-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 02

Ukmergės politikai pritarė sovietų kario skulptūros iškėlimui, bet „Vėliavnešiai“ liks

Ukmergės rajono savivaldybės taryba pritarė Ukmergėje stovinčios Sovietų Sąjungos kario skulptūros iškėlimui, bet „Vėliavnešių“ skulptūra liks stovėti.
Paminklas Ukmergėje nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis
Paminklas Ukmergėje nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis / Karolinos Stažytės nuotr.

Tarybai teiktame projekte darbo grupė siūlė organizuoti menininkų, architektų idėjų konkursą dėl skulptūros „Vėliavnešiai“ naujo įprasminimo, taip aktualizuojant meninę jos vertę ir eliminuojant sovietmečio ideologijos prasmę.

Pasak savivaldybės, Vaclovo Krutinio sukurtas bronzinis monumentas „Vėliavnešiai“ atidengtas prieš keturis dešimtmečius, minint Sovietų Sąjungos 60-metį.

Trijų žmonių figūras su didelėmis plazdančiomis vėliavomis už jų nugarų vaizduojanti skulptūra tuomet įkūnijo „revoliucinės minties nemirtingumą“ ir buvo paminklas „garsiems mūsų krašto sūnums, į Lietuvą atnešusiems sovietinę santvarką“. Tačiau akivaizdžių sovietinio laikmečio simbolių ji neturi.

Ukmergės rajono meras, „darbietis“ Rolandas Janickas BNS yra sakęs, kad vienintelė skulptūros problema yra jos sukūrimo tikslas.

Jis teigė, jog norima dėl skulptūros surengti idėjų konkursą, kaip būtų galima pakeisti jos sukūrimo kontekstą.

Konkursui iš savivaldybės lėšų numatoma skirti iki 10 tūkst. eurų.

„Pati skulptūra yra meniška. Jeigu nuėmus netvarkingą vėliavų uždažymą, jas nuspalvinus Baltijos šalių simboliais galėtų būti Baltijos šalių skveras, jeigu atsirastų vėliavos Lietuvos ir Ukrainos, galėtų būti Ukrainos ir Lietuvos draugystės skveras. Ji neneša jokios simbolikos, kuri būtų draudžiama“, – praėjusią savaitę per tarybos posėdį kalbėjo meras.

„Menininkai turi idėjų, kurios nebrangiomis priemonėmis pakeistų tą naratyvą. Nes jūs, mes žinome (naratyvą – BNS), bet ateina jaunosios kartos, kurios nežino tų laikų sukūrimo priežasties“, – pridūrė jis.

Tuo metu Ukmergės rajono vicemerė konservatorė Agnė Balčiūnienė teigė, kad svarstant šį klausimą reikia atsižvelgti į savivaldybės vykdytą apklausą, kurioje už šios skulptūros nukėlimą pasisakė 454 asmenys.

„Man labai liūdna, kad renkamasi kelią diskredituojantį miestą, kuomet – atsigręžiama į sovietinį režimą menančią skulptūrą ir jaučiami sentimentai. Organizavome apklausą, joje dalyvavo 600 žmonių, iš kurių dauguma pasisakė už tai, kad skulptūra būtų perkelta į kitą vietą. Nesugriauta, neišniekinta, tačiau, kad atrastų atitinkamą vietą“, – kalbėjo ji.

Už projekto įgyvendinimą per tarybos posėdį balsavo devyni nariai, prieš buvo šeši, susilaikė devyni. Šis balsavimas reiškia, jog su „Vėliavnešių“ skulptūra jokių veiksmų imtasi nebus.

„Paminklai paprastai statomi iškilioms asmenybėms, žymiems įvykiams, ir visada mes jiems jaučiame pagarbą. Tad gi klausimas, kokią pagarbą mes jaučiame šitam paminklui, ar mums iš tiesų šitas paminklas kelia kokį nors pasididžiavimo jausmą?“ – klausė tarybos narys „valstietis“ Romas Pivoras.

Konservatorius Kęstutis Zinkevičius siūlė keisti sprendimo formuluotę ir numatyti „Vėliavnešių“ iškėlimą. Ši idėja taip pat nesulaukė daugumos palaikymo.

Tačiau taryba beveik vieningai pritarė kario skulptūros, esančios Pašilės karių kapinėse, iškėlimui. Už tai balsavo 22 tarybos nariai, du susilaikė.

Kario skulptūra bus perduota klubui „Miško broliai“. Jis prisiims demontavimo bei postamento sutvarkymo lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius