Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 28

„Tvarkiečio“ Kęsto Komskio ir ŽŪM konfliktą narplioja etikos sargai

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) aiškinasi, ar Antikorupcijos komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis, reikalavęs Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pateikti duomenis apie jos vykdytus viešuosius pirkimus, nusižengė etikai. Pats parlamentaras aiškina, jog ŽŪM jam keršija už tai, kad jis prabilo apie ministerijoje klestinčias negeroves.
K.Komskis
K.Komskis / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį EPK svarstė ŽŪM skundą, esą prisidengdamas Antikorupcijos komisija, K.Komskis reikalavo ministerijos medžiagos apie jos vykdytus viešuosius pirkimus. Prieš kurį laiką viešai buvo paskelbta, kad ministerijos kai kurias paslaugas pirko neskelbtinų derybų būdu. Tokiems pirkimams daugiausiai pinigų išleido ŽŪM ir Aplinkos ministerija.

EPK posėdyje dalyvavęs ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius aiškino, kad dar 2009 metais į ministeriją ėmė plaukti K.Komskio pasirašyti raštai, kuriuose buvo reikalaujama pateikti informaciją. Ministerijos atstovus papiktino tai, kad tuomet, kai jie gavo paklausimus, Antikorupcijos komisija esą nebuvo pradėjusi jokio su viešaisiais pirkimais susijusio tyrimo. ŽŪM atstovams užkliuvo, kad pateiktuose atsakymuose nurodyti duomenys atsidūrė žiniasklaidoje.

„Ir ne tik Lietuvos žiniasklaidoje, bet paskui ir leidinyje „The Economist“, kur aiškinama apie buvusio socialistinio lagerio šalių korupciją, ir jame minima Žemės ūkio ministerija“, – piktinosi V.Rekevičius.

K.Komskis etikos sargams teigė, kad ŽŪM nenorėjo bendradarbiauti su Antikorupcijos komisija, o jį apskundė keršydama už kritiką.

„Tvarkietis“ pasakojo, kad 2009 metų pabaigoje komisijoje buvo nutarta surinkti visą informaciją apie tai, kiek ministerijos neskelbtinų derybų būdu išleidžia pinigų įvairių projektų viešinimui. „Tačiau nuo tada iki šio laiko Žemės ūkio ministerija jokių atsakymų mums nepateikė. Tik po metų mums į rankas pakliuvo duomenys, kiek iš tiesų tam reikalui buvo išleista pinigų. Akivaizdu, kad buvo pažeisti įstatymai, tą konstatavo ir Viešųjų pirkimų tarnyba, ir Antikorupcijos komisija“, – pareiškė jis. 

Išdėsčiusios savo pozicijas abi sukonfliktavusios pusės etikos sargų akivaizdoje ėmė bendrauti pakeltu tonu. „Mes jums pateikėme visus duomenis, sąskaitas, sutartis, konkursų sąlygas. Bet klausimo esmė – etiškumas, kaip galima viešojoje erdvėje kaltinti ministerijos vadovus“, – stebėjosi V.Rekevičius. 

„Nesutampa dokumentai. Visi dokumentai. Mes juk papildomai klausėme, kur sąskaitos. Ką jūs čia muilinate?“, – pyktelėjo K.Komskis.

„Ką reiškia muilinate? Apskritai, sakyti, kad negauname informacijos, kreiptis į žiniasklaidą, ateiti ministeriją ir daryti dokumentų poėmius, man tai nesuprantama“, – sakė V.Rekevičius.

Į tai K.Komskis atrėžė, kad ŽŪM atstovai patys kvietė parlamentarus apsilankyti ministerijoje ir susipažinti su juos dominančia informacija.

Sprendimą dėl ŽŪM skundo EPK priims vėliau. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius