Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 21

Ūkio ministerijos įstaiga, išplatinusi klaidingą informaciją apie savivaldybių pritrauktas investicijas Lietuvoje, Lazdijus paliko autsaiderio pozicijoje

Socialdemokratės Birutės Vėsaitės vadovaujamai Ūkio ministerijai priklausanti viešoji įstaiga „Investuok Lietuvoje“, išplatinusi klaidingą informaciją apie savivaldybių pritrauktas investicijas Lietuvoje, konservatorių valdomą Lazdijų rajono savivaldybę paliko autsaiderio pozicijoje.
Milda Dargužaitė
Milda Dargužaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pusšimtį etatų turinčios valdiškos įstaigos „Investuok Lietuvoje“ generalinė direktorė Milda Dargužaitė ne tik nepelnytai lazdijiškių pritrauktą milijoninį tarptautinį projektą priskyrė Marijampolės savaivaldybei, bet, aiškindama, kodėl suvalkiečiams pavyko iššokti į aukštumas investicijų pritraukimo srityje, Marijampolėje „nutiesė“ europinės ir rusiškos vėžės geležinkelį. 

Dzūkų nuopelnai – suvalkiečiams

Vienas iš strateginių Lazdijų rajono savivaldybės investicinių projektų – Vokietijos kompanijos „CargoBeamer“ ir koncernui „Achemos grupė“ priklausančios bendrovės „Mockavos terminalas“ bendras Mockavos logistikos terminalo įrengimo projektas – „Investuok Lietuvoje“  darbuotojų aplaidumo dėka buvo „priskirtas“ socialdemokratų valdomai Marijampolės savivaldybei. Tai leido šiai savivaldybei reitingų lentelėje pakilti į antrą poziciją investicijų pritraukimo srityje, nusileidžiant tik Kaunui. 

Sugauti meluojant, Ūkio ministerijai pavaldžios įstaigos atstovai kaltę bandė suversti vienos bendrovės duomenų bazėms ir juos esą ne taip supratusiems žurnalistams.

Sugauti meluojant, Ūkio ministerijai pavaldžios įstaigos atstovai kaltę bandė suversti vienos bendrovės duomenų bazėms ir juos esą ne taip supratusiems žurnalistams.

„Tenka tik apgailestauti, jog valstybės institucijos taip neatsakingai žiūri į savo darbą ir skelbia klaidingą informaciją, kuri neabejotinai turės įtakos būsimoms investicijoms mūsų teritorijoje. Savivaldybė, ministerijai pavaldžios įstaigos viešai priskirta prie autsaiderių, vargu, ar gali tikėtis palankaus potencialių investuotojų dėmesio ateityje“, – sakė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka. 

„Investicijų pritraukimu oficialiai užsiimti turinti valdiška įstaiga tokiu elgesiu daro gėdą ir pačiai valstybei. Be to, paskelbtas “Cargobeamer„ investicijų dydis – neatitinka tikrovės, suklysta daugiau nei 130 milijonais litų. Mūsų projektas net paskutiniame plėtros etape vargu ar sieks daugiau nei 40-45 milijonus litų“, – neslėpė kalbintas ir bendrovės „Mockavos terminalas“ direktorius Ernestas Vaitkevičius. 

„Va čia tai pokštas! Mes, be abejonės, norėtume tokių investicijų savo savivaldybėje, tačiau šįkart dzūkai buvo apsukresni už mus. Viena iš pozicijų, kodėl vokiečių kompanija pasirinko Lazdijus, neabejotinai buvo dzūkų turimas pranašumas – skirtingų pločių geležinkelio vėžė. Tokios Marijampolėje nebuvo ir artimiausiu metu dar nebus“, – tvirtino Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valdas Tumelis, atsakingas už investicijų plėtrą Marijampolės savivaldybėje. 

Paskelbė informaciją

Šią savaitę solidus leidinys Lietuvoje – žurnalas „Veidas“ – paskelbė išsamų straipsnį apie užsienio investicijų pritraukimo analizę „Dėl užsienio investicijų dauguma savivaldybių kovoja vangiai“. 

„Praėjusiais metais užsienio investuotojai savo projektams įgyvendinti dažniausiai rinkosi keturias Lietuvos savivaldybes. Viešosios įstaigos “Investuok Lietuvoje„ preliminariais duomenimis, Kauno savivaldybėje 2012 m. paskelbtų planuojamų investicijų vertė siekė 3 mln. Lt tūkstančiui gyventojų, Marijampolėje – 2,8 mln. Lt, Vilniuje – 1,7 mln. Lt, o Elektrėnuose – 0,7 mln. Lt. Pagal investicijų vertę vienam gyventojui pernai išsiskyrė Kaunas. Tai nulėmė “Fortum Heat„ Lietuva paskelbtas kogeneracinės jėgainės statybų Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) planas. Kaune 2012 m. taip pat plėtėsi jau seniau įsitvirtinę investuotojai “Kitron„, “KB Components„, “Peikko Lietuva„ bei paskelbta apie naują majonezo gamyklos “Hes-Pro Finland„ statybą“, – vardijo VšĮ „Investuok Lietuvoje“ direktorė Milda Dargužaitė. 

Dideles investicijas, tenkančias tūkstančiui gyventojų, Marijampolės savivaldybėje 2012 m. lėmė vienas beveik 172 mln. Lt vertės “CargoBeamer„ logistikos terminalo projektas. Šią savivaldybę užsienio investuotojai pasirinko todėl, kad čia yra skirtingo pločio geležinkelio bėgių sankryža. „Įmonės naudojama technologija leis greitai perkrauti krovinius iš plačios į siauros vėžės sąstatus. Taikant tokią technologiją bus sumažintas transportavimo laikas tarp Vakarų ir Rytų, tad įmonė tikisi padidinti krovinių srautą. „CargoBeamer“ tikslas – krovinių srautas iš Dortmundo iki Rygos ir į Maskvą“, – informavo M.Dargužaitė, – rašo „Veidas“. 

Po skandalo kaltino žurnalistus

„Pateikdami duomenis apie planuojamus užsienio investuotojų projektus, rėmėmės fDiMarkets duomenų baze. Jūsų minimos investicijos numatomos į Mockavos terminalą, kuris yra Lazdijų savivaldybėje prie pat Kalvarijų sav. [Marijampolės apskrities] ribos. Tikėtina, kad dėl šios priežasties duomenų bazėje atsirado netikslumas, ir Marijampolė buvo nurodyta kaip koncerno „CargoBeamer“  logistikos terminalo projekto įgyvendinimo vieta. Apgailestaujame dėl netikslios informacijos.  Plačiau apie „CargoBeamer“ projektą galėtų pakomentuoti patys kompanijos atstovai. Esant poreikiui galime suteikti jų kontaktus“ (kalba netaisyta – aut. past.), – atsakydama, iš kur buvo gauta viešai paskelbta informacija apie savivaldybių pritrauktas investicijas Lietuvoje, 15min.lt  raštu atsiųstame atsakyme rašo Ūkio ministerijos viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus rinkodaros projektų vadovė Aida Papšė. 

Lazdijų nuo Marijampolės, o Kalvarijos nuo Kalvarijų neskiriančios įstaigos misija – teikti profesionalias paslaugas investuotojams ir Lietuvos valstybei

Dar vieną laišką „Investuok Lietuvoje“ atstovai nusiuntė ir Vokietijos kompanijos „CargoBeamer“ partneriui Lietuvoje koncernui „Achemos grupė“: „Rašau Jums dėl šią savaitę pasirodžiusios “Veido„ publikacijos “Dėl užsienio investicijų dauguma savivaldybių kovoja vangiai„, kuriame minimas “CargoBeamer„  logistikos terminalo projektas. 

Teikdami informaciją „Veido“ žurnalistei akcentavome, kad duomenų šaltinis –  fDiMarkets duomenų bazė ir kad tai tik preliminarūs duomenys. Straipsnyje tas yra minima, tik gal bendram kontekste neliko aiškios nuorodos, kad skelbiami skaičiai preliminarūs. 

Mes taip pat „Veidui“ teigėme, kad fDiMarkets duomenų bazėje pateikta detalesnė informacija apie projektų vertę ir numatomos sukurti darbo vietos – tai  preliminarūs įverčiai, kurie gali reikšmingai keistis projekto įgyvendinimo metu. Mes patikslintą informaciją išsiuntėme suinteresuotiems žurnalistams. Taip pat įspėjome „Veido“ žurnalistę apie neatidžiai perteiktus duomenis. Dar kartą apgailestaujame dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios netikslios informacijos apie Jūsų kompanijos įgyvendinamą investicinį projektą. Tikimės, kad tai nesukėlė Jums didelių nepatogumų“ (kalba netaisyta – aut. past.).

Vizija – „tapti pirmaujančia investicijas pritraukiančia viešąja įstaiga Europoje“

Kaip skelbiama oficialioje interneto svetainėje,  VšĮ „Investuok Lietuvoje“ yra viešoji įstaiga, kurios savininkė yra valstybė. Lietuvos Respublikos Ūkio ministerija įgyvendina dalininko teises ir pareigas. „Investuok Lietuvoje“ teikia informaciją ir konsultacijas užsienio bendrovėms, siekdama pritraukti užsienio investicijų į Lietuvą. VšĮ „Investuok Lietuvoje“ struktūrą sudaro Investicijų plėtros ir Projektų valdymo departamentai, Rinkodaros ir komunikacijos, Administravimo ir finansų skyriai. Įstaiga turi atstovybę Belgijoje.

Lazdijų nuo Marijampolės, o Kalvarijos nuo Kalvarijų neskiriančios įstaigos misija – teikti profesionalias paslaugas investuotojams ir Lietuvos valstybei, skatinant Lietuvos ekonomikos konkurencingumą, investicinį patrauklumą ir šalies žinomumą pasaulyje, o vizija – tapti pirmaujančia investicijas pritraukiančia viešąja įstaiga Europoje.

„Investuok Lietuvoje“ strateginiai tikslai – būti Lietuvos investicijų pritraukimo programos įgyvendinimo pagrindiniu varikliu, pritraukiant ir išlaikant kokybiškas užsienio investicijas; didinti patrauklios investicijoms valstybės žinomumą; užtikrinti išskirtinį klientų aptarnavimą, siekiant tapti viena iš geriausių Europos investicijų skatinimo agentūrų. 

Ir pabaigai – dar neseniai internautai iš koto virto, klausydami, kaip kalbėdama žurnalistams painiojasi, kuriai ministerijai – Ūkio ar Energetikos – vadovauja pati Birutė Vėsaitė,  įstaigos „Investuok Lietuvoje“ savininkės Ūkio ministerijos ministrė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius