-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 20

Tyrimas dėl Artūro Skardžiaus: politiko žmona susirgo, verslo partneriui sprogo padanga

Seimo nario Artūro Skardžiaus žmona Snieguolė Skardžiuvienė neatvyko į parlamentinį tyrimą atliekančios Antikorupcijos komisijos posėdį. Politiko žmona turėjo paaiškinti apie savo energetikos įmonę Baltarusijoje ir brangiai parduotą poilsiavietę Dauguose, tačiau į klausimus atsakinėjo advokatas.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo Antikorupcijos komisija, atliekanti parlamentinį tyrimą dėl A.Skardžiaus veiklos ir finansinių ryšių, trečiadienį turėjo apklausti parlamentaro žmoną Snieguolę Skardžiuvienę. Tačiau ji taip ir nepasirodė.

Nepasirodė ir Skardžių šeimos draugas bei verslo partneris Romualdas Patalavičius. Verslininkas pranešė, kad važiuojant iš Kauno į Vilnių sprogo automobilio padanga ir jis negalės dalyvauti posėdyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius sakė, kad šie liudininkai ir vėl bus kviečiami į posėdžius, o už panašius veiksmus gali grėsti ir atsakomybė.

Į posėdį atvyko S.Skardžiuvienės advokatas Augustinas Vaičiūnas. Jis pateikė savo klientės įgaliojimą ir teigė, kad jam žinoma visa informacija apie jos verslus ir sandorius.

Vėliau politiko žmona paskambino ir pranešė, kad posėdyje negali dalyvauti dėl sveikatos problemų.

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai Ingrida Šimonytė, Darius Kaminskas ir Jurgis Razma atkreipė dėmesį, kad į posėdį buvo kviečiama asmeniškai S.Skardžiuvienė, o ne atstovas. Tačiau advokatui A.Vaičiūnui buvo leista pasisakyti.

J.Razma siūlė, kad S.Skardžiuvienė būtų kviečiama į Antikorupcijos komisiją tada, kai pasveiks. Į tai A.Skardžius replikavo: „Jurgi, kviečiu kavos.“

Bendrovę valdo „paštu“

Advokatas A.Vaičiūnas posėdyje pasakojo, kaip Seimo nario A.Skardžiaus žmona S.Skardžiuvienė įsigijo 20 procentų Baltarusijos energetikos bendrovės „Investenergostroi“ akcijų.

15min ir Baltarusijos žurnalistų „Belsat TV“ tyrimas parodė, kad Minske registruotą saulės energetikos įmonę „Investenergostroi“ valdo Lietuvos piliečiai S.Skardžiuvienė, R.Patalavičius, Rusijos pilietis Rustemas Nigmetzianovas ir Baltarusijos pilietis Sergejus Belyj, kuris praeityje vadovavo Baltarusijos valstybės koncernui „Belenergo“. Ši įmonė brangiai parduoda elektrą tam pačiam koncernui „Belenergo“.

„2015 metų lapkričio 10 diena mano atstovaujamoji iš uždarosios akcinės bendrovės „Enga“ įsigijo 20 proc. minimos įmonės akcijų už nominalią veiklą, – pasakojo advokatas. – Akcijos pirkimo ir pardavimo metu jai vadovavo Patalavičius Romualdas, Lietuvos pilietis.“

Advokatas teigė, kad už minėtos bendrovės „Investenergostroi“ akcijas buvo sumokėta 5 tūkst. eurų. A.Skardžius šio sandorio sumos nėra deklaravęs savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, nors suma viršija 3 tūkst. eurų.

„Parkas yra įsteigtas ir jis veikia, bet kad šiai dienai duotų kokią nors grąžą, tai dar taip nėra“, – sakė advokatas.

S.Skardžiuvienės atstovas A.Vaičiūnas teigė, kad jo klientė baltarusiškai įmonei paskolino 100 tūkst. eurų, nes bendrovė pirko saulės elektrinių elementų. Esą paskolos paprašė Skardžių verslo partneris ir šeimos draugas R.Patalavičius – tas pats verslininkas, iš kurio S.Skardžiuvienė pirko „Investenergostroi“ akcijas.

Atstovo žiniomis, saulės elektrinių elementai buvo pirkti iš lietuviško įmonės „Precizika“, bet pati S.Skardžiuvienė tame pirkime nedalyvavo. A.Vaičiūnas tikino, kad politiko žmona įmonės valdyme dalyvauja paštu.

„Vieną vienintelį kartą, kai pati mano atstovaujamoji buvo nuvykusi į tą bendrovę, tai kai buvo atidaromas saulės energetikos parkas, – kalbėjo advokatas. – Savo kaip akcininkės teises ji visada realizuoja balsuodama paštu.“

Buvęs sekretorius nuo Baltarusijos atsiriboja

Liudyti parlamentinio tyrimo komisijai pakviestas ir buvęs Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Anicentas Ignotas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Anicentas Ignotas

Jis papasakojo apie savo santykius su baltarusiu Sergejumi Belyj – buvusiu Baltarusijos valstybinio energetikos koncerno „Belenergo“ vadovu ir S.Skardžiuvienės verslo partneriu Baltarusijoje.

A.Ignotas teigė su S.Belyj bendravęs oficialiuose susitikimuose, kai Lietuva su Baltarusija aiškinosi santykius dėl įsiskolinimo už elektrą, pagamintą Ignalinos atominėje elektrinėje. Jis tvirtino neturėjęs jokių kontaktų su S.Belyj dar nuo praėjusio dešimtmečio.

Buvęs įtakingas valdininkas patikino niekada nekonsultavęs Lietuvos verslininkų investicijų Baltarusijoje klausimais.

Politiko pasiūlymai – su korupcijos rizika

Anksčiau trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT atstovai Romualdas Gylys ir Aivaras Raišys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT atstovai Romualdas Gylys ir Aivaras Raišys

Ekspertai įvertino visus politiko A.Skardžiaus anksčiau teiktus įstatymų projektus, pataisas ir pasiūlymus. STT specialistas Aivaras Raišys sakė, kad A.Skardžiaus ir kitų parlamentarų teikti pasiūlymai buvo naudingi mažųjų saulės elektrinių iki 30 kW savininkams ir kai kurioms verslo grupėms pasipelnyti valstybės sąskaita.

Pareigūnas aiškino, kad 2013 metais teikti pasiūlymai dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo leido praplėsti laiko terminą, per kurį verslininkai galėjo sudaryti pelningas sutartis su valstybe dėl saulės elektrinių elektros supirkimo. Terminas buvo praplėstas nuo 2013 metų kovo 1-osios iki liepos 1-osios.

Be to, A.Skardžius prisidėjo prie pasiūlymų, kuriuose buvo siūloma mažųjų saulės elektrinių iki 30 kW neįtraukti į bendrą valstybės kvotą – 10 MW.

TAIP PAT SKAITYKITE: Artūras Skardžius 15min žurnalistus išvadino melagiais ir „fake news“. O į klausimus taip ir neatsakė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius