Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 15

Ukmergės politikai spręs, ką daryti su Sovietų Sąjungos kario, „Vėliavnešių“ skulptūromis

Nesutapus Ukmergės rajono savivaldybės sudarytos grupės išvadoms, taryba spręs, iškelti ar palikti Ukmergėje stovinčias Sovietų Sąjungos kario ir „Vėliavnešių“ skulptūras.
Paminklas Ukmergėje nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis
Paminklas Ukmergėje nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis / Karolinos Stažytės nuotr.

Tarybai teikiamame projekte dėl skulptūros „Vėliavnešiai“ sudaryta darbo grupė pasiūlė organizuoti menininkų, architektų idėjų konkursą naujam skulptūros įprasminimui, taip aktualizuojant meninę skulptūros vertę ir eliminuojant sovietmečio ideologijos prasmę.

Pasak Ukmergės rajono mero, „darbiečio“ Rolando Janicko, norima dėl skulptūros surengti „idėjų konkursą, kaip galėtume pakeisti tą kontekstą ir iš tikrųjų turėti kaip mūsų istorijos dalį, kuri būtų kitokia, bet ne taip provokuotų“.

„Nugriaut visada spėsim“, – pridūrė meras.

Šiam konkursui numatoma skirti iki 10 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų. Rašte teigiama, jog taip bus aiškiai išreikšta politinė valia dėl sovietmetį simbolizuojančių skulptūrų likimo.

Nuomonės nesutampa

Kaip BNS nurodė Ukmergės rajono vicemerė konservatorė Agnė Balčiūnienė, iš 12 balsavusių darbo grupėje, vienas asmuo nedalyvavo, vienas susilaikė, šeši siūlė skulptūrą palikti ir ją naujai įprasminti, penki pasisakė už skulptūros iškėlimą ir perdavimą klubui „Miško broliai“.

Už skulptūros įprasminimą balsavęs ir darbo grupei vadovavęs R.Janickas nurodė, jog vienintelė skulptūros problema yra jos sukūrimo tikslas.

„Pati skulptūra „Vėliavnešiai“, kurios simbolis ir šiais laikais yra aktualus, vėliavos nešimai ir kiti dalykai. Kaip meno kūrinys, atsižvelgiant į mūsų menininkų, architektų nuomones, kad vis dėl to nereikia skubėti griauti, čia yra blogai tik sukūrimo kontekstas“, – sakė jis.

„Nėra jokių ten ženklų, tai yra meninė skulptūra. Vienintelė problema kokia, kad ji sukurta būtent kažkokio suvažiavimo garbei, kaip ir daugelis dalykų buvo kuriama tais laikais“, – pridūrė jis.

Pasak savivaldybės, Vaclovo Krutinio sukurtas bronzinis monumentas „Vėliavnešiai“ buvo atidengtas prieš keturis dešimtmečius, minint Sovietų Sąjungos 60-metį.

„Dėl „Vėliavnešių“ kaip ir visuomet buvo tokie argumentai, kad neva nėra akivaizdžių, labai aiškių sovietinės simbolikos momentų (...). Darbo grupėje buvo nueita link to kelio, kad balsuokim, ar siūlytume iškelti tą skulptūrą, ar vieno iš darbo grupės narių buvo pasiūlyta, tvarkyti tą skverą apipavidalinant kažkaip kitaip, kad ji niekam nekeltų jokių asociacijų“, – BNS teigė skulptūros iškėlimą palaikiusi Ukmergės rajono vicemerė.

„Tikiuosi, kad sveikas protas nugalės. Šitoje vietoje aš įsivaizduoju, kad yra daugiau neobjektyvūs dalykai diskutuojant šitais klausimais ir tiesiog, matyt, manoma, kad čia yra kažkieno užgaidos – kad iškelti, ir visai negalvojama apie tai, kas ta skulptūra yra, kokiam laikmečiui sukurta ir kokią žymę ji neša“, – pridūrė ji.

Kario skulptūrą siūlo nukelti

Sprendimo projektuose nurodoma, kad darbo grupė vieningai pritarė kario skulptūros, esančios Pašilės karių kapinėse, iškėlimui. Tarybai pritarus, ji būtų perduota klubui „Miško broliai“.

„Buvusioje šaltojo karo raketinėje bazėje Kopūstėliuose įsikūręs klubas „Miško broliai“ yra pateikęs prašymą dėl skulptūros perdavimo panaudos pagrindais laikinai neatlygintinai valdyti ir naudoti kaip kuriamo muziejaus eksponatą. Klubas minėtą teritoriją įveiklino įvairių karinės istorijos laikotarpių Lietuvoje pažinimui, rekonstruoja išlikusius pastatus pritaikant juos edukacijoms, organizuoja ekskursijas, edukacines programas“, – teigiama rašte.

Skulptūros iškėlimas bei postamento sutvarkymas būtų vykdomas klubo „Miško broliai“ lėšomis.

Raštuose nurodoma, kad yra gautas Kultūros paveldo departamento vertinimas, pagal kurį yra panaikinta kario skulptūros teisinė apsauga, nes ji nėra autentiškas kapinių elementas.

„Dėl kario skulptūros kažkokių diskusijų niekad ir nebuvo. Visiems buvo aišku, kad čia karines struktūras vaizduojanti skulptūra, tik buvo laukta Kultūros paveldo departamento sprendimo“, – nurodė A.Balčiūnienė.

Sprendimus ar nukelti skulptūras Ukmergės rajono taryba priims posėdyje spalio 21 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius