Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 21

Ukmergės ligoninės atidarymas atidėtas: dalis rekomendacijų neįgyvendinta

Ukmergės ligoninė buvo uždaryta kovo 20 d., paaiškėjus, kad susirgo joje dirbanti gydytoja. Koronavirusas ligoninėje greitai išplito ne tik tarp medikų, bet ir tarp pacientų. Apie ligoninės darbo atnaujinimą kalbėta jau ne kartą, tačiau tai vis atidėliota. Pastarasis terminas buvo šis pirmadienis, tačiau ir antradienį dar kalbama, kad tai bus padaryta „artimiausiu metu“. Ukmergės savivaldybės vadovai tikina, kad beliko smulkmenos ir jau penktadienį arba pirmadienį ligoninė vėl veiks.
Ukmergės ligoninė
Ukmergės ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Pirmadienį feisbuke Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas dalijosi džiugiomis žiniomis: „Šeštoji karantino savaitė prasidėjo gera žinia – jau pasveiko 27 koronavirusine infekcija sirgę ukmergiškiai, iš jų – 18 medikų. Linkiu jiems visiems kuo tvirčiausios sveikatos!

Šiai valandai mūsų rajone iš viso registruoti 88 atvejai ir 7 mirtys. Ukmergės mobiliajame patikros punkte iš viso ištirti 796 asmenys, vien per šią dieną – 37. Iš laboratorijos laukiama 41 atsakymo dėl paimtų ėminių.“

Vis dėlto tiek gerų naujienų nepakako, kad Ukmergės ligoninė vėl veiktų pilnu pajėgumu.

Rekomendacijos neįgyvendintos

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys antradienio rytą sakė, kad Ukmergės ligoninė kol kas veiklos visiškai neatnaujina. Jo teigimu, artimiausiu metu Ukmergės ligoninė turėtų atnaujinti veiklą, tačiau antradienį ji dar neveikė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė patvirtino G.Surplio žodžius, ji tikino, kad Ukmergės ligoninei buvo patiektos rekomendacijos, tačiau jos kol kas neįgyvendintos.

„Mūsų kolegos daugiau nei prieš savaitę lankėsi ligoninėje jos pačios prašymu. Buvo pateiktos rekomendacijos, aptarta, kaip ligoninė galėtų pradėti vykdyti veiklą. Na ir kai kurios rekomendacijos liko neįvykdytos, labai tikėjomės, kad tai bus padaryta savaitgalį, bet taip neįvyko. Pagrindinės rekomendacijos susijusios su personalu – suformuoti medikų komandas, kad srautai nesikirstų, kad tam tikros komandos dirbtų tik su tam tikrais pacientais.

Čia mes kokių nors išlygų daryti negalime, nes užkardyti viruso patekimą į gydymo įstaigą reikia stengtis, bet visiškai to padaryti nėra įmanoma. Jeigu kartais susirgtų komandos narys, mūsų tikslas, kad iškristų tik viena komanda – ligoninė nebūtų paralyžiuota taip, kaip ką tik buvo, kai iš 400 darbuotojų net 360 turėjo izoliuotis. Matyt, nėra lengva logistiškai“, – sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė.

Pagrindinės rekomendacijos susijusios su personalu – suformuoti medikų komandas, kad srautai nesikirstų, kad tam tikros komandos dirbtų tik su tam tikrais pacientais.

R.Lingienė teigė, kad greičiausia tiesiog nėra suspėta pasiruošti, todėl laukiama dokumentų.

Penktadienį arba pirmadienį

Tą patį sako ir D.Varnas, kuris tikisi, kad teigiamo atsakymo iš NVSC specialistų ir darbas ligoninėje bus atnaujintas jau penktadienį arba vėliausiai pirmadienį.

„Smulkmenų trūko, ko paprašė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras – patvirtintų tvarkų, tokių eilinių dokumentų. Ir dėl būtent Priėmimo skyriaus – kad būtų surinkta antra komanda, viena galėtų dirbti su COVID-19 sergančiais, kiti neserga“, – teigė D.Varnas.

Jo teigimu, problemų dėl to nesama, tik buvo siūlomas kitas variantas. „Šiandien aptarėme, sudėliojome tašku, atsakome NVSC į klausimus ir tikimės, kad kokį penktadienį-pirmadienį ligoninė pradės dirbti“, – tikino savivaldybės administracijos direktorius.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė

Medikų komandos Priėmimo skyriuje bus kelios, bet, pasak D.Varno, COVID-19 užsikrėtusius priims medikai iš skyriaus, kur tokie pacientai guldomi, o ne sudaroma atskira būtent priėmimui.

„Ta komanda eis į priėmimą, jeigu bus kažkoks įtartinas atvejis, – sakė D.Varnas. – Kai tik gausime leidimą, iš karto startuojame. Visi esame pasiruošę, viskas sudėliota, komandos surūšiuotos.“

Šiuo metu saviizoliacijoje yra 24 Ukmergės ligoninės medikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius