-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 03

Ugniagesių vadui namą pastatė priešgaisrinės saugos politika suinteresuota įmonė

Versle būna įvairių vadovų. Ir blogų, ir gerų, ir labai gerų. Kęstutis Lukošius – vos prieš pusmetį paskirtas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas – veikiausiai priskiriamas tai paskutinei kategorijai. Nes kaip kitaip paaiškinti buvusio darbdavio norą įmonės pelną investuoti ne į verslą, o į K.Lukošiaus namo statybas.
PAGD vadovas Kęstutis Lukošius šį namą įsigijo iš verslo, tiesiogiai suinteresuoto jo sprendimais valstybės tarnyboje
PAGD vadovas Kęstutis Lukošius šį namą įsigijo iš verslo, tiesiogiai suinteresuoto jo sprendimais valstybės tarnyboje / Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija

Šių metų vasario 8-oji buvo neeilinė diena Kęstučio Lukošiaus gyvenime. Tądien Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad jis skiriamas PAGD vadovu. Pats K.Lukošius tądien buvo užsiėmęs kitais reikalais – vos paskirtas ugniagesių vadas skubėjo pirkti namą, kurį jam pastatė jo buvęs darbdavys.

O darbdavys ne bet koks – tai įmonė, tiesiogiai suinteresuota priešgaisrinės saugos politika ir siūliusi už pinigus parūpinti verslo subjektams reikalingus sprendimus PAGD. Šiuo lobizmu rūpinosi pats K.Lukošius.

Kaip konsultantai virto statybininkais

Oficialioje PAGD vadovo K.Lukošiaus biografijoje nurodoma, kad jis 2008–2014 m. dirbo bendrovės „Poliprojektas“ projektų direktoriumi. „Poliprojektas“ – priešgaisrinės saugos srityje veikianti konsultavimo ir projektų priežiūros įmonė, kartu siūlanti ir lobizmo paslaugas. Bet apie tai – kiek vėliau. Dabar – apie gyvenamąjį namą, kurį K.Lukošiui pastatė šis verslas.

15min turimais duomenimis, sostinės Padvarės gatvėje esantys namas ir sklypas, kuriame jau pusmetį su žmona šeimininkauja K.Lukošius, anksčiau buvo statybų kompanijos „Veikmė“ nuosavybė. Sklypą ji kontroliavo iki 2014 m. kovo 26 d., kai į šį turtą investuoti sumanė „Poliprojektas“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./PAGD vadovo Kęstučio Lukošiaus namas
Luko Balandžio / 15min nuotr./PAGD vadovo Kęstučio Lukošiaus namas

Tądien, kai „Poliprojektas“ nusipirko sklypą Padvarės gatvėje, būsimas šio turto šeimininkas K.Lukošius jau turėjo šviežiai iškeptą nuosavą verslą. Savaite anksčiau – 2014 m. kovo 19 d., jis įsteigė bendrovę „Gaisriniai tyrimai“, taip pat veikiančią priešgaisrinės saugos srityje ir, iš pirmo žvilgsnio, galėjusią sudaryti konkurenciją „Poliprojektui“.

Vis dėlto pats K.Lukošius neslepia, kad skyrybos su buvusia darboviete nebuvo skausmingos. Juolab kad jo „Gaisriniai tyrimai“ įsikūrė tame pačiame biure kaip ir „Poliprojektas“.

„Nesipykom“, – 15min teigė K.Lukošius.

O namą Padvarės gatvėje buvusi K.Lukošiaus darbovietė vis vien ėmėsi statyti. Kaip paaiškėjo – tam, kad galiausiai parduotų dabartiniam PAGD vadovui. Namą iš buvusios darbovietės K.Lukošius įsigijo šių metų vasarį, vos tapęs PAGD direktoriumi. Tą pačią dieną, kai VRM pranešė apie jo paskyrimą, K.Lukošius gavo solidžią 130 tūkst. eurų paskolą iš SEB banko. Penkiomis dienomis vėliau, pakloję 165 tūkst. eurų, Lukošiai nusipirko namą Padvarės gatvėje.

Anot K.Lukošiaus, tai tik sutapimas.

„Na, statė ir pardavė. Nežinau, kokia proga. (...) Ten buvo, ta prasme, jų kažkoks investicinis projektas, kuris „išvirto“ – ir pasiūlė man. Kadangi bendravom, žinojome – taip ir atsitiko. Man tiko, ir tiek. O jie ten neturėjo laiko užsiiminėti“, – sakė K.Lukošius, pažymėdamas, jog įsigijo nebaigtą statyti namą.

Beje, K.Lukošius deklaruoja, kad namo pirkimo sandoris pradėtas gerokai iki tapimo PAGD vadovu. Oficiali sandorio pradžios data – 2016 m. kovo 29 d.

Šimtai tūkstančių, kurių nėra

Būtų galima sakyti, kad didžiąją dalį skirtumo tarp banko paskolos ir namo vertės padengė „Poliprojektas“. Tik šįsyk – netiesiogiai.

Savo verslą – bendrovę „Gaisriniai tyrimai“ – K.Lukošius pardavė, neabejotinai suprasdamas interesų konflikto riziką, kurią keltų verslas, mintantis iš priešgaisrinės saugos sprendimų. Savo įmonę PAGD vadovas pardavė vasario 9 d., diena po paskyrimo ir paskolos iš SEB banko gavimo. Akcijas už 25 tūkst. eurų iš PAGD vadovo nupirko bendrovė „Investavimo projektai“.

Registrų centro 15min pateiktais duomenimis, vienintelė šios įmonės akcininkė – tas pats „Poliprojektas“. Vis dėlto K.Lukošius neigė, jog akcijų faktinis pirkėjas yra „Poliprojektas“. „Mano galva, ne“, – sakė PAGD vadovas.

Beje, „Investavimo projektų“ direktorius – Edvardas Charžauskas, ilgametis K.Lukošiaus darbdavys ir vadovas. Jis yra „Poliprojekto“ direktorius ir vienintelis akcininkas. Tikėtina, kad ir akcijų pirkimo sutartį „Investavimo projektų“ vardu pasirašė būtent jis.

Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija/Kęstučio Lukošiaus sąsajos su UAB „Poliprojektas“
Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija/Kęstučio Lukošiaus sąsajos su UAB „Poliprojektas“

O papildomų klausimų kelia sandorio vertė. Mat vien pernai K.Lukošiaus verslo uždirbtas grynasis pelnas – daugiau nei 27 tūkst. eurų – viršija sumą, už kurią jis pardavė „Gaisrinių tyrimų“ akcijas. Be to, įmonės finansiniuose dokumentuose aiškiai parašyta, kad joje liko didžiulė nepaskirstyto pelno suma: 288 tūkst. eurų.

Paklaustas, ar „Gaisrinius tyrimus“ pardavė nepasinaudojęs proga sau išmokėti solidžius dividendus, PAGD vadovas K.Lukošius tai patvirtino.

„Atskira tema čia. Kas turėjo įmonę – tas žino. Pelnas – tai nereiškia, kad pinigai sąskaitoje yra“, – aiškino pašnekovas.

„Gatvėje nenueisi, nepasiūlysi – ne bananai“, – Kęstutis Lukošius paaiškina, kodėl savo verslą pardavė gerai pažįstamam pirkėjui.

Pasak jo, solidus nepaskirstytas pelnas egzistavo, bet ne „laisvų“ pinigų pavidalu. „Kai nėra, ką išmokėt – ką išmokėsi? (...) Valstybė daug ką... jei daiktą perki – laiko, kad pelnas. Nusiperki mašiną įmonei – tai jinai yra „pelnas“. Bet tai nėra pelnas“, – sakė K.Lukošius.

„Realus pelningumas yra žymiai mažesnis“, – pridūrė jis.

Kartu PAGD vadovas prasitarė skubėjęs parduoti savo verslą, vengdamas interesų konflikto rizikos – esą būtent dėl to pirkėjas atsirado iš gerai pažįstamos aplinkos.

„Gatvėje nenueisi, nepasiūlysi – ne bananai“, – aiškino K.Lukošius.

Pasak jo, po namo pirkimo ir akcijų pardavimo ryšių su „Poliprojektu“ ar jo savininku nebeliko. „Aš jiems nieko neskolingas“, – užtikrino K.Lukošius.

Saugos taisyklių lankstymas už sėkmės mokestį

„Poliprojektas“ save pristato kaip priešgaisrinės saugos specialistus, derinančius žmonių saugumą ir verslo poreikius.

„Kasdieninėje veikloje vadovaujamės verslo etika, nepažeisdami priešgaisrinės saugos reikalavimų orientuojamės į klientų interesus“, – rašoma bendrovės interneto svetainėje.

O šie interesai, bent jau dirbant K.Lukošiui, „Poliprojekto“ buvo įgyvendinami ir pasitelkiant lobistinę veiklą.

15min turimi dokumentai rodo, kaip „Poliprojektas“ 2009 m. vienam verslo subjektui siūlo savo pagalbą „įteisinant gaisrinės saugos priemonių panaudojimą“ fasadų ir stogų konstrukcijose. „Poliprojektas“ klientui siūlė paslaugą iš dviejų dalių. Pirmoji – klientui reikalingų sprendimų „analizės parengimas“ – būtų atsiėjusi daugiau nei 70 tūkst. litų. Antra paslauga – šios analizės pristatymas „norminius dokumentus rengiančioms institucijoms“. Šią paslaugą „Poliprojektas“ sutiko teikti už savotišką sėkmės mokestį – klientui atsiskaitant tik „šio etapo sėkmės atveju“. Na, o sėkmės mokesčio suma buvo didesnė nei pačios analizės parengimo kaina.

Komercinį pasiūlymą šiam lobistiniam darbui pasirašė „Poliprojekto“ projektų vadovas Kęstutis Lukošius.

Ar klientas pasiūlymą priėmė – neaišku. Vis dėlto 2009 m. spalį PAGD tikrai vyko pasitarimas dėl stogų ir fasadų gaisrinės saugos reglamentavimo. Jame dalyvavo ir K.Lukošius. Tiesa, ne kaip lobistines paslaugas siūliusio „Poliprojekto“ atstovas, o kaip Lietuvos gaisrinės saugos inžinierių asociacijos prezidentas. Pasitarime K.Lukošius pristatė „termoizoliacinių medžiagų gaisrinio pavojingumo analizę“ ir pateikė konkrečius pasiūlymus, susijusius su priešgaisrinės saugos reikalavimų švelninimu konkrečioms statybinių prekių grupėms.

Nuo bėdų gelbsti pavaduotojas

Klausiamas apie lobistinę „Poliprojekto“ veiklą, ugniagesių vadovas tvirtino, jog jam dirbant įmonėje tai nevyko.

PAGD nuotr./Kęstutis Lukošius
PAGD nuotr./Kęstutis Lukošius

„Ką jie pardavinėjo – tai man čia sunku komentuoti būtų. Nei aš organizuoju, nei darau. Kai buvo, tai nebuvo lyg tai taip. Dabar – galbūt“, – tvirtino K.Lukošius.

Pasiteiravus, ar jis pats „Poliprojekte“ siūlė lobizmo paslaugas, pašnekovas kiek sudvejojo. „Nemanau“, – sakė K.Lukošius.

Išgirdęs apie 15min turimą dokumentą, kur jis pats siūlo „norminius dokumentus rengiančioms institucijoms“ perteikti klientui reikalingus sprendimus už solidų sėkmės mokestį, jis vis dėlto sutiko, kad klientui reikalingų sprendimų perkėlimas į teisinę bazę yra lobizmas.

„Perkėlimas yra lobizmas, visiškai sutinku. Bet analizės parengimas – tikrai ne. Tai yra dvi atskiros paslaugos su dviem atskiromis kainomis“, – sakė K.Lukošius ir pridūrė, kad visa tai vyko „labai seniai“.

Paklaustas, ar nesijaučia tapęs ryšių su „Poliprojektu“ įkaitu, PAGD vadovas teigė nusišalinęs nuo visų sprendimų, kuriais jo buvusi darbovietė gali būti suinteresuota.

„Tai yra pavaduotojas, įgaliotas visiems tiems klausimams. (...) Rodos, metus ar dvejus reikia, kad nebūtų sprendimai iš mano pusės priimami, kažkas daroma. Tai yra padaryta“, – užtikrino PAGD direktorius.

Paprašytas patikslinti, ar tai reiškia, kad jis visiškai nusišalino nuo priešgaisrinės saugos reglamentavimo, reikalavimų tvirtinimo ir kitos su verslo interesais galimai besikertančios veiklos, jis tai patvirtino. Esą jis nutarė apsiriboti administracinėmis funkcijomis. „Iš principo – taip“, – reziumavo K.Lukošius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius