Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 09

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė žino apie „Ikea“ planus Lietuvoje, tačiau painioja Ūkio ir Energetikos ministerijas

„Kiek žinau, ateina „Ikea“, – LRT televizijos laidoje „Pinigų karta“ sakė ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Ministrė aiškino, kad Lietuva turi eksportuoti ne skerdieną ir medieną, o skerdienos ir medienos gaminius, kad kuo daugiau pinigų liktų Lietuvoje, bei nuolat painiojosi, kokiai gi ministerijai vadovauja – Ūkio ar Energetikos.
Birutė Vėsaitė ir Andrius Tapinas
Birutė Vėsaitė ir žurnalistas A.Tapinas / Kadras iš youtube.com

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė, iki rinkimų jau besimatavusi energetikos ministrės kėdę, televizijos laidoje aiškino, kad Lietuvai reikia daugiau ir geresnių darbo vietų: „Reikia geriau apmokamų darbo vietų ir kiek galima daugiau atpiginti gyvenimą didmiesčiuose, kur daugiabučių gyventojai už šildymą sumoka tikrai žymias sumas. Tai šitom kryptim ir dirbsim.“

Ministrė aiškino, kad Lietuvoje reikia skatinti investicijas, gerinti verslo aplinką, skaidrinti viešuosius pirkimus. Tačiau priemonių, kaip tą darys, konkrečiai įvardyti negalėjo, tik miglotai aiškino apie tai, kad neapdorotą skerdieną ar medieną eksportuoti iš Lietuvos nėra naudinga.

„Geriausia yra tas tvarus mišinys, kur yra ir tradicinė pramonė, ir verslai su didele pridedamąja verte. Ūkio pagrindas – eksportas. Eksportas pasiekė turbūt 2008 metų lygį, tai šitoje srityje irgi reikia padirbėti. Bet tikrai ne prioritetas turėtų būti eksportas, pagrįstas pigia darbo jėga. Gaminiai su didesne pridedamąja verte, būtų prioritetas“, – kalbėjo B.Vėsaitė.

Pirmoji pokalbio dalis:

VIDEO: Pinigų Karta | Ūkio ministrės Birutės Vėsaitės vizijos I (2013-01-08)

Paklausta, kokie tai būtų gaminiai, ministrė aiškino: „Žinote, aš asortimento jums nepateiksiu. Turėtume orientuotis į gaminius su didesne pridedamąja verte, ne vien koncentruotis tekstilės, maisto produktų eksporte. Ypač daug eksportuojame žaliavos, tai jeigu mes nuo žaliavos eksporto pereitume prie gaminių eksporto, tarp jų ir maisto produktų… Šiandien mes gi išvežame labai daug skerdienos, o jeigu išvežtume jau pagamintus gaminius, tai iš tikro yra jau brangesni produktai. Išvežame labai daug medienos žaliavos. Jeigu išvežtume gaminius, tai mes turėtume didesnę lėšų dalį, kuri pasiliktų Lietuvoje.”

Lietuva esą gali žaliavą apdirbti Lietuvoje.

„Kiek žinau, ateina „Ikea” ir erdvės tikrai yra. Ir, jeigu mes palygintume, kiek mes išvežame medienos ir kiek išvežame gatavos produkcijos, tai tikrai mediena nugalėtų šitoj dvikovoj“, – aiškino ministrė.

Paklausta, ar Lietuva turėtų investuoti į savo įvaizdį, ministrė patylėjo, nusijuokė ir paaiškino, kodėl nereikėtų investuoti:

„Nežinau, buvo keli bandymai, ne visai sėkmingi, aš manyčiau, kad Meilutytės proveržis tą Lietuvos įvaizdį kaip veržlios ir drąsios šalies žinomumo padidinimo. Geros eksportinės prekės yra Lietuvos vėliava.“

Pradėjusi rašyti socialiniame tinkle „Facebook", B.Vėsaitė buvo sutikta ne itin svetingai. Tačiau, nepaisydama piktų komentarų, Birutė Vėsaitė tikino, kad prie savo puslapio pildymo dar sugrįš bei vėl suklydo įvardydama, kokiai gi ministerijai ji vadovauja: „Kol kas aš parašiau, kad prašau paliaubų ir leiskite nors šiek tiek apšilti man kojas Energetikos ministerijoje.“

Ministrė žadėjo į pagrindinius klausimus socialiniame tinkle atsakinėsianti – kritikams ji paruošusi trumpų ir šmaikščių atsakymų.

Antroji pokalbio dalis:

VIDEO: Pinigų Karta | Ūkio ministrės Birutės Vėsaitės vizijos II (2013-01-08)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius