Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 17

Tytuvėnų vienuolynui dengiamas naujas stogas, bažnyčia gali peržiemoti su laikinuoju

Pernai žiemą gaisro nuniokotam Tytuvėnų vienuolynui jau dengiamas naujas stogas, bet jis greičiausiai bus baigtas tik pavasarį. Tuo metu nuo gaisro taip pat nukentėjusi Tytuvėnų bažnyčia galėtų peržiemoti su laikinuoju stogu, sako Kelmės savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė.
Po gaisro
Po gaisro / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Pasak administracijos vadovės, iki Kalėdų žadama užbaigti visas medines Bernardinų vienuolyno stogo konstrukcijas, o po Naujųjų metų jis turėtų būti pradėtas dengti čerpėmis. Tikimasi šiuos darbus baigti iki pavasario.

„Laikinasis stogas tvarkomas, dabar jau dedamas tikrasis stogas, darbai sparčiai eina į priekį. Yra padarytas medinis karkasas, jau yra uždengta didžioji dalis medinio stogo, daromi visi perdengimai apačioje, kurie reikalingi, ir iki Kalėdų tikrai turėtų būti stogas visas padarytas ir uždengtas apsaugine plėvele, o čerpėmis jau 2013 metais bus uždengtas“, – BNS pasakojo I.Sirusienė.

„Šiais metais iki Kalėdų jis turi būti visas įrengtas, padarytas, kaminas naujas pastatytas ir uždengtas medinis stogas be čerpių“, – sakė ji.

Tikimasi, kad vienuolyno stogui pakaks jį apdraudusios bendrovės „Gjensidige Baltic“ mokamų lėšų. Iki šiol ji, pasak administracijos direktorės, yra išmokėjusi apie 800 tūkst. litų, bet tikimasi išsiderėti dar apie 1,2 mln. litų. Tuomet užtektų lėšų pabaigti stogui, tačiau dar trūktų apie 1 mln. litų fasadui sutvarkyti bei vidaus darbams.

„Pirmiausias uždavinys – uždengti stogą, o stogui uždengti mes tikrai “Gjensidige Baltic„ lėšų turėsime ir jų dar liks. O visa kita, ką numatyta užbaigti, matysime, kiek gausime iš bendrovės: galutinę sumą išsiderėsime – tikrai turėtų būti ne mažiau kaip 2 mln. litų. Likusią sumą bandysime ar iš Vyriausybės, ar dar kokių lėšų ieškoti“, – svarstė I.Sirusienė.

Tuo metu Tytuvėnų šv. mergelės Marijos bažnyčia stovi su laikinuoju stogu, mat užsitęsė ginčai dėl naikinamos sutarties su statybos įmone „Irdaiva“. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) rugpjūtį įpareigojo Tytuvėnų piligrimų centrą nutraukti 1,97 mln. litų vertės Tytuvėnų bažnyčios atstatymo sutartį su šia įmone, bet ši to daryti kol kas nesutinka.

„Jeigu pradėtume bylinėtis, tai tikrai užtruktų labai ilgą laiką, ir niekas nuo to neišeis laimėtojas. Dabar kol kas dar nėra aiški padėtis, bet derimės ir manome, kad susitarsime su rangovais, kad jie gera valia, be teismų panaikintų sutartį“, – teigė I.Sirusienė.

Pasak jos, kol ši sutartis nepanaikinta, naujo konkurso skelbti neskubama: „Norime susitarti, gražiai panaikinti, nes jeigu jie duos į teismą, neaišku, kaip teismas gali skirti apsaugą, gali neleisti organizuoti konkurso. Būtų geriau, kad jie pritartų tam sutarties panaikinimui ir mes jau tada skelbtume (konkursą – BNS) gražiai“.

I.Sirusienės teigimu, kol bus išspręstas šis ginčas ir įvykdytas naujas konkursas, laikinasis bažnyčios stogas turėtų atlaikyti.

„Kadangi yra ekspertizės išvada, kad bažnyčios stogas šią žiemą tikrai atlaikys, tokio didelio skubėjimo nėra, bet, aišku, visko reikia netempti ir greičiau daryti“, – sakė ji.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos, sudegė dalis sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius