Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 06

Tvoros kiršina Antakalnio gyventojus ir Šv. Roko ligoninę: vietos trūks žmonėms ar šunims?

Vilniaus Antakalnio gyventojų bendruomenės atstovai prieš kelias dienas 15min pasiskundė, kad vietoj kažkada buvusios Vaikų poliklinikos įrengta Šv. Roko slaugos ligoninė gerokai pasididino teritoriją užtverdama ją tvoromis. Esą miestas deklaruoja atvirumą – jo erdvės skirtos visų pirma vilniečiams ir miesto svečiams, o ligoninė elgiasi atvirkščiai. Tačiau ligoninės atstovai kalba visai kitaip.
Tvora aplink Vilniaus Šv. Roko ligoninę
Tvora aplink Vilniaus Šv. Roko ligoninę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tvoros prie šios ligoninės nėra naujos, buvo perkeltos senosios, vis dėlto tai dalies aplinkinių namų gyventojų pasipiktinimo nemažina.

„Užgrobė“ kvartalą?

„Ne kartą girdėjome Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus kalbas apie tai, kad Vilnius ir visos jo erdvės – visų pirma skirtos vilniečiams ir miesto svečiams. Savivaldybė kasmet pradėjo rinkti miesto svetingiausius ir turi tam atskirą išlaidų eilutę su projekto internetiniu puslapiu vilniaussvetingumas.lt. Tačiau ir toliau „lengva ranka“ dalija leidimus tvoroms statyti bei viešųjų erdvių mažinimui, nesigirdi jokios kritikos taip besielgiančiųjų adresu“, – Antakalnio gyventojų bendruomenės vardu 15min rašė savo vardo primygtinai reikalavęs neminėti vienos iš šalia ligoninės esančių gatvių gyventojas.

Jo teigimu, nemaža dalis Antakalnio gyventojų šią savaitę gerokai nustebo, pamatę, kaip „lėšų stygiumi besiskundžianti Šv. Roko ligoninė „užgrobė“ visą iki šiol atviru buvusį miesto kvartalą, išardžiusi miesto šaligatvius ir užtvėrusi praėjimus nauja brangia tvora“. Ir esą nesvarbu, kad miestas deklaruoja atvirumą, nes neįgalieji, pensininkai ir ligoniai turės papildomai kilometrą vaikščioti aplink tvorą.

„Už tai ligoninės vadovai dabar tikrai ryte ras laisvą stovėjimo aikštelę savo prabangiems automobiliams, o po langais nebebėgios krykštaujantys vaikai. Nauja brangi tvora šio metu tikrai buvo ligoninės išlaidų prioritetas! O iškart už tvoros Vilnius klausia: kas gi šiemet taps miesto svetingiausiais“, – pastebi antakalniečiai.

Šv. Roko ligoninė buvusiose Vaikų poliklinikos patalpose Antakalnyje įsikūrė 2015-ųjų vasario–kovo mėnesiais, čia ligoniai, kuriems reikalinga ilgalaikė slauga, perkelti iš buvusių filialų Antakalnio g. 17 ir Tyzenhauzų g.

Vadina šmeižtu

Poliklinika buvo restauruota, sutvarkyta, o kai ligoninė atidarė duris pacientams – aplinkui stovinčios tvoros tikrai tvėrė gerokai mažesnę teritoriją.

Tačiau Šv. Roko ligoninės vadovai dalies Antakalnio gyventojų kalbas vis tiek vadina šmeižtu. Esą nei automobilių kas brangių čia turi, nei buvo užgrobtas koks nors miesto kvartalas, nei šaligatvius ligoninė išardė. O ir tvora nėra nauja – tik keliolika metrų perkelta senoji tokiu būdu aptveriant kiek padidėjusią ligoninės teritoriją.

Kaip 15min sakė Šv. Roko ligoninės direktoriaus pavaduotojas ūkiui Kęstutis Dastikas, dar 2016 metų liepą Vilniaus savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl Šv. Roko ligoninės plėtros, ten nurodoma ir tai, kad bus išplėsta teritorija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Dastikas Šv. Roko ligoninės direktoriaus pavaduotojas ūkiui
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Dastikas Šv. Roko ligoninės direktoriaus pavaduotojas ūkiui

„Kadangi slaugos vietų trūksta ir Vilniuje, ir visoje Lietuvoje, buvo nutarta daryti ligoninės plėtros antrą etapą, kuriam jau parengtas projektas, todėl mums tos teritorijos reikia. Su ta intencija buvo prašoma savivaldybės leisti praplėsti sklypo ribas. Tai padarėme, viskas buvo suderinta, sklypas patvirtintas. Todėl mes perkėlėme buvusias tvoras į naują vietą. Tai buvusios tvoros, jokių naujų, brangių, čia turbūt pigiausios tvoros, kurias Lietuvoje galima gauti“, – teigė K.Dastikas.

Pastačius naują pastatą šalia veikiančios slaugos ligoninės, pacientams kartu su dienos stacionaru atsiras dar maždaug 120 lovų. O paslaugos, anot ligoninės vadovų, čia teikiamos itin modernios, pacientai, tarkim, patyrę insultą, po gydymo neretai grįžta į namus ir vėl gali savarankiškai gyventi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tvora aplink Vilniaus Šv. Roko ligoninę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tvora aplink Vilniaus Šv. Roko ligoninę

Apeiti reikia vos 20 metrų

„Dabar žmonės turi paeiti papildomai kokius 20 metrų. Daugiau nėra jokių nepatogumų. Vienintelis dalykas, kuris gal nepatogus bendruomenei, kad negali vesti savo augintinių čia pasivaikščioti, ką mėgo. Daugiau aš, jeigu ir būčiau gyventojas, priežasčių nerasčiau, nesuprasčiau, kodėl negaliu nueiti 10 metrų, žinodamas, kad čia gyvena žmonės su negaliomis. Neduok Dieve, pačiam kas nutiktų, atsirastume šitoje bendruomenėje, o ne anoje, kuri dabar nepatenkinta“, – kalbėjo vienas iš ligoninės vadovų.

Dabar žmonės turi paeiti papildomai kokius 20 metrų. Daugiau nėra jokių nepatogumų, – sakė K.Dastikas.

K.Dastikas taip pat prisiminė, kad ant suolelių prie ligoninės mėgdavo pasėdėti praeiviai, neretai po savaitgalių, kai teritorija netvarkoma, šalia jų mėtydavosi nemažai tuščių butelių. Prie pušelių, kurios auga nuo Antakalnio gatvės pusės, ir didesnes „šventes“ kažkas rengdavo – ten jau rasti galėdavai ir odekolono ar panašių skysčių buteliukų, kvapai irgi sklisdavo ne patys maloniausi.

Po ligoninės langais ir vaikai kamuolį paspardydavo, kuo pradėjo skųstis sunkius ligonius ligoninėje lankantys jų artimieji. Esą tenka saugotis, kad kamuolys nepataikytų į neįgaliojo vežimėlyje sėdintį žmogų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Šv. Roko ligoninės naujo pastato planas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Šv. Roko ligoninės naujo pastato planas

Teritorijos ligoninei trūko, ketinama dabar aptvertą sutvarkyti, įrengti daugiau suoliukų, poilsio zona pasislinks link Antakalnio gatvės, kai prasidės naujo pastato statybos. Kada tai bus, ligoninės vadovai kol kas tiksliai nežino – viskas priklauso nuo Vilniaus savivaldybės skirtų pinigų.

Šaligatvį išardė šiuo metu Antakalnio gatvę ir šaligatvius šalia jos tvarkanti bendrovė, kampas ties Šv. Roko ligonine bus sutvarkytas artimiausiu metu.

Toks skandalas, kai bendruomenė pasiskundžia nauja tvora aplink valstybinę įstaigą, ne pirmas. Birželio vidury piktinosi Lazdynų gyventojai, kad Vilniaus Sausio 13-osios mokykla aptverta tvora. Mokykla tvirtino besirūpinanti mokinių saugumu, tačiau atsirado nepatenkintųjų, kurie net skelbimus ėmė klijuoti, kviesdami kaimynus rašyti skundus – esą kitaip jiems bus apribotas patekimas į šalia esantį darželį ir Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius