Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 19

Tvoros prie Vilniaus mokyklų: gyventojai piktinasi, savivaldybė primena saugumą

Vilniaus savivaldybė teigia darželių ir mokyklų aptvėrimui skyrusi apie 360 tūkst. eurų, tvoros jau pastatytos aplink 25 ugdymo įstaigas. Tačiau tai džiugina ne visus – kaimynystėje gyvenantys vilniečiai neretai piktinasi, kad aptvėrimai trukdo vaikščioti, sportuoti, o kartais nelieka ir vietos automobiliams. Tokia situacija buvo Lazdynuose, dabar priekaištų sulaukta dėl Šv. Kristoforo gimnazijos.
Šv. Kristoforo gimnazijos teritorija
Šv. Kristoforo gimnazijos teritorija / 15min skaitytojo Tado nuotr.

Sostinės Kazliškių gatvėje esanti gimnazija iki šiol tvoros neturėjo, nors aptvertą teritoriją būtų lengviau prižiūrėti, o ir mokiniai jaustųsi saugiau. Tačiau šiuo metu vykdomi darbai jau sukėlė aplinkinių gyventojų nepasitenkinimą.

Uždarys teritoriją?

Kaip 15min sakė Tadas Rastenis, Šv. Kristoforo gimnazija „bando prisijungti ir apsitverti teritoriją, kuri maždaug 7 kartus (!) pagal plotą yra didesnė negu pati mokykla, nekreipdama dėmesio į visuomenės poreikius, nepalikdama praėjimo vaikams prie sporto aikštelių bei sportinių treniruoklių, stadiono, uždarydama šaligatvius, kuriais gyventojai naudojasi nuo pat įsikūrimo šiame rajone.“

Aš suprantu, jeigu aptvertų tik patį stadioną, nes yra nesupratingų piliečių, kurie vedžioja šunis po stadioną, bet ar nestatys daugiabučių stadione? – sakė Tadas.

„Darbai vykdomi atmestinai – gadinant esančius šaligatvius įkalami metaliniai stulpai, statybinės mašinos gadina žolės dangą, per skubėjimą (ko gero, norint šiuos darbus užbaigti prieš šventes) betonuojama neigiamoje temperatūroje. Suprantamas mokyklos noras apsitverti, tačiau juk ne tokias dideles teritorijas, aptveriant sportines aikšteles ir parkelius, kurie buvo įrengti dar tarybiniais laikais, kai šioje vietoje stovėjo Šiaurės karinis miestelis“, – tvirtino Tadas.

Gyventojas teigia, kad dėl šio aptvėrimo kentės aplinkinių Rinktinės, Kazliškių, Tuskulėnų gatvių gyventojai – esą tvora uždarys erdvę, kurioje tiek vaikai, tiek suaugusieji geru oru buvo įpratę sportuoti ir leisti laisvą laiką, jaunos šeimos po medžiais rengdavo piknikus, paaugliai žaisdavo krepšinį.

Jau nekalbant, kad susiaurės dabar platūs šaligatviai, kuriais senyvo amžiaus žmonės trumpiausiu maršrutu galėdavo pasiekti Kalvarijų turgų, tėvai vesdavo vaikus į darželį.

15min skaitytojo Tado nuotr./Šv. Kristoforo gimnazijos teritorija
15min skaitytojo Tado nuotr./Šv. Kristoforo gimnazijos teritorija

„Kaip dabar vaikai pasieks sporto aikšteles ir stadioną, kai mokykla nedirbs, arba kur reikės būti tiems vaikams, kurie lanko kitas mokyklas? Ką reikės daryti tiems gyventojams, kurie įpratę rūpintis sveikata, bėgioja stadione po darbo vakarais? Aš suprantu, jeigu aptvertų tik patį stadioną, nes yra nesupratingų piliečių, kurie vedžioja šunis po stadioną. Bet ar nebus čia tokia pat istorija kaip prie Tuskulėnų mokyklos, kur stadione pastatyti gyvenamieji namai?“ – piktinosi Tadas.

Jam pritaria ir kitas šio rajono gyventojas Mantas, kuris teigia paskaičiavęs, kad aptverta bus daugiau nei 2 hektarai žalios zonos beveik miesto centre. „Visame rajone vienintelis stadionas ir tas lieka už tvoros“, – apgailestavo jis.

Nurodo vartus ir vartelius

Mokyklos interneto tinklalapyje rašoma, kad šiuo metu gimnazijos teritorijoje vykdomi tvoros įrengimo darbai ir pridėtas žemėlapis su pažymėtais vartais ir varteliais.

„Visi bendruomenės nariai stadionu galės naudotis nuo 6 ryto iki 22 val. vakaro. Teritorija bus švaresnė ir saugesnė“, – teigiama mokyklos administracijos pranešime.

Visi bendruomenės nariai stadionu galės naudotis nuo 6 ryto iki 22 val. vakaro. Teritorija bus švaresnė ir saugesnė, – teigia mokyklos administracija.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja irgi tvirtina, kad tvoros dar nereiškia, jog mokyklos teritorija galės naudotis tik joje besimokantys vaikai.

„Daugiau kaip 29 tūkst. eurų buvo skirta ir Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijai. Gavusi lėšas įstaiga netrukus pradėjo segmentinės tvoros įrengimo darbus. Tokia tvora pasirinkta neatsitiktinai: ji neuždengs teritorijos, todėl aptvertas sklypas liks šviesus.

Juosiant bus įrengiami pagrindiniai ir papildomi varteliai. Vartai bus atviri gyventojams iki 22 valandos, tad tikrai nebus jokių kliūčių atvykti į gimnaziją čia sportuojantiems ar norintiems pasivaikščioti po sutvarkytą teritoriją. Beje, šiais metais renovuotas Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijos stadionas, pakeista bėgimo takelių ir paties stadiono danga“, – teigė direktorė.

Šv. Kristoforo gimnazijos teritorijos planas
Šv. Kristoforo gimnazijos teritorijos planas

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad ugdymo įstaigos aptveriamos siekiant užtikrinti mokinių saugumą ir tinkamą teritorijos priežiūrą. Iš viso Vilniaus miesto savivaldybė šiemet sostinės darželių ir mokyklų aptvėrimui skyrė apie 360 tūkst. eurų. Už šias lėšas jau aptverta apie 25 ugdymo įstaigų.

Panašaus pasipiktinimo buvo sulaukta ir tuomet, kai tvoras tvėrė Sausio 13-osios mokykla. Tuomet gyventojai tvirtino negalėsią patekti į Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį ir šalia esantį darželį, tačiau valdininkai įtarė, kad jie tiesiog nenori prarasti automobilių stovėjimo vietų prie namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius