-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 08

Ugniagesiai perspėja apie artėjančią pūgą ir šlapdribą

Hidrometeorologų duomenimis, artimiausią naktį daugelyje Lietuvos rajonų, penktadienį dieną pietrytinėje šalies dalyje numatoma pūga. Ketvirtadienį vakare pajūryje pietvakarių vėjas sustiprės iki 15-18 m/s. Artimiausią naktį daugelyje Lietuvos rajonų pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai sieks 15-20 m/s, pajūryje 23 m/s, praneša Priešgasirinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.
Keliai už miesto – tragiškos būklės.
Keliai už miesto / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Pasak ugniagesių pranešimo, panašus vėjas išsilaikys ir dieną, tik vakarop pradės rimti. Pajūryje numatoma šlapdriba ir pūga tuo pačiu metu. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos  primena gyventojams, kaip reikia elgtis, kad sniegas, pūgos ir šlapdriba kuo mažiau pakenktų normaliai  veiklai.

Hidrometeorologams pranešus apie kilsiančią pūgą, geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Apie šias  nemalonias gamtos išdaigas perspėkite šeimos narius, artimuosius, kaimynus. Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes per pūgą sumažėja matomumas, sutrinka tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas. Kelininkai ne visada spėja laiku nuvalyti gatves ir kelius. Užsnigti keliai, blogas matomumas neleidžia orientuotis vietovėje, ir ši situacija gali sukelti pavojų gyvybei ir sveikatai.

Jeigu per pūgą važiuojant automobiliu užklimpote, patartina neišjungti variklio arba periodiškai jį šildyti. Tiktai labai svarbu į saloną neprileisti išmetamųjų dujų. Todėl nepamirškite stebėti, kad išmetamojo vamzdžio neužverstų sniegas.

Nesinaudokite savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkite kelių į vieną elektros lizdą bei nepalikite jų įjungtų į tinklą be priežiūros. Tvarkingai eksploatuokite krosnis.

Prasidėjus šlapdribai ir šąlant, pučiant stipriam vėjui,  elektros perdavimo ryšių linijos, stogai, įvairios atramos ir konstrukcijos, taip pat medžių šakos aplimpa sniegu ir apledėja, jie nuo sniego ir ledo svorio gali trūkti arba lūžti. Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais.

Šios sinoptikų prognozuojamos sudėtingos oro sąlygos dar labiau apsunkins kelininkų, energetikų, komunalininkų ir gelbėjimo tarnybų darbą bei paslaugų ir pagalbos teikimą gyventojams. Gali būti automobilių eismo ir elektros tiekimo sutrikimai didesnėje šalies teritorijoje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informaciją apie galimą ekstremalią situaciją pateikė apskričių viršininkų administracijų Civilinės saugos ir mobilizacijos departamentams, savivaldybių administracijoms, kurioms jis  rekomenduoja sustiprinti Ekstremalių situacijų valdymo centrų parengtį ir numatyti priemones užtikrinant patikimą keitimąsi informacija,  įvertinti išteklius, pajėgumus bei pasirengti likviduoti padarinius pagal turimus civilinės saugos planus.

Sveikatos apsaugos ministerijos prašoma, kad perspėtų ligonines ir greitosios medicinos pagalbos tarnybas dėl skubaus pasirengimo dirbti ekstremaliomis sąlygomis, siekiant užtikrinti greitą ir efektyvų sveikatos paslaugų teikimą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas norėtų atkreipti Lietuvos gyventojų dėmesį patiems iš anksto pasirūpinti savo saugumu. Departamentas taip pat atkreipia įvairių organizacijų bei įmonių vadovų dėmesį, kad jie imtųsi atitinkamų prevencinių priemonių, užtikrinant jų saugią ir nepertraukiamą veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius