gyventojai per metus pasą taip keičia 4–5 kartus. Migracijos tarnybų darbuotojai neslepia jau spėję net įsidėmėti kai kurių tokių asmenų veidus ir pavardes.

Beveik neabejojama, kad beveik visi jie – nuolatiniai keliautojai į Kaliningrado sritį. Mat su asmens tapatybės kortele ten nenuvyksi. Kaskart kertant valstybės sieną Lietuvos ir Rusijos pareigūnai pasuose pažymi kirtimo datą.

„Pasus reikia keisti, nes dėl dažnų kelionių į Kaliningrado sritį pasuose užpildomi pasienio žymoms skirti lapeliai. Kai nebelieka kur dėti žymos, tie žmonės reikalauja seną pasą pakeisti į naują ir būtinai per vieną dieną“, – LŽ pasakojo Vilkaviškio rajono policijos komisariato Migracijos poskyrio viršininkė Rita Grėbliūnienė. Jai antrino ir kolegė iš Marijampolės Nijolė Čepavičienė. „Mes neskaičiuojame, kiek tokių asmenų ateina, tačiau jų pagausėjimą jaučiame. Kai paso keitimas jiems nieko nekainuoja, jie tuo ir naudojasi“, – sakė ji.

Pagėgių policijos komisariato Migracijos grupės vadovė Danutė Ališkevičiūtė LŽ teigė, kad ir šioje savivaldybėje juntamas neįgaliųjų aktyvumas. „Keičiame – ką darysi. Juk ne mes sprendžiame, išduoti nemokamai pasą ar ne“, – pažymėjo ji.

Šauksmas tyruose?

Vilkaviškio rajono meras Algirdas Bagušinskas LŽ teigė gerai žinąs, kas vyksta pasienyje su Kaliningrado sritimi. Apie tai ne kartą diskutuota su atitinkamų tarnybų atstovais. Tačiau kol kas situacija nesikeičia. Anot mero, praėjusį penktadienį lengvatinėmis sąlygomis norinčiųjų kirsti valstybės sieną eilė driekėsi beveik visa Kudirkos Naumiesčio gatve. Ten stovėjo per tris dešimtis automobilių.

„Ne kartą Seimo nariams siūlėme, kad būtų vėl pakeistos Pasienio kontrolės punktų veiklos taisyklės. Juk tikrai ne masažuotis neįgalieji važinėja į Kaliningrado sritį. Tačiau kol kas mūsų niekas negirdi“, – guodėsi A.Bagušinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius