-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 31

Ugniagesiai įspėja: atsargiai elkitės su pirotechnika

Dėl neatsargaus elgesio su pirotechnika šiemet jau kilo 10 gaisrų.
Fejerverkai
Fejerverkai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad naudojant petardas ir fejerverkus visada reikia numatyti, kokia trajektorija pirotechnikos priemonė gali nuskrieti, nes užtenka tik nedidelės kliūties kelyje, kad jos kryptis pasikeistų. Kartais petardos įskrieja pro pravertą daugiabučio langą ar į balkoną, sukeldamos gaisrą. Dažniausiai nuo jų užsidega ten esantys daiktai. Neretai petardų užtaisai būna galingesni nei nurodyta ant pakuotės. Todėl patiriama sunkių rankų ir akių traumų.

„Pirotechnikos priemones įsigykite tik parduotuvėse ir prieš naudodami atidžiai perskaitykite instrukcijas. Nenaudokite savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandykite patys jų pasigaminti, nes dėl to ir įvyksta skaudžiausios nelaimės. Naudokite jas tik lauke“, – pataria ugniagesiai.

Ugniagesiai taip pat prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų

Naudojant fejerverkus gyventojų susibūrimo vietose, negalima nukreipti jų į žmones. Pirotechnikos priemones reikia statyti tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus.

„Prieš uždegdami, nukreipkite jas į viršų ir atsitraukite saugiu atstumu. Neleiskite pirotechninių gaminių sprogdinti vaikams. Dera žinoti, kad pavojų gali kelti ir nesuveikusios pirotechnikos priemonės. Tad jeigu pirotechninis gaminys neiššovė, nesiartinkite prie jo mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Nebandykite jo ardyti arba uždegti iš naujo. Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį. Be to, kad Naujųjų metų naktį neatsargiai paleistos pirotechnikos priemonės nesukeltų gaisrų, balkonuose nepalikite degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų, o įstiklintus balkonus sandariai uždarykite“, – primena Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pernai dėl pirotechnikos gaminių naudojimo reikalavimų pažeidimų kilo 19 gaisrų, iš jų sausio 1 dieną – 12.

Pastarųjų penkerių metų gaisrų statistika liudija, kad gruodžio ir sausio mėnesiais dėl neatsargaus petardų ir fejerverkų naudojimo reikalavimų pažeidimų vidutiniškai kyla devyni gaisrai. Iš viso per 2015-ųjų Naujųjų metų naktį kilo 68 gaisrai. Per juos žuvo vienas gyventojas, nuo traumų nukentėjo trys.

Ugniagesiai taip pat prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius