Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 19

„Tvarkiečių“ gelbėtoja A.Širinskienė Seime – vis dar su R.Karbauskio vėliava

Į Seimo „Tvarkos ir teisingumo (Suvereni Lietuva)“ frakciją dirbti perėjusi pagal „valstiečių“ sąrašą išrinkta parlamentarė Agnė Širinskienė Seimo Seniūnų sueigoje tebeatstovauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS). Tuo pasipiktinę politikai ragina ją trauktis ir svarsto, kad ji iki šiol to nepadarė vykdydama „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valią.
Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė
Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prie persivadinusios Seimo „tvarkiečių“ frakcijos A.Širinskienė prisijungė liepos pradžioje.

Dėl tokio jos žingsnio valdančiąją koaliciją sudaranti partija vėl turi frakciją Seime, kuri, pasitraukus „darbiečių“ atstovui, buvo iširusi.

Šiuo metu joje dirba minimalus skaičius parlamentarų – iš viso septyni.

Seimo statutas numato, kad frakcijos, kuriose nėra 10 narių, skiria į Seniūnų sueigą po vieną atstovą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Tvarkiečiams“ joje atstovauja frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius. Taip pat ten dirba „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis, parlamento vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

A.Širinskienė Seimo Seniūnų sueigoje tebedirba kaip „valstiečių“ frakcijos atstovė.

Nei su Seimo LVŽS frakcijos seniūnu R.Karbauskiu, nei su A.Širinskiene penktadienį pasikalbėti telefonu nepavyko – jie nekėlė telefono ragelio.

Pagal valstiečių“ kvotą

R.Žemaitaitis aiškino, kad Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ turi vieną narį Seimo Seniūnų sueigoje.

„V.Kamblevičius yra seniūnas ir, pagal Statutą, eina jis. A.Širinskienė yra pagal „valstiečių“ kvotą. Ten kyla klausimas, ar gali taip būti, ar negali, bet mūsų frakcijos seniūnas yra Vytautas, ir jis liks. Taip buvo nuspręsta“, – pabrėžė jis.

V.Kamblevičius yra seniūnas ir, pagal Statutą, eina jis. A.Širinskienė yra pagal „valstiečių“ kvotą.

Anot R.Žemaitaičio, dėl A.Širinskienės darbo Seimo Seniūnų sueigoje yra konfliktas.

„R.Baškienė žiūri imperatyviai Seimo statuto. Ji – Seimo vicepirmininkė, atsakinga už tuos dalykus. Bet tie, kas žiūri delegavimą, sako, kad tai nėra imperatyviai pasakyta. Esą kvota gali būti perleista, gali būti susitarimas tarp frakcijų. Teisės departamentas turi aiškiai pasakyti. Arba reikės pataisyti Statutą“, – dėstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Pozicija – nedovanojama

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė sakė, kad, pagal Seimo Statutą, „Tvarkos ir teisingumo (Suvereni Lietuva)“ frakcija gali turėti vieną atstovą Seniūnų sueigoje.

„Pagal Statutą yra taip, kad frakcijai atstovauja seniūnas ir, jeigu frakcijos narių yra daugiau kaip dešimt, papildomai dar į Seniūnų sueigą yra skiriami tos frakcijos atstovai. Iš tikrųjų man buvo keista taip pat ir mes šitą klausimą kėlėme, nes kolegos kitų frakcijų atstovai klausė, kaip gi taip yra, jeigu žmogus perėjo ir dirba kitoje frakcijoje, logiška, jis negali, būdamas vienoje frakcijoje, būti kitos frakcijos atstovu Seniūnų sueigoje“, – sakė R.Baškienė.

Dėl to ji kreipėsi į Seimo Teisės departamentą. Anot R.Baškienės, jis, įvertinęs visas aplinkybes, pateikė atsakymą.

„Esmė yra ta, kad frakcija yra sudaroma tos frakcijos narių, kurie tiesiog yra toje frakcijoje. Ir būtent frakcija deleguoja savo atstovą ir tai, ką mes prieš tai kalbėjome, Teisės departamentas patvirtino. Reiškia, tokių atvejų būti neturi. Neturi būti nei dovanojama, nei perkeliama – yra ta frakcija ir tik jos nariai gali būti deleguojami į vieną ar kitą poziciją, pagal Statuto nustatytas normas“, – pabrėžė ji.

Reiškia, tokių atvejų būti neturi. Neturi būti nei dovanojama, nei perkeliama – yra ta frakcija ir tik jos nariai gali būti deleguojami į vieną ar kitą poziciją, pagal Statuto nustatytas normas.

R.Baškienė mano, kad prie šio klausimo Seime bus sugrįžta. Parlamento pirmininko pirmoji pavaduotoja akcentavo, kad kiekvienam asmeniui, ypač – dirbančiam Teisės ir teisėtvarkos komitete, privalu laikytis šių normų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Baškienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Baškienė

„Aišku, čia nėra jokio nusikaltimo. Čia tiesiog yra elementari politiko situacija, kad jeigu tu pereini į kitą frakciją, tavo atstovavimas gali būti tik tos frakcijos. Tai „tvarkiečiai“ šioje vietoje neteikė pasiūlymo Seniūnų sueigai ponios A.Širinskienės ir neišbraukė savo nario, šiuo atveju – V.Kamblevičiaus, kuris yra Seniūnų sueigoje deleguotas atstovas, žinodami, kad jie gali deleguoti vieną žmogų į Seniūnų sueigą. Tai „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija elgiasi teisingai.

Jeigu jie sugalvotų vietoj savo anksčiau deleguoto asmens siūlyti, kad tai būtų A.Širinskienė – jų valioje. „Valstiečiai“ tada turėtų laisvę, ir ką aš ir prašiau kolegų, kad jie iš savo narių, iš tikrųjų savo frakcijos narių, ne iš tų, kurie nueina į kitą frakciją, o frakcijos posėdžiuose sėdi pas „valstiečius“, ne tik kūnu ir dvasia, bet fiziškai dirba ir atstovauja tai frakcijai (siūlytų – red.past.)“ – pažymėjo ji.

„Tvarkiečiai“ šioje vietoje neteikė pasiūlymo Seniūnų sueigai ponios A.Širinskienės ir neišbraukė savo nario, šiuo atveju – V.Kamblevičiaus.

Kartu R.Baškienė pridūrė, kad ne veltui kažkada buvo kurtas valstybės politiko elgesio kodeksas, kurio privalu laikytis kiekvienam Seimo nariui.

„Tai šiuo atveju aš manau, kad yra nesusipratimas tam kartui ir jog viskas bus sudėliota teisingai ir ponia A.Širinskienė taip pat supranta atsakomybę – aš ja labai tikiu – kad tiesiog ji įsigilins, paskaitys, išsiaiškins ir viskas sustos į vietas“, – kalbėjo R.Baškienė.

Kvailesnės situacijos nesugalvosi

Opozicinės Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nario Algirdo Syso teigimu, susidariusi situacija yra keista.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Pati A.Širinskienė yra teisininkė. Bent ji taip save vadina. Yra net Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, bet elementariai taip užsispyrusiai, kiek suprantu, vykdo pono R.Karbauskio nurodymą būti „valstiečių“ atstove Seniūnų sueigoje, nors tuo pačiu metu yra kitos frakcijos narė“, – stebėjosi jis.

A.Sysas aiškino, kad, nors buvo užsiminta apie tai, jog Seimo Seniūnų sueigoje jai – nebe vieta, A.Širinskienė toliau dalyvauja jos posėdžiuose. Anot jo, jame parlamentarė dalyvavo ir ketvirtadienį, prieš Seimo plenarinį posėdį.

„Ponia R.Baškienė davė tokį paruoštą dokumentą Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, kuris perskaitė, kad Konstitucinis Teismas išaiškino, jog tokių dalykų neturėtų būti ir paprašė susitvarkyti. Tai nežinau, kaip ji toliau reaguos“, – sakė socialdemokratas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo salė

A.Sysas kartojo, kad tokia padėtis dėl A.Širinskienės, tebedirbančios Seimo Seniūnų sueigoje, yra nenormali.

„Sveiko proto žmogui nesuvokiama, kaip galima būti kitos frakcijos nariu, naudotis kitos frakcijos kvotomis, eiti į Seniūnų sueigą, nors tu praradai tokią teisę. (…) Kvailesnės situacijos nesugalvosi“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius