-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 05

Ūkio ministerija iki 2016 metų į nacionalinę teisę perkels tris ES direktyvas

Iki 2016 metų balandžio 18 d. į nacionalinę teisę turi būti perkeltos trys naujos Europos Sąjungos (ES) direktyvos: direktyva dėl klasikinio sektoriaus viešųjų pirkimų, direktyva dėl komunalinio sektoriaus pirkimų ir direktyva dėl koncesijos sutarčių suteikimo. Ūkio ministerijos iniciatyva įvyko pirmasis darbo grupės posėdis, skirtas naujoms ES viešųjų pirkimų direktyvoms perkelti į nacionalinę teisę.
Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak ūkio viceministrės Rasos Noreikienės, naujomis viešųjų pirkimų direktyvomis peržiūrimas ir modernizuojamas esamas viešųjų pirkimų reguliavimas, siekiant labiau jį pritaikyti politiniams, socialiniams ir ekonominiams klausimams, numatytiems 2020 m. Europos strategijoje, spręsti: „Tikimės, kad naujų direktyvų taikymas pagerins viešųjų pirkimų rezultatus, skatins konkurencingą, inovacijomis pagrįstą ekonomiką ir jos augimą. Naujasis viešųjų pirkimų reguliavimas suteiks perkančiosioms organizacijoms daugiau pasirinkimo galimybių ir lankstumo, sumažins perkančiųjų organizacijų ir tiekėjų administracinę naštą, taip pat leis pasitelkti viešuosius pirkimus gerinant verslo aplinką ir sąlygas įmonių novatoriškumui, skatinant žaliuosius pirkimus.“

Preliminariai naujus įstatymo projektus darbo grupė planuoja parengti ir viešai paskelbti iki 2015 metų kovo mėnesio.

Ūkio ministerija, kaip viešųjų pirkimų politiką formuojanti institucija, subūrė valdžios, verslo, mokslo, teisės, socialinės sričių atstovus į darbo grupę, kuri savo įvairiapuse patirtimi prisidės rengiant du visiškai naujus įstatymus – vienas iš jų įgyvendintų klasikinio sektoriaus direktyvą, o kitas – komunalinio sektoriaus.

Parengti teisės aktų projektai bus pateikti derinti suinteresuotoms institucijoms ir Vyriausybei. Lietuvoje įsigaliojus šiems naujiems įstatymams, dabartinis Viešųjų pirkimų įstatymas neteks galios.

Ūkio ministerijos suformuotos darbo grupės darbe dalyvauja Viešųjų pirkimų tarnybos, Konkurencijos tarybos, Europos teisės departamento, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, kai kurių ministerijų, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“, VšĮ „Transparency international“ ir kitų institucijų atstovai.

Kaip sakė R. Noreikienė, į darbo grupės veiklą įtraukiant įvairių sričių atstovų, siekiama naudingų konsultacijų, kaip tinkamiausiai į nacionalinę teisę perkelti naujų direktyvų nuostatas, kad kuriant viešųjų pirkimų praktiką būtų galima kuo efektyviau panaudoti naujųjų direktyvų teikiamą naudą ir privalumus ir kad rengiant teisės aktų projektus kuo geriau būtų įvertinta tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus nuomonė.

Per pirmąjį darbo grupės posėdį buvo svarstytas Ūkio ministerijos parengto klasikinio sektoriaus Viešojo pirkimo įstatymo projekto I skyrius. Daug dėmesio skirta naujoms nuostatoms, reglamentuojančioms pagrindinius viešųjų pirkimų principus, vidaus sandorius, bendradarbiavimo sutartis ir kitas viešųjų pirkimų išimtis, mišrių sutarčių sudarymo ypatumus, interesų konfliktų prevencijos galimybes, konfidencialios informacijos nustatymą, numatomos pirkimo vertės skaičiavimo taisykles, aptarti. Kitas darbo grupės posėdis vyks š. m. rugsėjo pabaigoje.

Tik apsvarsčius minėtą įstatymo projektą, juo remiantis bus rengiamas Komunalinio sektoriaus pirkimo įstatymo projektas. Preliminariai naujus įstatymo projektus darbo grupė planuoja parengti ir viešai paskelbti iki 2015 metų kovo mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius