Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 01

Tyliai atėjo, tyliai išėjo: mokamo tyrimo dėl koronaviruso nebepasidarysite

Savaitgalį didžiuosiuose Lietuvos miestuose gyventojams bus dalijami specialūs kodai, su kuriais bus galima išsitirti dėl koronaviruso. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad tokiu būdu nerimaujantys, ar neserga, galės pasitikrinti savo sveikatą. Tačiau viena ranka duoda, kita – atima. Dėl ministerijos sprendimų šalyje jau kuris laikas nebegalima pasidaryti mokamų tyrimų.

Nuo gegužės 1 iki 3 dienos prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Tauragės, Telšių ir Alytaus parduotuvių, vaistinių ir kitų vietų bus dalijami specialūs kodai. Juos gavę žmonės galės atvykti į mobiliuosius punktus ir pasitikrinti, ar neserga koronavirusu.

Tačiau negavę kodų, liks be nieko, mat ir mokami tyrimai yra uždrausti.

Apie tokią galimybę balandžio pradžioje paskelbė klinika „InMedica“. Vilniuje ir Kaune už 35 eurus buvo galima atlikti greitąjį COVID-19 testą.

Paslauga – nelegali

Tačiau jau gegužė ir už pinigus tokios paslaugos gauti nebegali. Pasak klinikos vadovės Lauros Penikienės, jos teikimas yra sustabdytas.

Su 15min bendravusi L.Penikienė nesutiko duoti interviu prieš kamerą, mat teigė neturinti daugiau ką apie mokamus tyrimus ir bepasakyti. Tik pridūrė, kad taip įvyko dėl Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„InMedica“ klinika
Luko Balandžio / 15min nuotr./„InMedica“ klinika

Ministerija savo ruožtu tikina, kad koronavirusui nustatyti greitieji testai ne tik nėra patikimi, tačiau ir nė viena įstaiga šalyje neturi licencijos teikti tokią paslaugą. Tą tvirtina ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovė Nora Ribokienė.

„Licencijos atlikti vadinamuosius greituosius testus koronavirusinei infekcijai nustatyti neturi nė viena įstaiga. Tai reiškia, kad bet koks toks siūlymas yra neteisėtas ir už jį gresia atsakomybė. Raginu žmones būtie sąmoningus ir nesinaudoti tokiomis paslaugomis“, – ministerijos pranešime spaudai sakė N.Ribokienė.

VIDEO: Nebėra galimybės mokamai išsitirti dėl koronaviruso: kodėl?

Nemenčinės gyventojus tyrė ir su greitaisiais testais

Kita vertus, į greituosius testus ministerija, panašu, nespjauna, mat dėl koronaviruso uždarytoje Nemenčinėje buvo naudojami ir jie. Tiesa, jų rezultatus, anot SAM, reikia vertinti kiek kitaip nei tepinėlius iš nosiaryklės.

Ministerijos teigimu, jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra teigiamas, t. y. žmogui nustatyta koronavirusinė infekcija, o greitasis testas yra neigiamas, tai reiškia, kad jis yra užsikrėtęs ir privalo būti izoliacijoje.

VIDEO: Greitieji COVID-19 testai Lietuvoje: ką apie tai mano juos išbandęs Mantas Kazlauskas

Jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra teigiamas, t. y. žmogui nustatyta koronavirusinė infekcija, o greitasis testas taip pat yra teigiamas, tai reiškia, kad žmogus šiuo metu vis dar yra užsikrėtęs, privalo būti izoliacijoje ir jam galimai formuojasi imunitetas.

Jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra neigiamas, t. y. žmogui koronavirusinė infekcija nenustatyta, o greitasis testas taip pat yra neigiamas, tai reiškia, kad žmogus neserga.

Jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra neigiamas, t. y. žmogui koronavirusinė infekcija nenustatyta, o greitasis testas yra teigiamas, tai reiškia, kad žmogus šiuo metu nėra užsikrėtęs, tačiau galimai jau anksčiau sirgo koronavirusine infekcija.

VIDEO: Vyriausybė nusprendė uždaryti Nemenčinę: kai kurie vietiniai sunkiai rinko žodžius

Sieks įvertinti epidemiologinę situaciją

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, nuo penktadienio pradėtomis koronaviruso tyrimų kodų dalybomis siekiama įvertinti didžiausių Lietuvos miestų epidemiologinę padėtį.

„Tyrimų skaičius leistų įsivertinti epidemiologinę situaciją ten, kur žmonės lankosi labiausiai“, – sakė ministras.

Anot ministro, savivaldybės išsirinks vietas, kur bus dalijami kodai.

„Išsibandysime šį savaitgalį, žinoma, žmonės turi eiti tirtis, mes varu nenuvarysime. Matysime, kaip seksis, kaip žmonės dalyvaus tuose tyrimuose“, – sakė jis. Anot ministro, visuomenę reikia testuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Gavęs kodą žmogus turės registruotis mobiliajame punkte ir atvykti darytis testą nustatytu laiku.

Vilniaus ir Kauno vietose turėtų būti įrengti ir atskiri mobilieji patikros punktai, kuriuose iš karto bus paimamas ėminys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius