-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 28

ULAC: Lietuvoje kas 6-tas gyventojas turi virusinio hepatito B žymenų

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, hepatito virusu užsikrėtęs kas 12-tas pasaulio gyventojas. Virusiniai hepatitai – itin aktuali problema ir Lietuvoje.
Bakterijų kolonijos
Bakterijų kolonijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, oficialiai registruojamų susirgimų virusiniais hepatitas Lietuvoje mažėja, tačiau tyrimais įvertinta, kad Lietuvoje kas 6-tas gyventojas turi virusinio hepatito B žymenų, rodančių buvusį sąlytį su šia infekcija. Todėl prognozuojama, kad realiai užsikrėtusiųjų yra kelis kartus daugiau nei oficialiai užregistruojama.

Skaičiuojama, kad virusinio hepatito B (VHB) papiltimas Lietuvoje siekia apie 1 proc., o virusinio hepatito C (VHC) – 3 proc. Didžiausias registruojamas sergamumas hepatitu B yra 15 – 29 metų amžiaus grupėje.

„Nerimą kelia faktas, kad dauguma užsikrėtusiųjų net nežino, kad yra hepatito viruso nešiotojai, o visuomenė apie virusinių hepatitų keliamą pavojų ir būtinas apsaugos priemones žino nepakankamai.

Vis dar gajus mitas, kad hepatitas C – tik asocialių žmonių, narkotikų vartotojų liga. Tačiau pavojus platinti užkratą kyla ir atliekant grožio procedūras, kurių metu pažeidžiama oda: manikiūrą, pedikiūrą, auskarų vėrimą ar tatuiravimą ar paprasčiausiai buityje pasinaudojus svetimomis žirklėmis, skutimosi peiliuku, dantų šepetėliu“, – liepos 28-ąją – Pasaulinę hepatito dieną surengtoje spaudos konferencijoje sakė ULAC vadovas dr. doc. Saulius Čaplinskas.

Užsikrėtus hepatitais B ar C tik nedidelė dalis jų pasireiškia klinikiniais negalavimais, dėl kurių gyventojai kreipiasi į gydytojus, todėl dauguma jų nežino, kad yra infekuoti ir gali užkrėsti kitus asmenis. Ypač pavojingas infekuoto asmens kraujas ar kiti skysčiai su kraujo priemaiša, sperma, makšties išskyros. Hepatitų B ir C virusai plinta tiesioginio sąlyčio su infekuoto asmens krauju metu, per nesveiką odą ar pažeistą gleivinę.

Virusiniai hepatitai B ir C plinta lengviau nei ŽIV.  Hepatito B virusas dažniausiai plinta lytiniu būdu, tačiau kraujo kelias, vartojant švirkščiamuosius narkotikus, taip pat yra vienas iš svarbių VHB perdavimo būdų. Taip pat infekuota moteris nėštumo ir gimdymo metu gali užkrėsti savo naujagimį.

Hepatitas B yra vakcina valdoma infekcija. Pasiskiepijus imunitetas išlieka iki 15 metų. Vakcinos nuo hepatito C nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius