Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2020 04 15

Tyrimą dėl I.Rozovos atliekantis komitetas nori apklausti opozicijos atstovus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį nori aiškintis, kokia informacija apie parlamentarės Irinos Rozovos ryšius su rusų diplomatais disponavo opozicijos atstovai. „Planuojama paskutinė dalis, apklausos tų Seimo narių, kurie galimai manipuliavo žvalgybine informacija ir slėpė tuos duomenis pusantrų metų“, – BNS apie posėdžio darbotvarkę sakė komiteto vadovas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.
Irina Rozova
Irina Rozova / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Irina Rozova

Pasak jo, komitetas norėtų trečiadienį išklausyti konservatorių vadovą Gabrielių Landsbergį bei frakcijos atstovą Lauryną Kasčiūną, liberalą Virgilijų Alekną, buvusį komiteto vadovą, Seimo narių Mišrios grupės atstovą Vytautą Baką.

Tuo tarpu opozicijos atstovai nori premjero Sauliaus Skvernelio apklausos, kitaip neketina liudyti komitetui. Premjeras į NSGK klausimus yra pateikęs raštišką atsakymą, opozicijos atstovai sako norintys atsakymus išgirsti tiesiogiai.

„Jeigu atsakinės į klausimus ministras pirmininkas S.Skvernelis, kuris, žinodamas visą informaciją, formavo koaliciją su Lietuvos lenkų rinkimų akcija, ir atidavė tai politinei jėgai dvi strategines ministerijas, jei jis atsakinės į klausimus, tada ir mes atsakinėsime. Jei jo nebus, deja, mes irgi jau nesiruošiam atsakinėti“, – BNS sakė L.Kasčiūnas.

Opozicijos atstovai jau anksčiau yra išsakę poziciją, kad savo paaiškinimus NSGK teiks tik po to, kai išklausys premjerą.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas anksčiau BNS yra patvirtinęs, kad S.Skvernelis savo atsakymuose NSGK nurodė neliudysiantis, nes kaip Seimo narys jokios slaptos informacijos apie I. Rozovą negavęs, o informacija, kuri teikiama jam kaip ministrui pirmininkui, naudojama tik ministro pirmininko ir Vyriausybės kompetencijos srityje.

Tyrimas dėl I.Rozovos nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais inicijuotas paaiškėjus, jog 2018 metų sausį Seimo pirmininkas V. Pranckietis gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendaciją neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

Komitetas taip pat aiškinasi politikų, disponavusių informacija apie I. Rozovą, veiksmus: kokius sprendimus, susipažinęs su medžiaga priėmė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kiti informaciją gavę Seimo nariai.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis jau yra liudijęs Seimo komitetui. Savo paaiškinimuose jis teigė ėmęsis veiksmų dėl I.Rozovos, t.y. neišdavęs jai leidimo dirbti su slapta informacija pagal VSD rekomendaciją, bei pasirūpinęs, kad informacija pasiektų NSGK.

VSD dokumente rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljansui, Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

Šių kontaktų I. Rozova nenurodė prašyme išduoti leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

Parlamentarė laikosi pozicijos, kad jos ryšiai su rusų diplomatais nebuvo asmeniniai, todėl ji neturėjusi jų deklaruoti VSD klausimyne.

Seime I.Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai.

Tyrimą NSGK turi baigti iki balandžio 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius