Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 23

Ukrainoje apsilankiusi G.Nausėdos patarėja: Kyjivas gali būti atakuojamas

Kokios nuotaikos šiuo metu karo niokojamos Ukrainos sostinėje Kyjive? Artėjant nepriklausomybės dienai, ukrainiečiai laukia naujų Rusijos smūgių, tačiau dėl to žmonės laikosi santūriai ir žino, ką reikės daryti, išgirdus pavojaus signalą. Bendra ukrainiečių nuotaika – kur kas geresnė nei anksčiau, 15min teigė Ukrainos sostinėje šiomis dienomis lankiusis prezidento Gitano Nausėdos patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.
Motinos Tėvynės statula Kyjive
Motinos Tėvynės statula Kyjive / Karolinos Stažytės nuotr.

Aptarė pagalbą Ukrainai

Ji kartu su labiausiai Ukrainai padedančių šalių vadovų patarėjais šiomis dienomis Kyjive aptarė pagalbos Ukrainai ir kitus klausimus.

„Dabar yra tokia karo stadija, kai reikia ginkluotės, kurios reikia daugiau, greičiau. Kiekviena uždelsta diena gali kainuoti žmonių gyvybes. Kalbėjome apie tai, kaip ne tik šitos konkrečios, tačiau ir kitos NATO šalys galėtų padėti Ukrainai, kaip suaktyvinti gynybos pramonės funkcionavimą ir produkciją, kadangi ginkluotės reikia nuolatos“, – teigė prezidento patarėja.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Asta Skaisgirytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Asta Skaisgirytė

Anot jos, kol kas sutarimai dėl pagalbos Ukrainai priimti „darbiniu lygiu“, tačiau netrukus šalių vadovai juos turėtų paskelbti.

Susitikime dalyvavo Baltijos, Višegrado šalių ir Rumunijos vadovų patarėjai.

„Darbotvarkėje buvo du klausimai – kaip padėti Ukrainai laimėti karą, ką reikia daryti greitai ir neatidėliojant. Kita tema buvo – kaip padėti Ukrainai jos eurointegraciniame kelyje. Tai dvi temos, kuriose prezidentų patarėjai diskutavo, keitėsi idėjomis ir generavo naujas, kokių veiksmų būtų galima čia imtis“, – pasakojo A.Skaisgirytė.

„Žmonių nuotaika geresnė“

Pasak patarėjos, šiuo metu Kyjive verda įprastas gyvenimas, o žmonių nuotaika – kitokia nei pavasarį.

„Lyginant su ankstesniais apsilankymais, bendra žmonių nuotaika yra geresnė. Pergalė yra galima – žmonės, atrodo, kad tuo patikėjo. Mano galva, tai yra labai svarbus psichologinis faktorius“, – teigė šalies vadovo patarėja.

Karolinos Stažytės nuotr./Kyjivas
Karolinos Stažytės nuotr./Kyjivas

„Kažkoks toks psichologinis lūžis, man pasirodė, kad yra įvykęs (...) Kyjivas atrodo žmonių pilnas miestas, mašinų daug, gyvenimas atrodo atsigavęs, jeigu lygintume su tuo, kas buvo balandžio mėnesį, kai prezidentas važiavo“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, nors ir laukiama naujų Rusijos smūgių Kyjive, vietos žmonės į tai reaguoja ramiai.

„Pastaruoju metu pavojaus lygis buvo pakeltas, kadangi artėja Ukrainos nepriklausomybės diena. Manoma, kad Rusija galėtų imtis aktyvesnių veiksmų būtent tą dieną arba apie tą dieną. Yra prielaidų, kad taikiniai gali būti ne tik Rytų fronte, bet ir Kyjive, dėl to imtasi ir tam tikrų saugumo priemonių, bet aš sakyčiau, kad žmonės reaguoja santūriai, oriai, tačiau supranta, kaip reikia elgtis“, – pasakojo A.Skaisgirytė.

Ukraina nepriklausomybės dieną švęs ketvirtadienį, rugpjūčio 24 dieną.

Laukiama Rusijos išpuolių

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau anksčiau perspėjo, kad artimiausiomis dienomis „Rusija gali mėginti padaryti kažką ypatingai šlykštaus, ypatingai žiauraus“.

Sostinė Kyjivas paskelbė draudimą viešai rinktis, o antrame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive buvo įvesta komendanto valanda.

JAV dėl išaugusio pavojaus ragina savo piliečius kuo greičiau išvykti iš Ukrainos.

Lietuvių turistų Ukrainoje turbūt nėra, o tie, kurie yra, jau pasirinko ten būti. Žinoma, kad reikia elgtis atsakingai ir išgirdus pavojaus sirenas eiti į slėptuves – tokia elgesio rekomendacija yra visiems.

Tuo metu lietuvių Ukrainoje šiuo metu ne tiek ir daug, tačiau juos prezidento patarėja ragina elgtis pagal nurodymus.

„Lietuvių turistų Ukrainoje turbūt nėra, o tie, kurie yra, jau pasirinko ten būti. Žinoma, kad reikia elgtis atsakingai ir išgirdus pavojaus sirenas eiti į slėptuves – tokia elgesio rekomendacija yra visiems“, – kalbėjo A.Skaisgirytė.

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi nuo vasario 24-osios, jo metu po kraugeriškų Rusijos karių veiksmų žuvo tūkstančiai civilių gyventojų.

Šiuo metu Vakarai tiekia ginklus ir humanitarinę pagalbą kovojančiai Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius