Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 27

UNESCO ekspertus stebės prievaizdai

Šiandien Neringoje darbą pradės UNESCO atsiųsti ekspertai. Kartu su jais į pajūrį atskubės ir aplinkos ministro įsakymu sudarytas Priežiūros komitetas. Neringiškiai jį vertina kaip spaudimo priemonę ekspertams.
Nida
Paskui ekspertus į Neringą atskubės ir kompetentingas Priežiūros komitetas. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

UNESCO rekomenduoti ekspertai Susan Denye, iš kultūros paveldu besirūpinančios tarptautinės organizacijos ICOMOS, ir Perre'as Gallandas, atstovaujantis už gamtos paveldo išsaugojimą kovojančiai IUCN, vertins, ar įgyvendinus Neringos savivaldybės Bendrajame plane ir Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) Tvarkymo plane numatytus sprendimus nebus padaryta žalos į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktam objektui.

Įžvelgia abejotinų dalykų

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinės direktorės Astos Dirmaitės teigimu, ekspertai aiškinsis, kaip Lietuva įsivaizduoja Kuršių nerijos ateitį.

"Tuo metu, kai siekėme, kad Kuršių nerija būtų įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, buvo užvesta nominalinė byla, - nuo ištakų pradėjo A.Dirmaitė. - Joje tiek Lietuvos, tiek Rusijos atstovai pateikė visus dokumentus, kaip jų valdomos Kuršių nerijos dalys bus plėtojamos ateityje. Kol galiojo dar 1994 metais Vyriausybės nutarimu patvirtinta KNPP planavimo schema (generalinis planas), niekam nekilo jokių klausimų. Tačiau Neringos savivaldybė pasinaudojo Europos Sąjungos lėšomis ir parengė naują savo teritorijos bendrąjį planą, o KNNP direkcija - Tvarkymo planą. Pagal Pasaulio paveldo konvenciją jei teritorijoje, kuri įtraukta į sąrašą, valstybė planuoja didelius pakeitimus, būtina apie juos informuoti UNESCO komisiją. Neringos savivaldybės užsakymu parengtame plane yra tikrai daug gerų dalykų, tačiau esama ir abejotinų. Turiu galvoje oro uosto plėtrą. Kas gali paneigti, kad šio objekto eksploatavimas nepadarys žalos visai Kuršių nerijai? Todėl ir atvyksta specialistai, kurie minėtus planavimo dokumentus įvertins gamtosaugos ir kultūros paveldo požiūriais."

Neringos savivaldybės administracijai šios komisijos funkcijos kelia įtarimų.

Paskui ekspertus į Neringą atskubės ir kompetentingas Priežiūros komitetas, kurį sudarys Aplinkos ministerijos, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT), Valstybinės kultūros paveldo komisijos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos, KNNP direkcijos ir Neringos savivaldybės atstovai. Iš viso jame dirbs 10 narių.

Rūpi pinigai ar informacija?

Neringos savivaldybės administracijai šios komisijos funkcijos kelia įtarimų. Merui Vigantui Giedraičiui keista, kad Aplinkos ministerija subūrė Priežiūros komitetą, kuris "ganys" nepriklausomus tarptautinius ekspertus.

Aplinkos ministerijos Viešųjų ryšių skyrius apie jokį komitetą nieko nežinojo ir rekomendavo kreiptis į VSTT. Šios tarnybos direktorės pavaduotojos Rūtos Gruzdytės manymu, Priežiūros komitetas turėtų kontroliuoti, ar tikslingai panaudojami ekspertams priimti skirti pinigai. "Priežiūros komiteto funkcijos neapibrėžtos, - LŽ aiškino R.Gruzdytė. - Kadangi UNESCO rekomenduotiems ekspertams priimti iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos skirta 30 tūkst. litų, jie turėtų būti naudojami ekspertams apgyvendinti, sinchroninio vertimo ir kitoms paslaugoms. Manau, kad Priežiūros komitetas ir kontroliuos tų lėšų panaudojimą."

Neringos mero V.Giedraičio įsitikinimu, jei minėtasis komitetas prižiūrėtų, ar tikslingai panaudojamos lėšos, reikėjo į jį deleguoti finansininkus, tačiau į komitetą įtraukti tik su teritorijų planavimu susiję specialistai. Tuo metu A.Dirmaitė aiškino, kad Priežiūros komitetas kontroliuos ne pačius ekspertus, o informaciją, kurią jie pateiks.

Išvados - po dviejų savaičių

S.Denye ir P.Gallandas šiandien Kuršių nerijoje susitiks su Neringos ir Klaipėdos savivaldybių bei vietos gyventojų bendruomenės atstovais, rytoj bendraus su VSTT ir Aplinkos ministerijos specialistais, taip pat planuojamas susitikimas su nevyriausybinių organizacijų atstovais Vilniuje. UNESCO deleguoti ekspertai savo išvadas ir rekomendacijas pateiks po dviejų savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius