Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 24 /16:07

„Tvarkiečių“ ir „darbiečių“ tarybos nubalsavo už susijungimą

Sekmadienį Vilniuje valdančiųjų Darbo bei „Tvarkos ir teisingumo“ partijų vadovybė sprendžia dėl galimybių jungtis. Abiejų partijų prezidiumai ir tarybos nubalsavo už susijungimą.
„Tvarkos ir teisingumo“ tarybos posėdis
„Tvarkos ir teisingumo“ tarybos posėdis / Luko Balandžio nuotr.

Iš pradžių vyko abiejų partijų prezidiumų posėdžiai. „Tvarkos ir teisingumo“ prezidiumas posėdžiavo partijos būstinėje, o Darbo partijos – viename Vilniaus viešbučių. Abu posėdžiai vyko už uždarų durų.

Po prezidiumo posėdžio „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojas Juozas Imbrasas 15min.lt teigė, kad prezidiumas sprendimą jungtis priėmė kone vienbalsiai. „Leidome visiems padiskutuoti, bet balsuoti neprireikė“, – sakė jis.

Tai, kad prezidiumas palaimino sąjunga su „Tvarka ir teisingumu“, patvirtino Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas.

Tarybose – ir žodžiai „nenoriu“

Iškart po partijų prezidiumų posėdžių tuo pačiu metu, bet skirtingose sostinės vietose, partijos rinkosi į tarybų posėdžius. Jie taip pat vyksta už uždarų durų.

Tiesa, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Rolando Pakso kalba buvo gerai girdėti ir koridoriuje.

Jis aiškino, kad partijų susijungimas būtų naudingas visai Lietuvai, kad jis yra natūralus reiškinys. R.Pakso mintis nuolat palydėdavo partiečių plojimai.

„Jei susijungsime mūsų partija bus didžiausia ir, neabejotinai, stipriausia“, – kalbėjo R.Paksas.

Ne visi „tvarkiečiai“ entuziastingai palaiko partijos pirmininko norą jungtis su Darbo partija. Štai Seimo narys Remigijus Ačas trečiadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigia, kad toks žingsnis būtų savižudybė „Tvarkai ir teisingumui“. R.Ačas sekmadienio tarybos posėdyje nedalyvauja.

Tarybos posėdyje skeptiškai apie susijungimą kalbėję „tvarkiečiai“ teigė, kad žodį „nenoriu“ viešai jiems ištarti sunku, tačiau sąjungoje su „darbiečiais“ jie pasigendą vertybių ir moralės, o mato tik verslo planą ir komerciją.

Tuo tarpu pasisakantys už jungimąsi pabrėžė, kad sąjunga būtų naudinga „tvarkiečiams“, nes padidintų vidinę konkurenciją ir suardytų susidariusią partijos hierarchiją.

Dar vienas „tvarkietis“ pareiškė, kad jungtis su Darbo partija „tvarkiečiams“ verta tik tokiu atveju, jei vėliau bus prijungiami ir liberalcentristai bei „valstiečiai“.

„O vertybės, tai jos bus tokios, kokias surašysime popieriuje“, – kalbėjo „tvarkietis“.

Susijungimą su Darbo partija svarstęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kalbėdamas partijos tarybos posėdyje pabrėžė, kad vos uždavęs partijos pirmininkui R.Paksui keletą klausimų dėl sąjungos sudarymo aplinkybių, sulaukė intrigų bangos.

„Mes dar nesusijungėme, o jau vienas kitą jau pjauname“, – pareiškė jis.

R.Žemaitaitis teigė, kad jam iki šiol lieka neaišku, kaip bus dirbama kartu savivaldybėse, kaip R.Paksas galės stovėti vienoje gretoje su savo politiniu oponentu Artūru Paulausku. Jo kalba buvo gana nuosaiki. Pabaigoje R.Žemaitaitis pareiškė, kad į visus jam kylančius klausimus atsakys suburtos darbo grupės.

Tarybos posėdyje kalbėjęs Valentinas Mazuronis skatino politikus rajonuose iškart po sprendimo jungtis imtis iniciatyvos vienyti vietos „tvarkiečius“ ir „darbiečius“. „Nelaukite, kaip mergaitės, kol pakvies šokti, darykite patys“, – kalbėjo jis.

Posėdžio pabaigoje prie mikrofono vėl stojo R.Paksas. Jis teigė, kad niekas jungiantis su Darbo partija nereikalauja atsisakyti jokių vertybių. „Viskas yra mūsų rankose“, – kalbėjo R.Paksas.

Diskutavusi ilgiau nei valandą „tvarkiečių“ taryba nusprendė pritarti susijungimui su Darbo partija. Už tai balsavo 96 „tvarkiečiai“, prieš ir susilaikiusių buvo po tris.

Susijungusios partijos pavadinimas, minimas „tvarkiečių“ priimtoje deklaracijoje, yra „Darbas, Tvarka ir Teisingumas“. Tiesa, dalis „tvarkiečių“ pageidavo, kad pavadinimas būtų „Teisingumas, darbas ir tvarka“, nes „darbas ir tvarka gali būti ir be teisingumo“.

Po priimto tarybos sprendimo R.Paksas sakė, kad toliau jungtuvės turi vykti kuo skubiau. „Kongresai turėtų vykti jau balandį“, – sakė jis. 

Paklaustas, kas bus su tais, kurie taryboje balsavo prieš susijungimą, R.Paksas teigė, kad „nieko nebus“. „Bandysime įtikinti, kad kongrese balsuotų kitaip“, – pridūrė jis.

V.Uspaskichas: pritarėme vienbalsiai, pats dėl to stebėjausi

Darbo partijos taryba apie susijungimą diskutuoja už uždarų durų, nes didžioji dalis „darbiečių“ nubalsavo, kad žurnalistai tarybos posėdyje nedalyvautų.

Po posėdžio partijos lyderis V.Uspaskichas paskelbė, kad taryba už susijungimą pasisakė vienbalsiai. „Pats dėl to stebėjausi. Na, tikrai keistai, leidome visiems pasisakyti, kad išgrynintų savo nuomonę, bet galvoju, kad pagrindinis darbas bus darbo grupėse“, – pridūrė jis. Tarybos posėdyje dalyvavo 120 „darbiečių“.

Savo pritarimą ar nepritarimą jungimuisi tarybos nariai dar turės patvirtinti raštiškai. „Kad vėliau niekas nesislėptų už nugarų, sakydami, kad nenorėjo, ar panašiai“, – kalbėjo politikas.

Taryba suformavo keturias darbo grupes, kurios sukurs bendrą partijos statutą, programą, nutars, kurios partijos lyderis pirmas vadovaus jungtiniam dariniui. Jos taip pat turės pasiūlyti datą, kada surengti jungtinį kongresą, kuriame būtų įkurta nauja politinė jėga.

V.Uspaskichas neslėpė, kad Darbo partija junginyje sieks palankesnių sąlygų, prašys atsižvelgti į tai, kad Seime „darbiečių“ yra gerokai daugiau. Tačiau jis pridūrė, kad visa tai – derybų klausimas. „Bet aš neprieštarauju, kad viskas vyktų pariteto principu“, – sakė jis.

Darbo partijos vadovas atskleidė, kad kai kurie tarybos nariai siūlė siekti, kad partijai vadovautų tik V.Uspaskichas, o ne abu partijų vadovai kas dvejus metus, arba tik Darbo partijos atstovas. Jau anksčiau skelbta, kad naujajam dariniui pirmas greičiausiai vadovaus R.Paksas.

Spaudai paskelbs kartu

Sekmadienio pavakarę Seime planuojama bendra partijų vadovų spaudos konferencija, kurioje bus pristatyti abiejų partijų sprendimai dėl galimo susijungimo.

Partijų jungimuisi pritaria abiejų lyderiai – „tvarkietis“ europarlamentaras Rolandas Paksas bei Seimo narys, „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas. Jiedu sako tikintys, kad susijungusios jų vadovaujamos politinės partijos taptų stipriausia centro politine jėga Lietuvoje.

„Natūralu, turi jungtis centro politinės jėgos Lietuvoje. (Jos) Išbarstytos ir mes tą lauką turime pakankamai kokybiškai, tvarkingai užpildyti ir tai turime padaryti pirmi, tada mūsų politinis darinys bus stipresnis, didesnis ir, ko gero, didžiausias centro jėgos fronte“, – apie jungimąsi šią savaitę žurnalistams sakė Darbo partijos vadovas V.Uspaskichas.

„Manau, kad tai yra reikalinga ir būtina. Manau, kad tą reikėjo padaryti galbūt net anksčiau. Atsiradimas stiprios politinės jėgos su didesniu intelektualiniu potencialu yra labai svarbu, kad būtų sprendžiamos valstybės problemos“, – apie planus jungtis kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas R.Paksas.

Susijungus šioms partijoms, jų jungtinė frakcija Seime pretenduotų į didžiausios vardą. Ji turėtų 39 narius. Socialdemokratai šiuo metu turi 38 narius.

Tiek R.Paksas, tiek V.Uspaskichas šią savaitę teigė, kad jie neketina peržiūrėti postų koalicijoje ar kelti klausimo dėl premjero posto perėmimo iš socialdemokratų.

Darbo partija bei jos lyderis V.Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys ir Seimo narė Vitalija Vonžutaitė Vilniaus apygardos teisme teisiami dėl to, kad eidami vadovaujančias pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Bylą tyręs prokuroras Saulius Verseckas sako, kad partijų susijungimo atveju galimybė Darbo partijai išvengti baudžiamosios atsakomybės priklausys nuo konkrečių jungimosi sąlygų ir partijų sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius