-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 27

„Tvarkiečiai“ beldžiasi į koaliciją: R.Karbauskis prabilo apie frakcijų bendradarbiavimo sutartį

Panašu, kad partijai „Tvarka ir teisingumas“ pabodo opozicinės politinės jėgos parlamente vaidmuo. „Tvarkiečių“ garbės pirmininkas Rolandas Paksas LRT.lt patvirtino pastaruoju metu ne kartą susitikęs su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ prisidėjimo prie valdančiosios koalicijos. Tiesa, anot R.Karbauskio, jei ir pavyktų susiderėti, „tvarkiečiai“ negalėtų tapti koalicijos dalimi, jiems esą būtų pasiūlyta pasirašyti frakcijų bendradarbiavimo sutartį.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie prasidėjusias „tvarkiečių“ ir „valstiečių“ diskusijas dėl bendradarbiavimo LRT.lt prakalbo iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime pašalintas Petras Gražulis. Anot jo, maždaug prieš mėnesį partija delegavo savo buvusį pirmininką R.Paksą derėtis su „valstiečių“ lyderiais dėl „tvarkiečių“ prisijungimo prie valdančiosios koalicijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis

„Yra minčių, kad mums reikėtų eiti į valdančiąją daugumą. Partijos frakcija ir valdyba pritarė tam, paskyrė derėtis su „valstiečių“ vadovybe prezidentą R.Paksą ir jis derėjosi. Tokia situacija, kad jie sutiktų duoti mums Seimo vicepirmininko postą, bet jie nesutinka duoti jo R.Žemaitaičiui (partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas – LRT.lt), o R.Žemaitaitis sako: „tik aš juo turiu būti“. Manau, kad jei R.Žemaitaitis būtų teikiamas Seimo vicepirmininku, atsitiktų kaip su buvusiu premjeru A.Butkevičiumi, kurį teikė, bet nepatvirtino“, – tvirtino P.Gražulis.

Jis tikino, kad būtent R.Žemaitaičio noras tapti vienu iš Seimo pirmininko pavaduotojų ėmė trukdyti „valstiečių“ ir „tvarkiečių“ deryboms. Be to, pasak P.Gražulio, R.Žemaitaičio atėjimo į Seimo valdybą nenori ir dalis „valstiečių“ frakcijos narių.

„Turiu informacijos, kad gali pasitraukti daugiau „valstiečių“ frakcijos narių ir būtų žala „valstiečiams“, jokios naudos nebūtų. R.Žemaitaitis kovoja už save, o ne už partiją.

Tegul R.Žemaitaitis pasėdi, pailsi. Praeis kiek laiko, gal jis atsiprašys, atauš. Kažkuriam laikui galėtų jis atsitraukti vardan partijos, vardan Lietuvos, vardan stabilios vyriausybės, bet jam nerūpi niekas, jam rūpi tik jis pats“, – kritikos „tvarkiečių“ vadovui negailėjo P.Gražulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Susitikinėjo ir su R.Karbauskiu, ir su S.Skverneliu

LRT.lt kalbintas „tvarkiečių“ garbės pirmininkas R.Paksas, paklaustas, ar vyksta derybos su „valstiečiais“ dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ prisijungimo prie valdančiosios koalicijos, tvirtino, kad kalbėti apie tai, dėl ko kol kas nėra sutarusios abi pusės, nebūtų korektiška.

Vis dėlto buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ vedlys patvirtino, kad pastarąjį mėnesį ne kartą susitiko tiek su „valstiečių“ pirmininku R.Karbauskiu, tiek ir su premjeru Sauliumi Skverneliu, siekiant aptarti bendradarbiavimo galimybes.

„Bendravau ir su ponu R.Karbauskiu, ir su ministru pirmininku ir ne vieną, ir ne du kartus, bet kol nėra to, ką aš norėčiau arba ką reikėtų pasakyti, manau, kad yra neetiška kalbėti apie tai, ką mes kalbėjome, dėl ko tarėmės arba dėl ko nesitarėme“, – teigė R.Paksas.

„Tvarkiečių“ garbės pirmininkas kategoriškai atsisakė komentuoti pokalbių su R.Karbauskiu ir S.Skverneliu turinį.

„Kol nėra oficialių darybų, nekomentuosiu“, – akcentavo pašnekovas.

„Valstiečių“ lyderis: galima sutartis, bet ne koalicinė

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis LRT.lt taip pat patvirtino, kad pastaruoju metu ne kartą buvo susitikęs, gyvai bendravo tiek su R.Paksu, tiek ir su „tvarkiečių“ pirmininku R.Žemaitaičiu, tačiau, anot jo, šie susitikimai nėra partijų derybos dėl koalicijos.

Pasak R.Karbauskio, geriausiu atveju „tvarkiečiams“, jei prasidėtų derybos ir būtų susiderėta, būtų pasiūlyta frakcijų bendradarbiavimo sutartis. Anot jo, ši sutartis būtų panaši į dokumentą, kokį anksčiau „valstiečiai“ buvo pasirašę su nuo Socialdemokratų partijos atskilusia parlamentarų grupe, šiandien įkūrusia „socialdarbiečių“ frakciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Jeigu „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija norėtų padėti valdančiajai daugumai priiminėti sprendimus Seime, tai galėtų būti frakcijos sutartis su valdančiąja dauguma. Apie koaliciją nekalbama, nes partijai „Tvarka ir teisingumas“ yra pateikti kaltinimai ir mes senai esame pasakę, kad tokiu atveju, jei partijai pareikšti kaltinimai, negalėtume su ja derėtis dėl dalyvavimo koalicijoje.

Frakcija „Tvarka ir teisingumas“ nebūtų de facto koalicijos dalis. Tai būtų bendradarbiavimo sutartis, galbūt toje sutartyje būtų kalbama apie kažkokį dalyvavimą kažkokia forma kažkur, tarkime, valdyme Seime, bet tik Seime“, – dėstė R.Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis, paklaustas, ar pokalbiuose su „tvarkiečiais“ šiems buvo žadėta Seimo pirmininko pavaduotojo kėdė, akcentavo, kad derybos iš esmės nėra vedamos, tad apie postų dalybas kalbėti nėra pagrindo.

„Mes nešnekėjome apie tai, kas kokią poziciją užimtų. Mes šnekėjome apie tai, kaip galėtų atrodyti toks bendradarbiavimas, bet apie žmones, apie konkrečias pozicijas, nebuvo šnekama“, – aiškino R.Karbauskis.

Neneigė norėjęs vicepirmininko pozicijos

LRT.lt kalbintas „tvarkiečių“ pirmininkas, parlamentaras R.Žemaitaitis nepaneigė, kad pokalbiai su „valstiečiais“ dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ prisijungimo prie valdančiosios koalicijos vyko. Anot jo, pradžioje kalbėta apie „tvarkiečių“ įsiliejimą į koaliciją, tačiau „valstiečiai“ ėmė baksnoti į tai, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ įtariama korupciniais nusikaltimais.

Tada, pasak R.Žemaitaičio, imta kalbėtis apie frakcijos bendradarbiavimo sutartį, tačiau šios diskusijos taip pat įstrigo, nes „valstiečiai“ negalėjo pasiūlyti laisvų postų „tvarkiečiams“.

„Buvo [iškeltas] klausimas, kas ir kokie postai įstatymų leidžiamojoje valdžioje galėtų būti. „Valstiečiai“ sakė, kad gali būti Seimo pirmininko pavaduotojas, komiteto pirmininkas. Tada aš sakau: „žiūrėkite, Seimo pirmininko pavaduotojų pozicijos visos yra užimtos ir laisvų nėra“. Tada buvo pasitraukęs Povilas Urbšys iš Valstybės ir savivaldybių valdymo komiteto pirmininko pozicijos ir ji liko laisva. Dabar ją užėmė Guoda Burokienė. Tai, kaip suprantu, nei derybų, nei diskusijų negali kilti, nes daugiau nėra jokių laisvų postų Seime“, – diskusijas apie galimas postų dalybas atskleidė R.Žemaitaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Tvarkiečių“ pirmininkas neslėpė, kad norėjo tapti vienu iš Seimo pirmininko pavaduotojų, tačiau visos parlamento valdybos kėdės buvo ir yra užimtos.

„Buvo pasakyta, kad jeigu tai būtų Seimo vicepirmininko pozicija ir frakcija sutiktų, tai būtų kalbama apie mano kandidatūros siūlymą“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Pašnekovas P.Gražulio teiginius, kad jis negalėtų būti parlamento vicepirmininku, pavadino paties politiko interpretacijomis.

Pasak R.Žemaitaičio, ar „tvarkiečiai“ vienokia ar kitokia forma prisijungs prie koalicijos, šiuo metu priklauso nuo pačių „valstiečių“. Vis dėlto parlamentaras spėja, kad pokalbiai dėl galimo bendradarbiavimo gali būti ir nepratęsti.

„Aš labai abejoju, ar dabar esame reikalingi „valstiečiams“ prie valdančiosios daugumos, nes jiems reikėtų kažką pastumdyti iš postų. Viduje sukeltume daugiau erzelio, daugiau konfliktų, sukurdami naują koaliciją“, – svarstė R.Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius