-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 03 08

Tyrimas: Lietuvos senjorai – turtingesni ir saugesni už darbingo amžiaus tautiečius

Bendrovės „PZU Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad Lietuvos senjorai, palyginti su darbingo amžiaus šalies gyventojais, turi daugiau nekilnojamojo turto. Be to, kaupdami savo turtą vyresnio amžiaus žmonės labiau vertina daiktus ir kitas materialines vertybes, o ne pinigus. Sukauptas turtas ir pajamos leidžia pensininkams jaustis saugesniems už darbingo amžiaus Lietuvos gyventojus.
Pensininkai Laisvės alėjoje
Pensininkai Laisvės alėjoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„PZU Lietuva“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad į klausimą, kokį turtą pavyko sukaupti, vyresni žmonės dažniau atsakė turį namą ar butą – 62,5 proc. vyresnio amžiaus žmonių sakė gyvenantys nuosavame būste. Tuo tarpu bendras Lietuvos vidurkis atsakiusiųjų, kad turi nuosavą būstą, yra 53 proc.

„Statistika rodo, kad vyresnio amžiaus žmonės mūsų šalyje rečiau nei jauni žmonės sprendžia klausimą, kur gyventi. Jie geriau apsirūpinę ir savo buitį – turi baldų, kitų daiktų, reikalingų gyvenimui. Žmonės, turintys miško, taip pat dažniausiai priklauso vyresnio amžiaus grupei. Pensijos sulaukusiam žmogui šiandien labiau rūpi piniginės pajamos, reikalingos pragyvenimui. Jaunesni žmonės priversti spręsti kur kas daugiau klausimų – ir būsto, ir darbo, ir piniginių pajamų“, – sako „PZU Lietuva“ generalinis direktorius Marius Jundulas.

Pasak jo, vyresnio amžiaus žmonės dažniau kaip turimą turtą įvardija ir baldus, kitus namų apyvokos daiktus. Senjorai beveik dvigubai rečiau nei jaunesni žmonės pasisakė turį automobilį. 18 proc. vyresnio amžiaus žmonių važiuoja nuosava transporto priemone, kai jaunesnių žmonių kategorijoje šis rodiklis siekai net 30 proc. Tačiau pagyvenę žmonės daugiau turi sukaupę aukso ir kitų papuošalų. Tiesa, piniginių santaupų jie turi gerokai mažiau nei jaunesni gyventojai.

„Vyresnės kartos gyventojai teigia neturintys iš ko susitaupyti, nes šiandieninės jų pajamos skiriamos pragyvenimui. Kartu svarbu atkreipti dėmesį, kad tai yra žmonių nuomonės apklausa, kuri labiau atspindi požiūrį į savo situaciją ir norus bei lūkesčius. Taigi pagyvenę žmonės norėtų aukštesnės gyvenimo kokybės. Tačiau, palyginti su jaunesnių Lietuvos gyventojų norais ir lūkesčiais, mūsų pensininkai yra dar pakankamai finansiškai ir buitiškai saugūs“, – teigia „PZU Lietuva vadovas.

Jis atkreipia dėmesį į Statistikos departamento duomenis, liudijančius, kad skurdo rizika yra dvigubai didesnė darbingo amžiaus žmonėms nei pensininkams.

M.Jundulo manymu, vyresnio amžiaus žmonės rečiau įvertina tai, ką jau turi – būstą, sutvarkytą buitį, kad ir nedideles, bet nuolatines pajamas. Jie nelinkę saugoti savo turimo turto – mažiau investuoja į fizinę turto apsaugą – duris, spynas, rečiau draudžia turtą. Tyrimas atskleidė, kad pensininkai nelinkę galvoti, kad jų būstas gali būti užlietas, atsitiks avarija, kils gaisras – t.y. jie nesiima priemonių apsisaugoti nuo tų nelaimių, kurios padarytų didesnės finansinės žalos jų turtui.

„PZU Lietuva“ vadovas teigia, kad vyresni Lietuvos gyventojai nesijaučia esą turtingi, tačiau faktiniai rodikliai liudija, kad senjorai yra ekonomiškai saugiau ir stabiliau gyvenanti Lietuvos visuomenės dalis negu kad dirbantys jauni ir vidutinio amžiaus šalies gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius