Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 10

„Tvarkietis“ R.Ačas žada siekti, kad Seimo nariai valstybės paslaptis sužinotų ir be specialių leidimų

Parlamentaras „tvarkietis“ Remigijus Ačas, po kelerių metų bylinėjimosi šią savaitę gavęs iš Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimą dirbti su slapta informacija, abejoja, ar toks leidimas Seimo nariams būtinas.
R.Ačas
R.Ačas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Parlamentaras teigia svarstantis galimybę kreiptis dėl šio leidimo būtinumo į Konstitucinį Teismą (KT), kadangi jis esą galimai pažeidžia Seimo narių lygiateisiškumo principą.

Anot „tvarkiečio“, neišduodant tokio leidimo, „sudaroma galimybė kai kuriuos Seimo narius eliminuoti“, kadangi be šio leidimo jie negali dirbti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete ar Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijoje.

„Pasikonsultavus su kitais kolegomis, galbūt reikėtų kreiptis į KT, kad būtų išaiškinta, ar tai neprieštarauja Seimo narių lygybės principui. Manau, kad Seimo nariui, duodant priesaiką ir pasirašant ant tam tikrų dokumentų, nebūtinas šitas leidimas. Jei tam tikra info būtų nutekinta (...), yra normalios procedūros – apkaltos ir kitos. Jei nereikėtų tokio leidimo, tikrai atstatytume Seimo narių lygiateisiškumo principą“, – kalbėjo R.Ačas.

„Tvarkietis“ per spaudos konferenciją penktadienį teigė, kad nors tokio leidimo dirbti su slapta informacija prašė nuo 2005 metų, keli teismai esą priėmė jam palankų sprendimą, tačiau VSD nevykdė šių sprendimų, ir leidimą parlamentaras gavo tik pastarąją savaitę.

„Ar gali būt didesnis pasityčiojimas, kai 2006 metų liepos mėnesio sprendimas teigiamas man, ir VSD nevykdė šito sprendimo (...) Ne vieną kartą frakcija kvietėsi P.Malakauską (buvusį VSD vadovą – BNS), o jis tik skėsčiojo rankomis. Dvejus metus keturis mėnesius nebuvo persvarstomas klausimas, tik šios kadencijos Seime jis buvo persvarstytas“, – kalbėjo jis.

R.Ačas aiškino, kad požiūris į leidimų išdavimą departamente pasikeitė atsinaujinus jo vadovybei.

„Džiugu, kad pasikeitus VSD vadovui, šią savaitę šis leidimas buvo išduotas. Priskirčiau šį žingsnį prie drąsių žingsnių. Supratau, kad VSD ne tik nuo vadovo daug kas priklauso, bet ir pavaduotojų, kitų darbuotojų. Pasitraukus keliems pavaduotojams, matyt, įvyko tam tikras lūžis. Būtų galima pagirti dabartinį vadovą Gediminą Griną, kad jo vakarietiškas požiūris lėmė vieną ar kitą sprendimą – turiu omeny ir dėl 12 pažymų, ir mano leidimo dirbti su slapta informacija išdavimo“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis teigė nesitikėjęs, kad per metus VSD bus padaryta tiek „ryžtingų žingsnių“.

„Turiu viltį, kad VSD keisis iš esmės. Mes prisimename, kaip saugumo departamentas politikavo prezidento R.Pakso apkaltos menu, kaip leido tyčiotis iš tarnyboje žuvusio savo kolegos, kada jis dangstė netvarką, kuri buvo atskleista VSD (...), politikuodamas imdavosi tokių dalykų kaip vienasmeniškai spręsti, kuriuos politikus ar partijas priskirti marginalų kategorijai ar eliminuoti iš politinio gyvenimo“, – teigė R.Ačas.

R.Ačui gauti leidimą dirbti su slapta informacija sunkumų kilo po vadinamojo prezidento Rolando Pakso skandalo. R.Ačo pavardė minėta Valstybės saugumo departamento rengtose pažymose. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius