Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 12 28 /16:52

Tyrimą apie galimybių pasą vaikams užsakė Sveikatos teisės institutas, pats formulavo klausimus

Tik maža dalis šalies gyventojų – vos 18,8 proc. – pritaria, kad galimybių pasas būtų taikomas vaikams nuo 12 metų ir net 63 proc. tam nepritaria. Tą parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktas reprezentatyvus gyventojų tyrimas. Žiniasklaidai išplatintame pranešime apie tyrimo rezultatus nebuvo nurodytas tyrimo užsakovas. „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys 15min teigė, kad tyrimą užsakė Sveikatos teisės institutas, kuris viešai kritikuoja galimybių pasą ir jo įvedimą vaikams. Anot V.Gaidžio, klausimus, kurie buvo užduoti apklausos metu, suformulavo pats užsakovas.
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kas yra tyrimo užsakovas?

Pranešimą apie atliktą išplatino viešųjų ryšių kompanija „Ryšiai su visuomene“. Pranešime nebuvo nurodyta, kad tyrimą užsakė viešoji įstaiga Sveikatos teisės institutas, kuris ir suformulavo apklausos dalyviams pateiktus klausimus. Apklausos rezultatus išplatinusios bendrovės „Ryšiai su visuomene“ projektų vadovė Aušra Filipavičiūtė-Navikauskė 15min patvirtino, kad tyrimo užsakovas yra Sveikatos teisės institutas.

Sveikatos teisės institutas (STI) skelbiasi esanti medicinos, teisės ir kitų sričių ekspertų komanda, susibūrusi tam, kad padėtų Lietuvos valstybei rasti protingą išeitį iš Covid-19 pandemijos pasekmių. „Ateities perspektyvoje sieksime žmogaus teisėmis ir mokslo įrodymais pagrįsto požiūrio į būsimus medicinos iššūkius“, – teigiama šio sambūrio svetainėje internete.

Tačiau žinomi šalies mokslininkai, medikai dažnai kritikuoja STI ir jo ekspertų pareiškimus dėl faktų iškraipymo ir manipuliavimo jais.

„Kritikuoti yra labai lengva, bet pateikti konstruktyvius ir praktiškus patarimus nėra taip paprasta. Pasakyti, kad reikia rūpintis ventiliacija, neužtenka. Man kuo toliau, tuo labiau kyla abejonės dėl to STI deklaruojamo tikslo „siekti padėti“. Vis dažniau pasvarstau, kad už viso to slypi kažkoks politinis tikslas“, – neseniai pareiškė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas.

Tokios sociologės negirdėjo

Tyrimo rezultatus komentuoja sociologė dr. Živilė Advilonienė. Taip ją pristatė pranešimą atsiuntusi UAB „Ryšiai su visuomene“, nenurodžiusi jos darbovietės. Viešųjų ryšių kompanija neatsakė į 15min klausimus, kur dirba ši sociologė, kas ją pasiūlė tyrimo rezultatams komentuoti.

„Vilmorus“ vadovas V.Gaidys 15min antradienį sakė pirmą kartą girdintis sociologės Ž.Advilonienės pavardę.

„Žinokit, pirmą kartą tokią pavardę girdžiu“, – sakė jis.

Tačiau pašnekovas sakė išplatinto pranešimo neskaitęs ir jame dėstomų Ž.Advilonienės teiginių nekomentavo.

Jis pabrėžė, kad „Vilmorus“ su šiuo vertinimu nieko bendro neturi.

V.Gaidys teigė tik dabar pasidomėjęs, kas yra STI.

Sociologe pristatoma Ž.Advilonienė ne pirmą kartą komentuoja STI užsakymu atliktus „Vilmorus“ tyrimus. Šių metų spalio 10 d. STI išplatino pranešimą apie „Vilmorus“ atliktą apklausą, ar gyventojai pritaria Vyriausybės COVID-19 pandemijos valdymo strategijai ir konkrečiai galimybių pasui. Šios apklausos rezultatus Ž.Advilonienė komentavo drauge su kitais STI atstovais.

Doc. dr. Ž.Advilonienė nurodoma kaip Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dėstytoja, dėstanti krikščioniškąją socialinę antropologiją.

Padaugėjo abejojančiųjų galimybių pasu

Anot pranešimo, tyrimas rodo kritišką gyventojų požiūrį į galimybių paso taikymą – ypač neigiamas nusiteikimas galimybių paso susiejimo su trečiąja doze ir taikymo vaikams atžvilgiu.

Pusė respondentų (49,9 proc.) mano, kad dėl to prezidentas Gitanas Nausėda turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, tuo tarpu nepritariančiųjų tokiam valstybės vadovo žingsniui būtų mažuma – penktadalis savo nuomonę išsakiusiųjų (21,1 proc.).

Tyrimas taip pat parodė, kad vos 28,2 proc. apklaustųjų pritaria GP siejimui su trečiąja vakcinos doze (tuo tarpu nepritaria 53,7 proc.). Galimybių pasą, kaip koronaviruso pandemijos valdymo instrumentą, apklausos dalyviai vertina skirtingai: jam nepritaria 45,7 proc., pritaria 43 proc. apklaustųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje