-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 14 /11:09

„Tvarkiečių“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis: balsų Šilutėje pirkėjai susiję su Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais)

Laikinasis „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Remigijus Žemaitaitis penktadienį pareiškė, kad balsų pirkėjai Šilutėje yra Artūro Zuoko vadovaujamos partijos atstovai ir nė vienas iš septynių sulaikytųjų nėra susijęs su „tvarkiečiais“. Penktadienį spaudos konferencijoje turėjęs dalyvauti balsų pirkimo skandale Šilutėje minimas Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis joje nepasirodė. Neatėjo ir kitas į Seimą patekęs „tvarkietis“ – žinomas advokatas Rimas Andrikis.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak R.Žemaitaičio, „tvarkiečiai“ po ketvirtadienį paskelbtos informacijos Šilutėje aiškinosi, kas yra sulaikytieji asmenys.

„Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) buvę jie nariai, susiję su Šilutės Lietuvos laisvės sąjungos skyriumi. Paskutinius rinkimus jie buvo tos partijos stebėtojai. Kai vakar aiškinomės situaciją, yra rasta dar ir kito kandidato medžiaga, tai yra socialdemokrato atstovo, kažkodėl tai Policijos departamentas tos medžiagos neviešina“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo R.Žemaitaitis.

Ž.Šilgalis kaltinimus pavadino blefu

Šios partijos atstovas Žilvinas Šilgalis kategoriškai paneigė šiuos pranešimus.

„Pirmą kartą girdžiu, manau, čia kažkas blefuoja“, – BNS sakė Ž.Šilgalis.

„R.Žemaitaitis gali daug ką sakyti, bet kas nors tegu patvirtina, kad taip yra. Aš paprasčiausiai jokio loginio ryšio tame nematau“, – pridūrė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris pareiškė, kad aiškinantis galimą balsų pirkimą Šilutėje sulaikytų asmenų partinė priklausomybė nėra svarbi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Pradėta aiškintis, kas tai per asmenys VRK duomenų bazėje, kuriai partijai jie priklausė, jie priklausė liberalų partijai. Kiek pavyko išsiaiškinti vakar partijos atstovams, asmenys, kurie buvo apklausti – nei vienas iš jų mūsų partijos narys, nėra buvę stebėtojai, visi septyni asmenys susiję su liberalų partija, buvo jų atstovai. Tai irgi kelia abejonių, ar tai nėra provokacija“, – sakė R.Žemaitaitis.

VIDEO: Remigijus Žemaitaitis: rinkimų balsų Šilutėje pirkėjai susiję su Lietuvos laisvės sąjunga

Laikinasis „tvarkiečių“ vadovas pabrėžė, kad Lietuvoje esą dėl rinkimų vyksta 13 ikiteisminių tyrimų, tačiau viešai paskelbta tik apie vieną. Jis kartojo, kad tyrimas vyksta dėl vieno asmens, ketvirtadienį narystę partijoje sustabdžiusio K.Komskio.

Apie K.Komskį kalbėti nenori

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstas Komskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstas Komskis

Į klausimus apie K.Komskį R.Žemaitaitis atsakyti nenorėjo, aiškindamas, kad šis – jau nebe partijos narys, taigi, kalbėti už jį įgaliojimų partijoje niekas neturi.

„Jeigu tyrimas susijęs su pačiu K.Komskiu, aš manau, kad jam tyrimo medžiaga bus pateikta“, – svarstė jis.

R.Žemaitaitis teigė nežinantis, ar K.Komskis buvo apklaustas, bet pridūrė labai tuo abejojantis.

Pats R.Žemaitaitis yra išėjęs į antrąjį turą Pietų Žemaitijos apygardoje, kurioje balsuoja ir Šilutės rinkėjai.

Tačiau jis atkakliai tvirtina, kad įtarimų dėl šios apygardos teisėsaugai nėra kilę.

Į klausimą, ar buvęs lyderis Rolandas Paksas partiją paliko žinodamas, kokie nemalonumai greitai ją užgrius, R.Žemaitaitis aiškino, esą ikiteisminis tyrimas pradėtas vakar, tai yra spalio 13 dieną, o R.Paksas atsistatydino pirmadienį.

„Jokio ryšio nėra. Jeigu būčiau aš žinojęs arba vadovybė būtų žinojusi, kaip jums atrodo, ar būčiau sutikęs eiti laikinojo vadovo pareigas?“, – klausė jis.

Apie teisėsaugos tyrimą jis teigė sužinojęs iš 15min.

Tuo metu teisėsauga teigia, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas spalio 6 dieną, paskutinę išankstinio balsavimo dieną, o spalio 9 d. vakarą, jau po balsavimo, sulaikyti įtariamieji, darytos kratos.

Piktinosi, kad išviešinta tik su „tvarkiečiais“ susijusi informacija

Partijos atsakingasis sekretorius Almantas Petkus teigė, kad partija, jo žodžiais, nedalyvavo visuose šiuose procesuose ir nuo jų atsiriboja. Jis paragino ketvirtadienį tyrimo grupę sudariusią Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) net nesvarstyti galimybės iš rinkimų eliminuoti visą „tvarkiečių“ sąrašą.

Tuo metu R.Žemaitaitis nuogąstavo, kad šis skandalas gali suduoti didelį smūgį penkiems į antrąjį turą patekusiems „tvarkiečių“ kandidatams. Jis kartu pasipiktino, jog neišplatinta informacija apie kitus vykdomus ikiteisminius tyrimus, susijusius su rinkimais.

Politikas taip pat aiškino stebintis kitų partijų atstovų pasisakymus ir jam peršasi išvada, jog toms partijoms 5 „tvarkiečių“ iškovoti mandatai yra gyvybiškai svarbūs. „Kaip žinote, kova vysta tarp „valstiečių“ ir konservatorių, manau, kad didžiausias tikslas yra, jog tuos balsus pasiimtų jie“, – svarstė jis.

Ketvirtadienį VRK narys Jonas Udris paaiškino, kad panaikinus „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašą, 5 partijos iškovotus mandatus pasidalintų rinkimų barjerą įveikusios politinės jėgos.

Pasitraukti paragino ir L.Graužinienė

Penktadienį K.Komskį pasitraukti iš Seimo vicepirmininko posto paragino ir Seimo pirmininkė L.Graužinienė.

„Jei iš tiesų tam yra pagrindo ir jis susispendavo partijoje, tai sekantis žingsnis turėtų būti paties K.Komskio atsistatydinimas iš vicepirmininkų. Tai turėtų būti nuosekliai daroma“, – BNS sakė L.Graužinienė.

Balsai už alkoholį, cigaretes ir pinigus?

Ketvirtadienį teisėsauga paskelbė, kad, gavus anoniminį skundą, buvo pradėta tirti informacija apie rinkėjų papirkinėjimą, spalio 6 dieną dėl to pradėti du ikiteisminiai tyrimai, kurie buvo sujungti į vieną. Nustatyta, kad Šilutės gyventojai už balsavimą siūlė alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus.

Su tyrimu susiję šaltiniai 15min pasakojo, kad sulaikyti balsų pirkimo organizatoriai turėjo daug pinigų – vienas tarpininkų turėjo apie 3 000 eurų grynaisiais, kurie galėjo būti skirti balsams pirkti.

Sulaikyti balsų pirkimo organizatoriai turėjo daug pinigų – vienas tarpininkų turėjo apie 3 000 eurų grynaisiais, kurie galėjo būti skirti balsams pirkti.

Šaltinių teigimu, balsus parduoti sutikusiems rinkėjams buvo nurodoma balsuoti už „Tvarkos ir teisingumo“ partiją bei jos kandidatus vienmandatėse apygardose. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše balsus pardavusiems rinkėjams buvo nurodoma reitinguoti partijos vicepirmininką K.Komskį. Ketvirtadienį K.Komskis sustabdė narystę partijoje.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris ketvirtadienį patvirtino, jog ikiteisminis tyrimas yra susijęs su partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Čia jokios paslapties nėra – „Tvarka ir teisingumas“, šiam momentui. Nedetalizuosim skaičiaus irgi. Kalbant abstrakčiai, nemažai balsų (buvo nupirkta – aut. past.). Tyrimas pradėtas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, kaip numatyta kodekse“, – sakė E.Šileris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius