Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 25 /21:05

„Tvarkiečiai“ susitaikė: kurs naują partiją, kuri vadinsis „Suvereni Lietuva“ arba „Vieninga Lietuva – suvereni Lietuva“

Trečiadienio vakarą kelias valandas santykius aiškinęsi „Tvarkos ir teisingumo“ partijos valdybos nariai sutarė, kad išeitis iš aklavietės – įkurti naują partiją. Apie tai po posėdžio pranešė partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Pastarasis trečiadienį susitaikė su „tvarkiečių“ frakciją palikusiu savo pavaduotoju Vytautu Kamblevičiumi – jie žada toliau dirbti kartu.
Vytautas Kamblevičius ir Remigijus Žemaitaitis
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdybos posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak R.Žemaitaičio, nutarta į naują politinį darinį kviesti visuomenės veikėjus.

„Buvę ir esami partijos nariai, kurie buvo nepatenkinti „Tvarka ir teisingumu“ irgi galės jungtis prie mūsų veiklos“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar neutralus lyderis, kurį ketinama kviesti į naują jėgą, galėtų būti buvęs socialdemokratas, prie „socialdarbiečių“ partijos neprisijungęs Algirdas Butkevičius, R.Žemaitaitis tvirtino, jog kol kas apie konkretybes kalbėti anksti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

R.Žemaitaičio teigimu, trečiadienį sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta kalbėtis su potencialiais partneriais.

Koks likimas laukia „Tvarkos ir teisingumo“ partijos, jis svarstyti nesiėmė. Partija, kaip juridinis asmuo, šiuo metu teisiama politinės korupcijos byloje.

„Dėl lyderio – sutarėme bendru sutarimu, kad bus bandoma ieškoti gal neutralaus žmogaus, kuris galėtų įsilieti į šią veiklą. Dėl pavadinimo – ką man taryba buvo pavedusi, esu padaręs. Užregistravęs du pavadinimus: „Suvereni Lietuva“ arba „Vieninga Lietuva – suvereni Lietuva“, – kalbėjo jis.

R.Žemaitaitis sakė, kad nauja partija turės ir naują ženklą.

„Baltame fone keturi trikampiai – skaidrumas, tikėjimas ir bendrystė“, – kokį naują ženklą siūlo, žurnalistams pasakojo jis.

Matyt, ir Remigijui buvo tam tikras lūžis. Ir taip sutarėme, kad einame mes kartu.

„Mėginsime derėtis, mėginsime kalbėtis“, – teigė jis.

Paklaustas, ar susitaikė su jį vienvaldyste kaltinusiu Vytautu Kamblevičiumi, kuris šiuo metu dirba neseniai įkurtoje frakcijoje „Lietuvos gerovei“, R.Žemaitaitis šyptelėjo ir pareiškė, kad V.Kamblevičius jį tėviškai paauklėjo.

„Reikia žiūrėti, progresuoti į priekį“, – teigė partijos pirmininkas.

Jo interviu žurnalistams klausęs V.Kamblevičius, paklaustas, ar R.Žemaitaitis pasakė tiesą, atsakė teigiamai.

„Tiesą pasakė. Sutarėm. Labai gerai, kadangi buvo 30 žmonių, matyt, ir Remigijui buvo tam tikras lūžis. Ir taip sutarėme, kad einame mes kartu“, – teigė jis.

V.Kamblevičius aiškino palaikantis idėją, jog pirmininkas turi būti naujas, žmogus iš šalies.

„Palaikom, mes ir sutarėme, kad kuriam naują partiją ir ieškome naujo lyderio“, – sakė parlamentaras.

Posėdžio išvakarėse V.Kamblevičius BNS teigė, kad partijos pirmininkas turi atsistatydinti.

Paklaustas, ar apsigalvojo, kad didžiausia partijos problema – R.Žemaitaitis, V.Kamblevičius sakė, kad dauguma pasisakiusiųjų posėdyje įvardijo, kad, jo žodžiais – Remigijus kaltas.

„Remigijus, sakyčiau, suprato ir dabar bendras tikslas – kurti naują partiją (...) Po kiekvieno pabendravimo žmogus paskui pamąsto – ką pasakė, ką padarė. Aš manau, kad šiandieninė pamoka buvo labai laiku ir vietoje“, – kalbėjo jis.

Posėdyje netrūko emocijų

Trečiadienį „tvarkiečiai“ už uždarų durų santykius aiškinosi net kelias valandas.

Kadangi būta emocionalių pasisakymų, jų nuotrupas girdėjo ir už durų sėdėję žurnalistai.

Buvo svarstoma, ką dabar partijai daryti – kurti naują politinę jėgą, o gal tik pakeisti jos vadovą Remigijų Žemaitaitį. Partijos pirmininkui posėdyje teko išgirsti ne vieną kritišką žodį – jam priekaištauta dėl vienasmeniškų sprendimų, kalbėta, kad jauną politiką apakino ego ir jis pamiršo savo frakcijos narius.

Nemaža dalis kalbėjusiųjų konstatavo, kad partijos padėtis dabar yra labai prasta, buvo užsiminta, jog kai kuriuose skyriuose partijos nariai ateina su prašymais išstoti iš politinės jėgos. Posėdyje nuomonės dėl ateities išsiskyrė: jame buvo raginimų nieko nelaukiant kurti naują partiją, tačiau buvo girdėti ir raginimų pamiršti nuoskaudas, susikibti rankomis, ir dirbti toliau su ta pačia politine jėga.

Vėliau atmosfera ėmė rimti, abipusius kaltinimus ėmė keisti svarstymai, kokius žingsnius reikėtų atlikti kuriant naują partiją - R.Žemaitaičio argumentai kolegas, regis, įtikino.

Į posėdžio pabaigą paaiškėjo, kad V.Kamblevičius nebemano, kad „Tvarkos ir teisingumo“ problema – R.Žemaitaitis, jis ėmė kalbėti, kad gal iš tiesų geriausia išeitis būtų kurti naują politinę jėgą.

„Kai tik susikuria nauja partija, frakcija iškart tampa tos partijos frakcija“, – turėdamas omenyje neseniai įkurtą frakciją „Lietuvos gerovei“, į kurią pasitraukė „tvarkiečių“ frakcijos nariai, kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

„Tvarkos ir teisingumo (Suvereni Lietuva)“ frakcija griuvo rugsėjo 10 dieną iš jos pasitraukus keturiems nariams Juozui Imbrasui, Onai Valiukevičiūtei, Vytautui Kamblevičiui ir Algimantui Dumbravai.

Po pasitraukimo V.Kamblevičius žurnalistams sakė, kad visa tai atsitiko dėl to, kad „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sprendimus esą priimdavo vienas su niekuo nepasitaręs.

„Jūs pastebėjot, visur – aš, aš, aš... Mes ir palikom jį vieną“, – apie santykius su partijos lyderiu kalbėjo V.Kamblevičius.

Nors dirba naujai įkurtoje frakcijoje „Lietuvos gerovei“, V.Kamblevičius partijoje vis dar yra pirmasis R.Žemaitaičio pavaduotojas.

Jis pareiškė, kad partijos valdyba turėtų svarstyti, ar R.Žemaitaitis dar gali vadovauti partijai. Tuo metu R.Žemaitaitis patikino, jog pasitikrinti pasitikėjimą galėtų nebent partijos kongrese, o ne valdyboje ir taryboje.

Jis prieš posėdį BNS sakė, jog šiuo metu teisiamai partijai reikia keistis: būtina keisti pavadinimą, simboliką ir retoriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius