Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 02 /14:54

Įtariama, kad „Tvarkos ir teisingumo“ neteisėtos veiklos rezultatas – daugiau kaip 350 tūkst. eurų, Rolandas Skaisgirys įtariamas prekyba poveikiu

Trečiadienį prokuratūros ir Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) atstovai paskelbė pagaliau baigę tirti ketverius metus užtrukusią partijos „Tvarka ir teisingumas“ bylą. Ji bus perduota teismui. „Tvarkos ir teisingumo“ partija yra įtariama prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento klastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Anot pateiktos informacijos, didžiąją dalį neteisėtos veiklos partija vykdė per buvusį atsakingąjį sekretorių Rimantą Antaną Ručį. Įtarimai pareikšti ir penkiems verslininkams.
Ramūnas Lukošius ir Martynas Jovaiša
Ramūnas Lukošius ir Martynas Jovaiša / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį informaciją žiniasklaidai pateikę Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša nesutiko atskleisti visų asmenų, kuriems pareikšti įtarimai, tačiau bylos veikėjus lengva numanyti pagal anksčiau skelbtą informaciją.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, partija veikė per savo atsakingąjį sekretorių.

Tuo metu šias pareigas ėjo Rimantas Antanas Ručys. Anot teisėsaugos, sekretorius galėjo priimti 68,2 tūkst. eurų vertės kyšį iš verslininko R.S. – paramos koncertą „Pirk dramblį“, kuriame buvo viešinama partija „Tvarka ir teisingumas“ ir jos lyderiai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimas Antanas Ručys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimas Antanas Ručys

Neabejojama, kad verslininkas R.S. – žinomas prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

„Paramos koncertas „Pirk dramblį“ buvo skirtas viešinti politinę partiją, taip pat jos lyderius, kelti autoritetą rinkėjų akivaizdoje“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys

Kaip buvo skelbta anksčiau, tiriant bylą teisėsauga buvo susidomėjusi viešosios įstaigos „Pradas media“ direktoriumi Justinu Garliausku, įmonės „NTService“ vadovu Peisachu Kačerginskiu, verslininku Giedriumi Rakausku ir verslininku Vytautu Baniu.

Teisėsauga įtaria, kad tas pats buvęs partijos atsakingasis sekretorius pažadėjo ir susitarė su verslininkais P.Kačerginskiu ir G.Rakausku priimti iš jų kyšį, o už tai paveikti VRM tarnautojus, kad jie įmonėms padėtų laimėti Turto valdymo ir ūkio departamento prie VRM ir vienos valstybinės įmonės viešuosius pirkimus.

Verslininkų nurodymais pagal pagamintus ir panaudotus netikrus dokumentus pervedus lėšas į kito verslininko J.Garliausko vadovaujamų įmonių sąskaitas, apmokėtos partijos viešinimo paslaugos. Taip partijos naudai galėjo būti paimtas 150,5 tūkst. eurų kyšis.

„Apsimestiniais sandoriais buvo apmokamos politinės partijos viešinimo paslaugos“, – teigė STT atstovas.

Įtariama, kad partija per atstovą sukurstė verslininką V.Banį panaudoti žinomai netikrus dokumentus, pervesti lėšas į kito verslininko J.Garliausko vadovaujamos bendrovės sąskaitą tikslu apmokėti už partijai suteiktas viešinimo paslaugas – per 140 tūkst. eurų.

A.Ručiui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, apgaulingo apskaitos tvarkymo bei turto iššvaistymo, dokumento suklastojimo.

Verslininkas R.Skaisgirys įtariamas prekyba poveikiu, verslininkai P.Kačerginskis ir G.Rakauskas įtariami prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento klastojimu bei apgaulingu apskaitos tvarkymu, o verslininkai – V.Banys ir J.Garliauskas – turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu bei apgaulingos apskaitos tvarkymu.

Įtariamieji ir jų gynėjai su bylos medžiaga galės susipažinti tris mėnesius, vėliau ji keliaus į teismą.

Partijai gresia uždarymas ir milijoninė bauda

Atliekant tyrimą vyko 550 apklausų ir buvo tiriama 15 įmonė ūkinė finansinė veikla, atlikta daugybė kratų.

Iš pradžių kaip įtariamieji šioje byloje buvo apklausti 15 žmonių, tačiau galiausiai įtarimai pareikšti 6 asmenims ir partijai kaip juridiniam asmeniui.

„Atsakant į klausimą kodėl sumažėjo įtariamųjų skaičius – ikiteisminio tyrimo metu ne visų įtariamųjų veiksmuose buvo nustatyti visi būtini nusikalstamų veikų požymiai“, – paaiškino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Jo teigimu, partijai gresia likvidavimas, veiklos apribojimas arba bauda iki 50 tūkst. MGL, tai būtų 1,9 mln. eurų.

Tyrimas užtruko ketverius metus

Tyrimas pradėtas prieš beveik ketverius metus, buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, ministro patarėjas Ervinas Raistenskis ir prodiuseris Rolandas Skaisgirys buvo sulaikyti ir naktį praleido areštinėje.

Generalinė prokuratūra įtarė, kad tuometis partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius Rimantas Anatas Ručys 2013 m. veikdamas grupėje su E.Raistenskiu, A.Juocevičiumi ir prodiuseriu R.Skaisgiriu sukūrė korupcinę schemą, kaip per renginį „Pirk dramblį“ išreklamuoti partiją „Tvarka ir teisingumas“ ir jos pirmininką Rolandą Paksą, o už reklamą atsilyginti per Vidaus reikalų ministerijos organizuojamus viešuosius pirkimus.

2015 m. gruodžio pabaigoje STT pareiškė įtarimus prekyba poveikiu ir pinigų plovimu visai „Tvarkos ir teisingumo“ partijai, kaip juridiniam asmeniui.

Pareigūnų teigimu, nors tyrimas buvo pradėtas tik dėl „Pirk dramblį“ ir Vidaus reikalų ministerijos, pradėjus šių nusikalstamų veikų tyrimą, buvo surinkta duomenų ir apie kitas galimai padarytas sunkesnes ir didesnio masto nusikalstamas veikas.

„Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 377 tūkst. eurų kyšių suma“, – skelbė teisėsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius