Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 29

Ukrainoje įvykdyta tarptautinė operacija prieš kibernetinius nusikaltėlius

Ukrainos teisėsauga, padedama Belgijos, JAV ir kitų šalių tyrėjų, atliko virtinę kratų, nukreiptų prieš neteisėtą prekybą pavogtais prisijungimo prie kompiuterių sistemų duomenimis, pirmadienį informavo pareigūnai.
Kibernetinio saugumo pratybos „Kibernetinis skydas 2016“
Ukrainoje įvykdyta tarptautinė operacija prieš kibernetinius nusikaltėlius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Policijos ir prokuratūrų pareigūnai, praėjusį ketvirtadienį patikrinę namus devyniose Ukrainos vietose, konfiskavo kelias IT sistemas ir apklausė kelis ukrainiečius įtariamuosius, paskelbė Belgijos prokurorai ir Europolas.

„Kratos namuose susijusios su dviem kriminaliniais tyrimais dėl (neteisėtos platformos) „xDedic Marketplace“; joje buvo parduodama prieiga prie dešimčių tūkstančių užkrėstų serverių, aukoms to neįtariant“, – pranešė Europolas.

Anot šios tarptautinės policijos institucijos, per nuotolinio prisijungimo protokolą RDP buvo tiek pavogta asmeninių duomenų, tiek užkrėsta bendrovių tinklų. Už privačią informaciją buvo prašyta 6 dolerių iki 10 tūkst. dolerių (nuo 5 eurų iki 8 700 eurų).

Anot Belgijos federalinių prokurorų ir Europolo, prie tyrimo prisidėjo dvi JAV institucijos: Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Vidaus mokesčių tarnyba (IRS).

Prokurorai pridūrė, kad JAV teismas praėjusią savaitę užblokavo elektroninės prekyvietės „xDedic“ veikimą.

Vokietijos policija savo ruožtu padėjo „padaryti elektroninės prekybos tinklapį neprieinamą“ ir konfiskuoti jo neteisėtą infrastruktūrą, atskleidė belgų teisėsauga.

Rusijos kompiuterinio saugumo įmonė „Kaspersky Labs“ apibūdino „xDedic“ kaip prekybos platformą, per kurią kibernetiniai nusikaltėliai gali įsigyti prieigą prie bet kurio iš 70 tūkst. užkrėstų serverių visame internete.

Kompanijos žiniomis, neteisėtą prekyvietę „veikiausiai administruoja rusakalbių programišių grupė“.

„Forumas suteikia nariame priemones atnaujinti RDP serverius, kad jie galėtų saugoti kelių vartotojų prisijungimo duomenis, taip pat kitas įsilaužimo priemones, tokias kaip „proxy“ diegimo programos ir „sysinfo“ duomenų rinkyklės“, – nurodė „Kaspersky Labs“.

„Pagrindinis „xDedic“ forumo tikslas yra palengvinti prisijungimo prie užkrėstų serverių duomenų, prieinamų per RDP, pirkimą ir pardavimą“, – aiškino bendrovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius