-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 03 31

Tyrimas: Lietuvoje ir ES Rytuose socialinė netradicinės seksualinės orientacijos žmonių padėtis yra problematiška

Lietuvoje ir daugelyje Europos Sąjungos (ES) rytinių šalių netradicinės seksualinės orientacijos žmonių socialinė padėtis yra problematiškesnė nei Vakarų Europoje.

Tai rodo antradienį ES Pagrindinių teisių agentūros paskelbtoje ataskaitoje apie homofobiją ir diskriminavimą dėl seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės ES šalyse pateikiamos išvados.

Ataskaitoje pažymima, kad pastaraisiais metais draudimai ar administraciniai apribojimai rengti netradicinės lytinės orientacijos demonstracijas buvo užfiksuoti Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje, tačiau tik Lietuva vienintelė ES taip ir nesuteikė leidimo viešoms eitynėms.

Kai kuriose Bendrijos šalyse valdžios struktūros neužtikrino nevyriausybinių lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) judėjimų organizuojamų akcijų dalyvių saugumo. Prieš LGBT nukreipti išpuoliai per pastaruosius 5 metus buvo užfiksuoti Bulgarijoje, Čekijoje, Estijoje, Vengrijoje, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Švedijoje.

2008 Eurobarometro tyrimas parodė, jog 10 balų skalėje vertinant galimybę turėti homoseksualios orientacijos kaimyną, švedai (9,5 balo), olandai (9,3) ir danai (9,3) šiuo požiūriu buvo nusiteikę pozityviausiai, tuo tarpu lietuviams (6,1 balo), latviams (5,5) ir bulgarams (5,3) ši mintis atrodė gerokai mažiau priimtina.

Ataskaitoje teigiama, kad 2006 metais atliktas Eurobarometro tyrimas parodė, jog 82 proc. olandų, 71 proc. švedų ir 69 proc. danų teigiamai vertino tos pačios lyties asmenų santuokas, tuo tarpu Rumunijoje taip manė 11 proc., Latvijoje - 12 proc., Kipre - 14 proc. respondentų.

Tyrimo autoriai pastebėjo, jog Lietuvoje ir dar 13 Bendrijos šalių nėra įteisinta homoseksualų socialinė partnerystė. Tuo tarpu Belgijoje, Olandijoje ir Ispanijoje tos pačios lyties asmenų poroms suteiktos tokios teisės, kokias turi sutuoktiniai.

Didžiausios neigiamos reakcijos tyrimo metu buvo sulaukta klausiant, ar homoseksualams turėtų būti leista įvaikinti vaikus.

9 ES šalyse neapykantos homoseksualams skatinimas, smurtas ar diskriminavimas dėl seksualinės orientacijos laikomas kriminaliniu nusikaltimu, o homofobiniai sumetimai darant nusikaltimą - sunkinančia aplinkybe. Lietuvoje tai taip pat laikoma kriminaliniu nusikaltimu, įstatymuose nėra nuostatos dėl sunkinančių aplinkybių. 13 šalių nei viena, nei kita nelaikoma baudžiamosios teisės objektu.

Tyrime pažymėta, kad Lietuva, Jungtinė Karalystė ir Švedija yra vienintelės valstybės ES, kurios renka statistiką apie kriminalinius nusikaltimus, susijusius su homofobija. Lietuva ir dar devynios valstybės kaupia tokio pobūdžio statistinius duomenis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius