-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 10

Tyrimas: 4 iš 10 lietuvių klaidingai mano, kad apie savižudybę kalbėti nereikia

Minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną Vilniaus Lukiškių aikštėje pristatytas tyrimas apie situaciją Lietuvoje. Nors teigiama, kad savižudybių prevencijos programos Vilniuje veikia neblogai, visgi didelė Lietuvos visuomenės dalis vis dar bijo kalbėtis apie savižudybes ir tiki, kad savižudybė yra spontaniškas sprendimas.
Spaudos konferencija Lukiškių aikštėje
Spaudos konferencija Lukiškių aikštėje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Remiantis Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro (VVSB) ir Jaunimo linijos atlikto tyrimo duomenimis, net 4 iš 10 lietuvių klaidingai mano, kad pasiteiravimas apie savižudybę žmogų gali paskatinti pakelti ranką prieš save.

Norint paneigti šiuos nusistovėjusius stereotipus, antradienį Lukiškių aikštėje vyko konferencija, skirta paminėti Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną.

Savižudybė nėra spontaniškas sprendimas

Konferencijoje buvo pristatyti tyrimo apie patiriamas psichologines problemas bei požiūrį į emocinius sunkumus išgyvenančius žmones rezultatai. Taip pat buvo kalbama, kaip kiekvienas gali padėti asmeniui galvojančiam apie savižudybę.

Konferencijoje dalyvavo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, VVSB direktorė Guoda Ropaitė–Baigė, Vilniaus universiteto Psichologijos instituto docentas bei suicidologijos tyrimų centro vadovas Paulius Skruibis ir aktorius Marius Repšys.

„Policija per metus išgelbsti penkias, šešias gyvybes, tačiau džiaugtis nėra kuo, reikia stengtis ir toliau palaikyti šiuos prevencinius dalykus.

Remiantis pasaulinio sveikatos centro atliktais tyrimais, didelė visuomenės dalis nedrįsta teirautis apie kitų pareikštas savižudiškas mintis. Visuomenėje vis dar gyva nuostata, kad savižudybės įvyksta netikėtai, o apie tai galvojantys žmonės nerodo jokių ženklų. Tokiais stereotipais tiki net šeši iš dešimties žmonių.

Apie savižudybę galvojo būdamas aštuonerių

Konferenciją pradėjo aktorius M.Repšys. Jis tikino, kad Lietuvos mastu Vilnius laikomas miestu, kuriame užfiksuojama mažiausiai savižudybių.

Policija per metus išgelbsti penkias, šešias gyvybes, tačiau džiaugtis nėra kuo, reikia stengtis ir toliau palaikyti šiuos prevencinius dalykus, – tikina aktorius.

Kai atsidūriau ligoninėje, aš praregėjau. Savižudybė yra rimtas dalykas, kai žmogus duoda signalą, reikia nedelsiant į jį reaguoti

M.Repšys pasakojo, jog jau nuo aštuonerių metų kovojo su savižudiškomis mintimis. Jo teigimu, vaikystėje savižudiškos mintys jam atrodė kasdienis ir normalus dalykas. Tokios mintys pasikeitė, kuomet po bandymo nusižudyti teko atsigulti į ligoninę.

„Kai atsidūriau ligoninėje, aš praregėjau. Savižudybė yra rimtas dalykas, kai žmogus duoda signalą, reikia nedelsiant į jį reaguoti“, – tikino M.Repšys.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marius Repšys
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marius Repšys

Šalyje trūksta vieningos vizijos

Psichologas P.Skruibis tikino, kad nors sostinėje savižudybių prevencija smarkiai gerėja, šalyje visvien trūksta vieningos vizijos. Jo teigimu, lyginant su pastaraisiais metais, Vilniaus gyventojai apie savižudybes kalba daug drąsiau. Taip pat dažniau kreipiasi ir dėl pagalbos.

„Pasikeitė ir specialistų požiūris, pagerėjo jų pasirengimas“, – tikina P.Skruibis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Paulius Skruibis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Paulius Skruibis

Jo teigimu, nors savižudiškos mintys ir veda prie beviltiškumo jausmo, taip pat didelį skausmą sukelia ir susitikimas su nusižudžiusiųjų artimaisiais.

Norint to išvengti, derėtų nepamiršti nė vieno apie savižudybę prabilusio žmogaus, pasistengti jam padėti gauti reikiamą specialisto pagalbą ir žmogišką pokalbį.

Vilniaus miesto meras R.Šimašius tvirtina, jog reikėtų džiaugtis, kad Vilnius išlieka savižudybių prevencijos lyderiu. Jis sako, kad praėjusių metų savižudybių vidurkis Lietuvoje buvo daugiau nei 24 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Tuo metu Vilniuje užfiksuotas vidurkis – 16 atvejų.

„Šių rezultatų pasiekėme nuosekliu, koordinuotu visų specialistų – pedagogų, slaugytojų, gydytojų – darbu“, – tikino sostinės meras.

VIDEO: Savižudybių problema Lietuvoje: kaip galima padėti?

Pasaulyje kasmet nusižudo beveik milijonas žmonių

Savižudybių prevencijos diena minima kiekvienų metų rugsėjo 10 dieną. Visame pasaulyje pažymimos dienos proga didelis dėmesys yra skirtas savižudybių skaičiaus mažinimui.

Visi žmonės šį vakarą yra skatinami savo namų languose uždegti po žvakelę, kuri atmintų iš gyvenimo pasitraukusius žmones.

Pasaulio sveikatos organizacijų pateiktas duomenimis, kasmet savo noru iš gyvenimo pasitraukia per milijoną žmonių. Lietuvoje savižudybių skaičius ypač didelis. Per metus šalyje nusižudo daugiau nei tūkstantis gyventojų, kurių didžioji dalis yra vyrai.

123RF.com nuotr./Mintys apie savižudybę
123RF.com nuotr./Mintys apie savižudybę

Psichologų teigimu, bent 75 procentai savižudžių apie savo ketinimus praneša šeimos nariams ir draugams. Dėl šios priežasties labai svarbu yra išklausyti apie savižudybę galvojantį žmogų ir pagelbėti jam sprendžiant problemas.

Remiantos PSO pateiktomis ataskaitomis, bendras savižudybių skaičius pasaulyje žymiai sumažėjo.

Nuo 2010 iki 2016 metų užfiksuota 10 procentų mažiau savižudybių. Gana didelis sumažėjimas, beveik 20 procentų, užfiksuotas Vakariniame Ramiojo vandenyno regione. Tuo metu Pietryčių Azijos regione pastebėtas didesnis nei 4 procentų sumažėjimas.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
II-IV (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams
Draugystės ir emocinės pagalbos linija vyresnio amžiaus žmonėms
Darbo dienomis:
I-V (8 – 20 val.):
Tel.: 8 800 800 20
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius