-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

Ukraina atšaukė sprendimą susigrąžinti Trakuose priglaustus vaikus – jie liks Lietuvoje

Ukrainos ambasada Lietuvoje penktadienį pranešė, kad sprendimas susigrąžinti Trakuose priglaustus „Perlinka“ globos namų auklėtinius buvo atšauktas – vaikai liks Lietuvoje. 15min primena, kad pasirodžius informacijai apie kai kurių vaikus lydėjusių asmenų siekius išvežti globotinius į JAV, pasipylė įtarimai dėl galimos prekybos vaikais grėsmės.
Ukrainos vaikų namų auklėtiniai Lietuvoje
Ukrainos vaikų namų auklėtiniai Lietuvoje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Ukrainos ambasada Lietuvoje penktadienį pranešė, kad po diskusijų ir išsamaus aplinkybių tyrimo, Kirovohrado srities karinė administracija atšaukė sprendimą į Ukrainą grąžinti Trakų „Perlinka“ globos namuose apgyvendintus vaikus.

„Visi vaikų namuose esantys vaikai liks Lietuvoje, kol Ukrainoje bus užtikrintos saugesnės sąlygos. Toliau rūpinsimės vaikais ir kartu su atitinkamomis Lietuvos valdžios institucijomis atidžiai stebėsime situaciją, siekdami užtikrinti Ukrainos vaikų namų „Perlinka“ vaikų apsaugą ir gerovę“, – teigiama ambasados pranešime.

15min primena, kad dar neseniai buvo pranešta, jog nelaukdamos nei karo, nei Lietuvoje atliekamo teisėsaugos tyrimo dėl galimos prekybos vaikais pabaigos, Ukrainos institucijos paskelbė siekiančios grąžinti Trakuose apgyvendintus 43 vaikų namų „Perlinka“ globotinius atgal tėvynėn.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tąkart teigė, jog šie vaikai – Ukrainos piliečiai ir Lietuva įgyvendins Ukrainos sprendimus. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė šią savaitę užsiminė, kad gali būti prašoma palikti vaikus Lietuvoje, kol teisėsauga baigs tyrimą dėl galimos prekybos vaikais.

Kaip rašoma Ukrainos ambasados Lietuvoje pranešime, nuo kovo 2 dienos Lietuvoje apgyvendinti 43 mišraus tipo ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų globos namų „Perlynka“ gyventojai:

„Nuo 2022 m. kovo 7 d. naujai atvykusiais vaikais rūpintis ėmėsi Trakų rajono savivaldybė ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.Konsulas visus vaikus įregistravo laikinajame konsuliniame registre pagal Ukrainos teisės aktus. Be to, konsulas ir Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovai atidžiai stebėjo vaikų būklę nuo pat pirmos dienos, kai tik buvo gauta informacija, kad iš Ukrainos evakuoti ukrainiečių vaikai. Atitinkamai buvo tikrinamos patalpos, sąlygos, aprūpinimas maistu, medicininė priežiūra ir galimybė tęsti ugdymo procesą.

Lietuvos valdžios institucijoms ir atitinkamoms socialinėms tarnyboms, taip pat savanorių organizacijoms pavyko užtikrinti saugias sąlygas, gerbūvį ir viską, ko reikia patogiam vaikų apgyvendinimui. Kylantys klausimai buvo sprendžiami nedelsiant, siekiant išspręsti visas problemas, su kuriomis vaikai gali susidurti.“

15min primena, kad Trakų poilsiavietėje apgyvendinti 43 vaikai iš Oleksandrijos vaikų namų į Lietuvą buvo atvežti kovo 2 dieną savanorių iš Lietuvos ir „Perlinkos“ vaikų namų vadovybės pastangomis.

Lietuvos vaiko teisių apsaugos specialistai sako jau pirmosiomis dienomis sulaukę informacijos apie kai kurių vaikus lydėjusių asmenų siekius išvežti dalį vaikų į JAV.

Šią įtarimų sukėlusią informaciją pirmiausia tyrė Vilniaus policijos kriminalistai, tačiau atlikę patikrinimą nusprendė ikiteisminio tyrimo nepradėti.

Prieš keletą savaičių Generalinė prokuratūra, susipažinusi su medžiaga ir „įvertinusi, kad surinktų duomenų nepakanka konstatuoti, jog šių vaikų išvežimas į kitą valstybę ir įvaikinimas nėra galimai nusikalstama veika“, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos vaikais.

Apie galimus siekius išvežti kai kuriuos vaikus į JAV įvaikinimo tikslais minėjo ir vaikų pervežimą bei įkurdinimą Lietuvoje organizavusi viešosios įstaigos „Geri startai“ vadovė Jurgita Kasperavičiūtė. Moteris sakė, kad jai sukėlė įtarimų apie brangias įvaikinimo paslaugas pasakojęs vaikų namų vadovas Aleksandras Lobanovas.

Pastarasis tokius įtarimus vadina šmeižtu ir neigia norėjęs išvežti vaikus į JAV. Ukrainietis savo ruožtu kaltina viešosios įstaigos „Geri startai“ vadovę sukčiavimu ir savanaudiškais tikslais renkant aukas „Perlinkos“ vaikams. Surinkta 37 tūkst. eurų parama kol kas nepanaudota ir ukrainiečių vaikų nepasiekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius