Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 16

Ugniagesiams perka abejotinos kokybės aprangą – įtariama, kad tiekėjas pasirinktas ne šiaip sau

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) organizuotas ugniagesių rūbų pirkimas pakvipo skandalu. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, jog konkursą laimėjusios Danijos įmonės pasiūlyta apranga neatitiko paties departamento nustatytų kokybės reikalavimų. VPT duomenimis, PAGD nupirko ugniagesiams apsauginius kostiumus, kurių atsparumas karščiui nebuvo išbandytas taip, kaip buvo nurodęs departamentas. PAGD pabrėžia, kad konkursas vyko skaidriai, o rūbų tiekėjas patikina, jog apranga esą net kokybiškesnė, nei reikalauta.
Gaisro vietoje
Ugniagesys / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Viešąjį pirkimą, kuriuo už 3,5 mln. eurų ketinta įsigyti apsauginius aprangos komplektus ugniagesiams gelbėtojams, departamentas paskelbė šių metų pavasarį.

Konkursas buvo suskaidytas į dvi dalis, abiejų laimėtoja paskelbta Danijos įmonė „Viking Life Saving Equipment A/S“.

Viešojo pirkimo laimėtojo pasiūlytų apsauginių rūbų medžiaga nebuvo tinkamai testuota dėl poveikio karščiui.

Dėl pirmos pirkimo dalies į teismą kreipėsi Čekijos įmonė DEVA – bylinėjimasis dar nebaigtas, tad ir sutartis nepasirašyta.

Su antrosios pirkimo dalies laimėtoja PAGD sutartį pasirašė vasarą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje

Pagal ją departamentas ketina nupirkti nuo 500 iki 2250 komplektų ugniagesių apsauginės aprangos darbui gaisruose, maksimali sutarties kaina – 1,3 mln. eurų.

Vieną aprangos komplektą sudaro ugniagesio striukė ir puskombinezonis, komplektas įkainotas 598,5 euro.

Pirkimo vertinimą neseniai atlikusi VPT aptiko, kad „Viking Life Saving Equipment A/S“ neatitiko PAGD keltų reikalavimų, tačiau nepaisant to, buvo paskelbta konkurso laimėtoja.

Departamente suburta viešojo pirkimo komisija nusprendė, kad Danijos įmonės pasiūlymas atitinka techninę specifikaciją – dokumentą, kuriame detaliai surašyti visi reikalavimai, kokia turi būti ugniagesių apsauginė apranga, tačiau tikrintojai nustatė, jog tai – netiesa.

Svarbiausias dalykas, kurį aptiko tarnyba: viešojo pirkimo laimėtojo pasiūlytų apsauginių rūbų medžiaga nebuvo tinkamai testuota dėl poveikio karščiui.

Audinys turėjo būti išbandomas nudegimų prognozavimui ant manekeno.

Tai ir buvo atlikta, tačiau VPT, išnagrinėjusi pateiktus dokumentus, nustatė, jog laimėtojo aprangos audinys testuotas mažesnio šilumos srauto tankiu (techninėje specifikacijoje buvo numatyta, jog testuojant aprangą šilumos tankis turėjo būti 84 kW/m2. , tačiau testas atliktas su 77,037 kW/m2).

VPT taip pat nustatė, kad „Viking Life Saving Equipment A/S“ pasiūlytų kostiumų drėgmės barjeras ir pamušalas yra netinkamo paviršinio tankio.

Vieni nepateikti tinkamų sertifikatų galėjo, kiti – ne

VPT tikrintojų akį patraukė dar vienas keistas dalykas – konkurse dalyvavusios įmonės „Milisec“ pasiūlymą PAGD viešojo pirkimo komisija pripažino netinkamu, nes ji savo siūlytos aprangos išoriniam audiniui nepateikė tinkamų „Oeko-Tex“ sertifikatų.

Tačiau pirkimo organizatoriai tinkamu pripažino „Viking Life Saving Equipment A/S“ pasiūlymą, nors įmonė, VPT vertinimu, išorinei medžiagai taip pat nepateikė tinkamo to paties „Oeko-Tex“ sertifikato.

Minėtas ekologinis sertifikatas išduodami tekstilės produkcijai, kuri atitinka griežtas leistinų kenksmingų medžiagų kiekių normas.

VPT išvadoje paskelbė, kad PAGD, taikydama skirtingus reikalavimus tiekėjų pasiūlymams bei netinkamai įvertinusi pasiūlymų duomenis, pažeidė lygiateisiškumo ir skaidrumo principus.

Sudarė sąlygas keisti aprangos komplekto kainą

Tikrintojai užmetė akį ir į pasirašytą sutartį.

Joje aptiko, kad nors anksčiau PAGD buvo numačiusi, jog prekių kaina per visą trejų metų sutarties galiojimo laikotarpį nesikeis (nebent pasikeistų PVM), sutartyje ši nuostata buvo pakeista – atvertas kelias apsauginių drabužių kainą keisti du kartus per metus, atsižvelgiant į infliaciją, defliaciją, pasikeitus mokesčiams ir pan.

Turbūt buvo tendencingas požiūris į vieną tiekėją ir turbūt noras, kad jis laimėtų.

VPT konstatavo, kad taip buvo pažeistas skaidrumo principas.

Tarnybos išvadoje rekomenduojama nutraukti pasirašytą sutartį su „Viking Life Saving Equipment A/S“, o pasibaigus bylinėjimuisi panaikinti pirkimo komisijos sprendimus, kuriais Danijos įmonė pripažinta atitinkanti reikalavimus ir laimėjusi pirmąją pirkimo dalį.

D.Vilytė: nepanašu į neapsižiūrėjimą

VPT direktorė Diana Vilytė antradienį 15min atvirai pareiškė, jog tai, kaip PAGD vykdė šį pirkimą, jai nepanašu į neapsižiūrėjimą.

„Įvertinus visą pirkimą – kaip perkančioji organizacija taikė nusistatytus kriterijus vienam tiekėjui ir kitam, darytina prielaida, kad tai nebuvo neapsižiūrėjimas, turbūt buvo tendencingas požiūris į vieną tiekėją ir turbūt noras, kad jis laimėtų“, – į vatą nevyniojo D.Vilytė.

Ji pabrėžė, kad ugniagesiai dirba sudėtingomis sąlygomis – jiems turėtų būti perkama labai aukštos kokybės apranga.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

PAGD tvirtina priešingai – apranga reikalavimus atitinka

PAGD atsakymuose 15min pabrėžė, kad gavo VPT vertinimo išvadą, kurioje konstatuojami pirkimo pažeidimai ir pateikiamos rekomendacijos bei privalomi įpareigojimai, susiję su pirkimu.

PAGD atsakyme, kurio, beje, niekas nepasirašė, pabrėžiama, kad šiuo metu departamento budinčiose pamainose dirba 2,5 tūkst. statutinių pareigūnų, gesinančių gaisrus.

Anot atsakymo, svarbu tai, kad apsauginė ugniagesių apranga yra viena pagrindinių ir svarbiausių priemonių atliekant ugniagesių gelbėtojų funkcijas.

„Todėl departamentui pareigūnų aprūpinimas šia apranga yra vienas tarnybos prioritetų ir apsauginei ugniagesių aprangai yra keliami dideli kokybės reikalavimai (saugumo, patikimumo, atsparumo, komforto ir kt.).

Tiek rengiant, tiek tobulinant minėtus reikalavimus departamentas nuolat konsultuojasi su kompetentingais šios srities specialistais. Pagrindiniai vertinimo kriterijai yra bendras drabužių komplekto svoris, medžiagų savybės sugerti ir išgarinti prakaitą bei medžiagų atsparumas karščiui, liepsnai ir mechaniniam poveikiui“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Danijos gamybos įmonės produkcija visiškai atitinka pirkimo sąlygose nustatytus reikalavimus.

PAGD tvirtina priešingai, nei teigia nustačiusi VPT: pirkimas buvo atliktas vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis bei principais ir pagal pateiktą techninę dokumentaciją, o viešąjį pirkimą laimėjusios Danijos gamybos įmonės produkcija visiškai atitinka pirkimo sąlygose nustatytus reikalavimus.

„Dėl šio pirkimo dalies ginčas pagal kito pirkime dalyvavusio, bet nelaimėjusio tiekėjo apeliacinį skundą yra nagrinėjamas teisme apeliacinio proceso tvarka. Pirmosios instancijos teismas, išnagrinėjęs bylą, departamento pažeidimų vertinant tiekėjų atitikimą techniniams reikalavimams bei atliekant viešojo pirkimo procedūras nenustatė“, – teigė PAGD.

Departamentas nurodo esąs parengęs argumentus, surinkęs dokumentus bei kitą medžiagą, galinčią pagrįsti ir įrodyti atlikto viešojo pirkimo skaidrumą bei laimėjusio tiekėjo pasiūlymo atitikimą pirkimo sąlygų reikalavimams.

Leido suprasti, kad sutarties nenutrauks

PAGD atsakyme pabrėžė, kad pasirašytoje sutartyje prekių kaina nebuvo keičiama.

„Pirkimo sąlygų bei pirkimo sutarties neatitikimas, kuris traktuotinas kaip techninis, PAGD nuomone, nesukelia sutarties šalims jokių pasekmių“, – VPT nustatytą galimybę ateityje keisti kainą, komentavo departamentas, nors VPT nustatė, kad su Danijos įmone pasirašytoje sutartyje buvo sudaryta galimybė keisti kainą ateityje.

Arnoldo Vydmanto nuotr./Įvykio vietoje
Arnoldo Vydmanto nuotr./Įvykio vietoje

Anot departamento, apsauginė ugniagesių apranga dar nėra pristatyta – 995 aprangos komplektus ketinama pristatyti iki spalio 27 dienos. PAGD pabrėžė, kad aprangos įsigijimui lėšos dar nėra panaudotos.

„Atsižvelgiant į tai, kad ugniagesių aprangos pirkimo sutartis yra gyvybiškai svarbi atliekant pagrindines ugniagesių gelbėtojų funkcijas ir nepakankamas aprūpinimas šia apranga keltų grėsmę ne tik pačių ugniagesių gelbėtojų gyvybei bei sveikatai, bet ir visuomenės saugumui, ir į tai, kad nustatyti pažeidimai, departamento nuomone, iš esmės yra techninio pobūdžio... Todėl departamentas, siekdamas tinkamai įgyvendinti VPT vertinimo išvados nuostatas, kartu užtikrinant ir PAGD atliekamų funkcijų tęstinumą bei kokybę, kreipėsi į VPT konsultacijos, pateikdamas pasiūlymus dėl tinkamo sprendimo įgyvendinant VPT vertinimo išvadą“, – teigiama atsakyme.

Danijos įmonė: kokybės parametrai viršija reikalavimus

„VIKING Life Saving-Equipment A/S“ viceprezidentas Pasauliniam ugnies segmentui ir asmeninės apsaugos priemonėms Jensas Peteris Kruse 15min pateiktame komentare pabrėžė, jog Lietuvos ugniagesiams siūlomos aprangos saugumo ir kokybės parametrai atitinka ir viršija PAGD pirkimo sąlygoms nustatytus reikalavimus.

Atsakymus pateikiame visa apimtimi:

„VIKING siūloma ugniagesio apranga atitinka LST EN 469 nustatytus reikalavimus. Aplinkybę, kad VIKING pirkimo metu pateikė aprangos išbandymo ir sertifikavimo įrodymus patvirtino ir Vilniaus apygardos teismas 2019 m. rugpjūčio 14 d. sprendimu civilinėje byloje“, – pabrėžė jis.

Kaip 15min jau rašė, šį sprendimą viešojo pirkimo nelaimėjusi įmonė DEVA yra apskundusi. Kreipdamasi į teismą be kitų dalykų įmonė nurodė, esą „Viking Life Saving Equipment A/S“ neatitiko Pirkimo sąlygų punkto, kuris numato, jog konkursui siūlomai aprangai turi būti atliktas EB tipo tyrimas pagal standartą EN 469.

Tačiau, kaip pabrėžia VPT savo išvadoje, kitame dokumente – techninėje specifikacijoje reikalaujama ne tik atitikti standarto EN 469 reikalavimus, bet ir papildomus reikalavimus.

Vienas tokių – šilumos srauto stiprumas testuojant medžiagą.

Pasak įmonės atstovo, VIKING Lietuvos ugniagesiams siūlomos aprangos bandymai buvo atlikti vienoje žymiausių tarptautinių laboratorijų DU PONT, naudojant „Thermo-Man“ šiluminės apsaugos vertinimo sistemą.

„Tyrimų metu buvo nustatyta, jog net ir esant 8 kartus didesniam nei reikalaujamas šilumos poveikiui, prognozuojamų nudegimų procentas (7 proc.) yra beveik dvigubai mažesnis, nei reikalaujamas pagal pirkimo sąlygas (12 proc.)“, – patikino jis.

Įmonės atstovas taip pat neigė VPT išvados teiginį, jog „Viking Life Saving Equipment A/S“ pateikti „Oeko-Tex“ sertifikatai nepatvirtina, kad išorinė siūlomos aprangos medžiaga Nomex®NXT atitinka tekstilės gaminiams taikomus minimalius aplinkos apsaugos kriterijus.

„VIKING pateiktas Vokietijos gamintojui „IBENA Textilwerke GmBH Oeko-Tex“ (tarptautinės ir nepriklausomos sertifikavimo įstaigos) išduotas sertifikatas patvirtina, kad išorinė medžiaga Nomex®NXT atitinka tekstilės gaminiams taikomus minimalius aplinkos apsaugos kriterijus. Sertifikate nurodoma, kad jis taikomas IBENA gaminamiems mišraus pluošto audiniams, pagamintiems iš meta-aramido ir para-aramido. PAGD pirkimo metu pateiktas audinio Nomex®NXT techninių duomenų lapas patvirtina, kad šį audinį sudaro meta-aramido ir para-aramido kombinacija. Audinio gamintojas IBENA VIKING prašymu papildomai patvirtino, jog „Oeko-Tex“ sertifikatas tiesiogiai taikomas medžiagai Nomex®NXT“, – pabrėžė J.P.Kruse.

Jensas Peteris Kruse/ https://www.viking-life.com nuotrauka
Jensas Peteris Kruse/ https://www.viking-life.com nuotrauka

Įmonės atstovas, kalbėdamas apie VPT išvadą, jog Danijos įmonės siūlomo audinio drėgmės barjeras ir pamušalas yra netinkamo paviršinio tankio, teigė, jog PAGD pateiktame drėgmės barjero techninių duomenų lape nurodytas drėgmės barjero paviršinis tankis (145 g/m2) yra pateikiamas su standartine tolerancijos riba tokio tipo audiniams.

„Drėgmės barjero Gore-Tex Fireblocker N 2L su Crosstech technologija gamintojas W.L Gore & Associates GmBH patvirtino, kad standartinis drėgmės barjero paviršinis tankis, vadovaujantis tarptautinės notifikuotos įstaigos „Hohenstein Labaratories“ atliktų bandymų duomenimis, yra 147 g/m2, taigi, atitinka pirkimo sąlygose keliamą reikalavimą (≥140 g/m2). „Sofileta Aramid Nomex Comfort“ (termoizoliacinio ir vidinio pamušalo funkciją atliekantis audinys) yra erdvinės (3-D) struktūros, todėl Viešųjų pirkimų išvadoje minimi pamušalo paviršinio tankio rodikliai pagal pirkimo sąlygas šiai medžiagai taikomi nėra, ką ir teisingai nustatė PAGD vykdydamas pirkimo procedūras“, – patikino jis.

„VIKING vadovaujasi kiekvienoje šalyje individualiai taikomais standartais ir gerbia nacionalinių institucijų nuomonę. VIKING yra pasirengusi bendradarbiauti ir suinteresuotoms nacionalinėms institucijoms atsakyti į visus joms dėl VIKING produkcijos kilusius klausimus“, – teigiama atsakyme.

Aprangą ugniagesiams tiekė ir anksčiau

Pasak įmonės atstovo, Danijos bendrovė veikia pasauliniu mastu. Ji ugniagesių apsauginę aprangą gamina nuo 1982 metų.

Anot jo, įmonės aprangą naudoja Kopenhagos, Oslo, Giotenburgo, Stokholmo, Reikjaviko, Helsinkio, Amsterdamo, Latvijos, Majamio, Amsterdamo bei daugelio kitų miestų ir šalių ugniagesiai. J.P.Kruse pabrėžė, kad „VIKING Life Saving-Equipment A/S“ apsauginę įrangą yra ir anksčiau tiekusi Lietuvos ugniagesiams.

„VIKING gaminama produkcija skirta apsaugoti ekstremaliomis sąlygomis veikiančių asmenų gyvybę ir sveikatą, todėl VIKING tikslas yra užtikrinti, jog jos gaminiai atitiktų ne minimalius jiems taikomus reikalavimus, bet juos viršytų“, – teigiama komentare.

Jame pabrėžiama, kad VIKING naudojami gamybos procesai ir gaminama produkcija yra sertifikuoti visuotinai žinomose tarptautinėse sertifikavimo institucijose tokiose kaip CENTEXBLET – tekstilės gaminių ekspertizėse besispecializuojančiame centre.

VIKING produkcija ir gamybos procesai atitinka ISO 9001, ISO14001, USCG, SOLAS, NFPA, EN469 ir kitų standartų reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius