Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 01

Ukrainos opozicijos politikas Vitalijus Klyčko: nepasirašius Europos Sąjungos sutarties, prezidentas Viktoras Janukovyčius turėtų trauktis

Bokso žvaigždė ir populiarus Ukrainos opozicijos politikas Vitalijus Klyčko sako, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius turėtų trauktis iš valdžios, jei lapkritį Vilniuje nebus pasirašyta istorinė asociacijos ir laisvos prekybos sutartis su Europos Sąjunga (ES).
Vitalijus Klyčko
Vitalijus Klyčko / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Išskirtiniame interviu BNS naujienų agentūrai Vilniuje viešintis V.Klyčko antradienį sakė, kad dėl galimo kandidatavimo prezidento rinkimuose jis apsispręs įvertinęs visuomenės nuomonę.

42 metų pasaulio čempionas pagal Pasaulio bokso kongreso (WBC) versiją sakė, kad savo tolesnius karjeros planus atskleis po šį šeštadienį vyksiančios kito pasaulio čempiono, jo brolio Vladimiro kovos su Rusijos boksininku.

– Daugelis apžvalgininkų ir politikų 2013-uosius vadina lemiamais metais Ukrainai po daugelio metų balansavimo tarp ES ir Rusijos. Ar manote, kad Ukraina šiemet, netgi šiais mėnesiais priima istorinius sprendimus?

– Šie mėnesiai nulems, kokia kryptimi vystysimės artimiausiais metais. Tai istorinis sprendimas, ir esu tikras, kad priėmėme teisingą sprendimą (Europos kryptį). Nors daug kas priklauso nuo mūsų draugų, ES, bet daug daugiau priklauso nuo mūsų, ukrainiečių. Turime atlikti visus namų darbus, priimti europinius įstatymus ir užtikrinti žmogaus teises – ir čia aš kalbu apie politinius kalinius ir apie Juliją Tymošenko.

– Po susitikimo su jumis ir kitais opozicijos politikais, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad „bendros Ukrainos pozicijos ir opozicijos pastangos yra būtinos pasirašyti asociacijos susitarimą Vilniaus viršūnių susitikime“ lapkritį. Ar Ukrainos politinis elitas iš pozicijos ir opozicijos yra vieningas dėl šio tikslo?

– Mūsų ideologija skiriasi nuo valdžioje esančios partijos ir politinė kova vyksta. Bet turime vieną valstybę. Už Europos integraciją kovojome ilgą laiką, ir džiaugiamės, kad dauguma parlamente dabar laikosi tos idėjos ir dėl Europos integracijos kovojame kartu.

Norime permainų savo šalyje, nes negalime gyventi tomis pat sąlygomis kaip anksčiau. Mūsų sprendimas – būti Europos šeimos dalimi. Geografiškai, istoriškai, psichologiškai mes esame europiečiai, bet privalome pakeisti gyvenimo standartus.

– Ar jaučiate spaudimą iš Maskvos? Ar Rusija gali sutrukdyti pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį?

– Be abejo, Rusija tuo nepatenkinta. Bet tai politiniai klausimai, nes patys rusai mėgsta Europos gyvenimo standartus: jiems patinka europiniai automobiliai, jei turi galimybę, jie atostogauja Europoje ir siunčia vaikus mokytis į Europą, gydosi Europoje.

Tai mūsų sprendimas dėl mūsų ateities, ir jis nenukreiptas prieš Rusiją. Norime modernios demokratinės sistemos Ukrainoje – Europos sistemos.

Rusai bando sakyti: jūs su mumis arba prieš mus. Mes esame už Ukrainą! Tiesiog norime naujos vertybių sistemos, kurios viršuje būtų žmogaus teisės.

– Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Sergejus Glazjevas perspėjo, kad Ukrainai pasirašius ES sutartį gali kilti socialiniai neramumai. Jūs teigiate, kad dauguma parlamente remia sutarties pasirašymą. Bet ar visuomenė tokia pat vieninga?

– Kiekvienas Ukrainos pilietis nori būti tikras dėl savo, savo vaikų ateities. Verslininkai nori būti užtikrinti dėl investicijų, darbininkai – dėl šeimos gyvenimo standartų, ūkininkai siekia pinigų, tačiau, nepaisant geriausio dirvožemio pasaulyje, mūsų žemės ūkio padėtis yra baisi. Kiekvienas jaunuolis nori garantijų dėl gero išsilavinimo ir darbo po to. Kartu paėmus tai reiškia Europos standartus. Tai mūsų užduotis ir mūsų galimybė.

Mums reikia pagalbos, reikia taisyklių ir Ukrainos draugai gali padėti. Todėl labai svarbu pasirašyti asociacijos sutartį Vilniuje. Tai strateginis sprendimas mūsų šalies ateičiai.

– Pradžioje paminėjote Julijos Tymošenko bylą. Ir Ukrainos opozicija, ir Vakarų vyriausybės reikalauja jos paleidimo, bent jau gydytis, prieš pasirašant asociacijos sutartį. Jei prezidentas V.Janukovyčius, jei Ukrainos valdžia vis dėlto nuspręs palikti ją kalėjime, ar yra planas B?

– Jei prezidentas Janukovyčius tikrai nori Europos integracijos Ukrainai, jis paleis Juliją Tymošenko. Nenoriu kalbėti apie blogiausią įmanomą scenarijų. Esu optimistas. Dėl to visiškai atsakingi Ukrainos vyriausybė ir asmeniškai Viktoras Janukovyčius, kuris turi absoliučią valdžią Ukrainoje.

Jei Ukraina nepasirašys asociacijos susitarimo, tai reikš vyriausybės ir prezidento Janukovyčiaus griūtį. Po tokios katastrofos prezidentui Janukovyčiui liktų vienas kelias – pasitraukti.

– Kad būtų aiškiau – jei sutartis nebus pasirašyta, o tai yra įmanoma, ar jūs reikalausite prezidento atsistatydinimo, galbūt kviesite žmones į gatves?

– Jei prarasime galimybę ir išeisime į gatves, kaip galime susigrąžinti galimybę? Yra vienintelis būdas – pakeisti valdžią Ukrainoje.

– Daugelis sako, kad sprendimas priklausys nuo to, ar prezidentas Janukovyčius įveiks savo baimes. Turbūt jis baiminasi, kad, praradus valdžią, nauja vyriausybė gali jį patį pasodinti į kalėjimą. Ar V.Janukovyčiui yra pagrindo to bijoti?

– Kai kurie žmonės apie tai kalba, nes V.Janukovyčius atidarė Pandoros skrynią. Ir mes, naujieji politikai, turime uždaryti šią skrynią. Kiekvienas politikas turi prisiimti politinę atsakomybę už savo sprendimus, tai neturi būti baudžiamoji atsakomybė.

Jei neuždarysime šios Pandoros skrynios, negalėsime kurti modernios šalies su tokia politine kultūra.

– Jei susitarimas bus pasirašytas, jis dar turės būti ratifikuotas Ukrainoje. Kai kurie nuogąstauja, kad Ukraina dėl to gali surengti referendumą, ką rinktis – ES asociacijos sutartį ar Muitų sąjungą. Ar referendumas įmanomas?

– Apklausos rodo, kad daugiau nei 50 proc. ukrainiečių palaiko Europos gyvenimo standartus ir mato ateitį Europos šeimoje. Įstatymas dėl mūsų šalies Europos krypties jau priimtas, taigi nėra reikalo referendumui.

– Kada Ukraina galėtų tapti visateise ES nare?

– Tai priklauso nuo mūsų, nuo Ukrainos. Matysime, kaip greitai galėsime žengti reikalingus žingsnius. Turime gerų pavyzdžių, kaip tai darė Lenkija, Slovakija, Vengrija, Lietuva. Tai procesas, tam reikės kelerių metų. Bet svarbu ne tik sutarties pasirašymas dėl narystės ES. Turime kurti Europą Ukrainoje – Europos taisykles ir standartus ekonomikoje, politikoje, europietiškus gyvenimo standartus. Atsakomybę turime prisiimti mes – ne kas nors kitas.

– Kokia jūsų nuomonė apie narystę NATO? Ar tai nebėra darbotvarkės klausimas?

– Nenoriu sudėti visų klausimų į vieną lentyną. Pirmasis dalykas yra asociacijos susitarimas. Ukrainoje yra stipri Rusijos žiniasklaidos įtaka, turime sukurti viešąją nuomonę apie mūsų karinę strategiją.

Dirbame su NATO antiteroristinėse programose, nepaprastųjų situacijų atveju. Sprendimai turi būti priimami žingsnis po žingsnio.

– Ar dalyvausite 2015 metų prezidento rinkimuose, jei sulauksite paramos iš kitų opozicijos jėgų – Julijos Tymošenko partijos ir „Svoboda“?

– Tai priklausys ne nuo partijų, bet nuo Ukrainos žmonių. Nuspręs Ukrainos žmonės, o ne partijų lyderiai. Pristatome savo programą Ukrainos regionuose. Jei programa sulauks žmonių paramos, tik po to mes galėsime priimti sprendimą. Kandidatas turi būti tas, kuris turi didžiausią žmonių paramą. Taigi su didžiausiais šansais įveikti Janukovyčių.

– Viename interviu esate sakęs, kad pagrindinis skirtumas tarp bokso ir politikos yra tas, kad bokse yra aiškios taisyklės, o Ukrainos politikoje kartais kovojama be taisyklių. Ar tikitės, kad taisyklės bus per 2015 metų rinkimus?

– Jei pasirašysime asociacijos susitarimą, esu daugiau nei tikras, kad bus daugiau Europos standartų, bus ES kontrolė. Nepasirašius asociacijos susitarimo, situacija būtų daug komplikuotesnė.

– Ar jūsų boksininko karjera jau baigta, ar dar turite planų bent paskutinei atsisveikinimo kovai?

– Artimiausias Klyčko bokso įvykis įvyks po penkių dienų. Mano brolis gins savo titulą ir kovos Maskvoje prieš Rusijos čempioną Aleksandrą Povetkiną. Tai labai svarbi kova Vladimirui, tai labai svarbi kova sportui. Ir tikiuosi, kad tai bus labai svarbi kova mūsų šaliai. Šimtai milijonų gerbėjų daugiau nei 150 pasaulio šalių stebės šią kovą.

Kai einu gatve, daugybė žmonių manęs klausia – tu jaunesnysis ar vyresnysis brolis, tu Vladimiras ar Vitalijus? 50 proc. nesupranta, kuris iš mūsų kovos, nes turime bendrus tėvus ir esame tokie panašūs, ir abiem taip sekasi sporte.

Kalbant apie mano karjerą, sprendimą dėl savo tolesnės veiklos priimsiu labai greitai. Dabar laukiame Vladimiro Klyčko kovos, o po jos galėsime pasakyti šiek tiek daugiau apie mano karjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius