-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 26

Ukrainos padėka Lietuvai plinta internete: „Niekuomet nepamiršime jūsų dosnumo“

Ukraina rado originalų būdą padėkoti Lietuvai už jai suteiktą karinę ir kitokią paramą ginantis nuo Rusijos invazijos. Socialiniuose tinkluose pasirodė trumpas filmukas, kuriame rodomi vaizdai iš mūsų šalies ir, skambant lietuviškai dainai, siunčiama padėka už skirtą ginkluotę bei palaikymą.
Ukrainos padėkos Lietuvai filmukas
Ukrainos padėkos Lietuvai filmukas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Lietuviški akcentai

Įrašas pirmadienio rytą, praėjus lygiai metams ir dviem mėnesiams nuo Rusijos įsiveržimo, buvo paskelbtas Ukrainos Gynybos ministerijos paskyroje „Twitter“. Čia jis jau peržiūrėtas 200 tūkst. kartų.

Per porą dienų juo jau pasidalino tūkstančiai socialinių tinklų vartotojų.

43 sekundžių trukmės filmuke rodomi Vilniaus stogai, senamiestis, kelios Ukrainos palaikymo akcijos sostinės Rotušės aikštėje ir kitur, miškai iš paukščio skrydžio.

Tarp šių vaizdų įterpta ištrauka iš Rusijos valstybinės televizijos laidos, kurioje buvo kalbama apie Suvalkų koridorių ir, kaip galima suprasti, Lietuvos puolimą iš Baltarusijos būtent jo kryptimi.

Po to – Lietuvos kariuomenės „Spartanas“, kraunama parama Ukrainai, įvairi karinė technika.

„Lietuva – šalis, kuriai nuolat gresia Rusijos invazija, turėjo visas priežastis saugoti savo ginklus, – toks tekstas anglų kalba lydi šiuos vaizdus. – Bet ji to nepadarė.

Mūsų draugai lietuviai siuntė mums sraigtasparnius, karinę techniką, artileriją. Lietuvos piliečiai paaukojo 6 mln. eurų dronui mūsų oro pajėgoms nupirkti. Ukraina niekuomet nepamirš jūsų dosnumo.“

Filmukas baigiamas kadru, kuriame matyti Lietuvos bei Ukrainos vėliavos ir užrašas anglų bei lietuvių kalbomis „Ačiū, Lietuva!“

Jame skamba Lietuvos grupės „Ugniavijas“ atliekama karo daina „Oi šermukšnio“.

Esame tarp lyderių

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas praėjusią savaitę Seimo posėdyje pranešė, kad Lietuvos pa­ra­ma Uk­rai­nai jau sie­kia 454 mln. eu­rų.

„Ieš­ko­me da­bar bū­dų, kaip ini­ci­juo­ti ir nau­jus pir­ki­mus, – kalbėjo jis. – Ski­ria­me lė­šas ir tarp­tau­ti­niams fon­dams. Ren­gia­me uk­rai­nie­čius, per­nai pa­ren­gė­me 500 uk­rai­nie­čių ka­rių, šie­met pla­nuo­ja­me jų pa­reng­ti 1 600, o gal­būt iki 2 tūkst.

Iš tik­rų­jų ne vi­sa­da ga­li­me pa­sa­ky­ti, kiek bus jų pa­reng­ta, bet mū­sų įsi­pa­rei­go­ji­mas – teik­ti Uk­rai­nai pa­ra­mą iki per­ga­lės prieš ag­re­so­rių.“

Interneto platforma „Statista“, kaupianti duomenis apie rinkas ir vartotojus, suskaičiavo, kiek šalys išleido Ukrainos ginklavimui, humanitarinei ir finansinei pagalbai.

Ekrano nuotr. iš statista.com/Įvairių šalių parama Ukrainai nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. sausio 15 d.
Ekrano nuotr. iš statista.com/Įvairių šalių parama Ukrainai nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. sausio 15 d.

Absoliučiais skaičiais pirmauja JAV, nuo karo pradžios skyrusios 73,2 mlrd. eurų. Gerokai daugiau nei pusė šios sumos buvo skirta ginklams tiekti iš amerikiečių kariuomenės sandėlių arba ginklams pirkti.

Antroje vietoje – Europos Sąjunga (kaip organizacija), skyrusi 35 mlrd. eurų.

Toliau rikiuojasi Jungtinė Karalystė (8,3 mlrd. eurų), Vokietija (6,1 mlrd. eurų), Kanada (4 mlrd. eurų).

Lietuva, remiantis duomenimis, apimančiais laikotarpį nuo invazijos pradžios iki sausio vidurio), skyrė 350 mln. eurų ir yra 19-a.

Tačiau, palyginus šalių suteiktą pagalbą su jų galimybėmis, vaizdas keičiasi, atkreipė dėmesį tinklalapis technologijos.lt.

Kiek senesni (iki praėjusio lapkričio 20 d.) skaičiai rodė, kad vienam estui parama atsiėjo 255 €, amerikiečiui – 184 eurus, latviui – 178 eurus, lietuviui ir britui – po 100 eurų, lenkui – 80 eurų, vokiečiui – 65 eurus.

Sausio vidurio duomenimis, šalių, Ukrainai skyrusių didžiausią dalį savo bendrojo vidaus produkto, ketvertas buvo toks: Estija (1,1 proc.), Latvija (0,93 proc.), Lenkija (0,5 proc.), Lietuva (0,46 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius