Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 05 06

„Tvarkiečiai“ Seimą stumia dėl Rolando Pakso teikti nurodymus Konstituciniam Teismui

Antradienį Seimas pradėjo burti laikinąją tyrimo komisiją dėl prezidento Rolando Pakso pilietinių ir politinių teisių atstatymo. Po pateikimo už komisijos kūrimą balsavo 62 Seimo nariai, prieš nebalsavo nė vienas, o susilaikė 9 parlamentarai.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Luko Balandžio nuotr.

Pristatydamas nutarimo projektą „tvarkietis“ Kęstas Komskis tvirtino, kad tik ši komisija gali įtikinti Konstitucinį Teismą, kad šis atšauktų savo sprendimą, kuriuo R.Paksui uždrausta kandidatuoti į postus, kur būtina prisiekti. 

Komisijai siūloma išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių iki šiol nėra įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) 2011 metų sausio 6 dieną priimtas sprendimas dėl R.Pakso, nustatyti, kokiu būdu per 180 dienų Lietuva turi įvykdyti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto konstatavimą dėl R.Pakso politinių teisių atstatymo nuo 2004 metų.

Komisija taip pat privalėtų atsakyti, kodėl „Lietuva pažeidė Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą ir kokių veiksmų valstybė turi imtis, kad ateityje pažeidimų būtų išvengta“.

Kęstas Komskis tvirtino, kad tik ši komisija gali įtikinti Konstitucinį Teismą, kad šis atšauktų savo sprendimą, kuriuo R.Paksui uždrausta kandidatuoti į postus, kur būtina prisiekti. 

Be to, jai norima pavesti rasti būdą, kaip „valstybės institucijos turi nustatyti piliečių teisių dalyvauti viešojoje politikoje, teisės balsuoti ir būti renkamam bei teisės į valstybės tarnybą pažeidimų prevenciją“.

Tačiau socialdemokratas Algimantas Salamakinas įsitikinęs, kad į šiuos klausimus galima atsakyti be jokios komisijos. Jo nuomone, burdamas ją Seimas vėl dirbs tuščiai, nors galėtų tiesiog pakeisti Konstituciją, ką jau ir buvo pradėjęs daryti.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis tikino, kad komisija galės pasinaudoti proga ir išsamiau pasikalbėti apie Konstitucinio Teismo turimas galias.

„O gal reiktų koreguoti tam tikrus įstatymus? Gal Konstitucinio Teismo sprendimai gali įsigalioti tik tada, kai juos patvirtina Seimas?“ - siūlė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius