-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiams patiriantiems smurtą – pagalba gimtąja kalba

Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai, susidūrę su smurtu artimoje aplinkoje, sužinoti apie teikiamą pagalbą nuo šiol galės ir savo gimtąja kalba, rašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai.
Smurtas
Smurtas / 123RF.com nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos inicijuota švietėjiška svetainė apie smurtą lyties pagrindu visureikalas.lt buvo išversta į keletą kalbų, tarp jų – ir į ukrainiečių, lenkų bei rusų.

Naujausiais Valstybės duomenų agentūros duomenimis, Lietuvoje šiuo metu gyvena 83,8 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, tai yra skaitlingiausia šalies užsieniečių bendruomenė. Absoliuti dauguma jų – moterys ir vaikai.

Anot Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertės Mintautės Jurkutės, būtent smurtas prieš moteris artimoje aplinkoje yra vienas labiausiai paplitusių žmogaus teisių pažeidimų, sukeliančių milžinišką ir ilgai išliekančią žalą žmogui.

„Neabejoju, kad taip yra ir ukrainiečių bendruomenėje. Šios tautybės moterims, gyvenančioms Lietuvoje, iki šiol trūko visapusės, gimtąja kalba pateiktos informacijos apie tai, kaip elgtis patyrus vienokią ar kitokią prievartą artimoje aplinkoje, kaip atpažinti įvairias manipuliacijos ir kontrolės formas, kur rasti teisinę ir emocinę pagalbą“, – sakė M.Jurkutė.

Ekspertės pastebėjimu, kiekvienas asmuo smurtą gali suprasti skirtingai ir vertinti jį iš buvusių patirčių perspektyvos, tai ypač aktualu pabėgus iš karo kamuojamos šalies.

„Tikėtina, kad ukrainietėms labiausiai atpažįstama fizinė prievarta, tačiau neretai ne mažesnę žalą gali padaryti, tarkime, nuolatinis žeminimas, gąsdinimas iš artimo žmogaus pusės, vertimas mylėtis prieš valią, išlaidų kontroliavimas ar draudimas dirbti – visa tai jau yra psichologinio, seksualinio ir ekonominio smurto apraiškos“, – teigė M.Jurkutė.

Tarnybos ekspertė atkreipė dėmesį, kad smurtas artimoje aplinkoje turėtų būti sustabdytas dar nepasiekus fizinio smurto protrūkių, todėl svarbu pripažinti ir atpažinti kitas kontrolės formas, į jas nedelsiant reaguoti.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 1 iš 3 planetos moterų per savo gyvenimą susidūrė su fiziniu ar seksualiniu intymaus parnerio smurtu arba seksualiniu kito asmens smurtu. Ne vienerius metus Lietuvoje 8 iš 10 asmenų, nukentėjusių nuo smurto artimoje aplinkoje, yra būtent moterys.

Atmintinė patyrus ar pastebėjus smurtą artimoje aplinkoje:

  • Skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112
  • Kreiptis į specializuotos kompleksinės pagalbos centrą tel. +370 700 55516 (emocinė parama, teisinės konsultacijos)
  • Visa informacija apie smurtą ir pagalbą vienoje vietoje visureikalas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius